U trendu

Čarobnjakov šegrt

Žanr: komedija, avantura
Trajanje: 121 min.
Premisa: Najbolji posao ikada!

Glavne uloge:Nikolas Kejdž (Nicolas Cage), Džej Barukel (Jay Baruchel), Alfred Molina (Alfred Molina), Tereza Palmer (Teresa Palmer), Monika Beluči (Monica Bellucci), Tobi Kebel (Toby Kebbell)
Scenario:Lorens Koner (Lawrence Konner), Mark Rozental (Mark Rosenthal)
Režija:Džon Terteltaub (Jon Turteltaub)

SINOPSIS
Baltazar Blejk (Nikolas Kejdž) je sjajan čarobnjak na savremenom Menhetnu koji pokušava da odbrani grad od svog iskonskog neprijatelja, Maksima Horvata (Alfred Molina). Baltazar to ne može da učini sam, zato regrutuje Dejva Statlera (Džej Barukel), naizgled prosečnog momka koji ispoljava skriveni potencijal, da bude njegov štićenik. Čarobnjak daje svom nevoljnom pomoćniku ubrzan kurs iz umetnosti i nauke o magiji. Ovi neverovatni partneri zajedno će pokušati da zaustave sile zla. Dejvu će biti potrebna sva hrabrost koju može da skupi kako bi preživeo obuku, spasao grad, osvojio devojku i postao čarobnjakov šegrt.
O FILMU
Volt Dizni, producent Džeri Brukhajmer i reditelj Džon Terteltaub, tvorci franšize "Nacionalno blago", donose film "Čarobnjakov šegrt" – inovativnu i neverovatnu romantičnu komediju/avanturu o čarobnjaku i njegovom bespomoćnom šegrtu koji se našao usred konflikta između dobra i zla. To mora biti magija.
"Čarobnjakov šegrt" je raspalio maštu nekih od najkreativnijih umova u istoriji – od Nikolasa Kejdža, Džona Terteltauba i Džerija Brukhajmera do kompozitora Pola Dukasa i Volta Diznija. A sve je počelo Geteovom pesmom u kojoj je šegrt narator i arogantno želi da dokaže svoje magične moći. On će narediti staroj metli da se umota u krpe, izraste sebi glavu i ruke i da mu pripremi kupku. Međutim, metla će napuniti ne samo kadu već i svaku čašu i šolju, a pošto je šegrt zaboravio magičnu reč za zaustavljanje, to će rezultirati velikom poplavom. Iznervirani šegrt polomiće metlu, što će stvoriti dve žive metle i sveopštu pometnju koju će pravi čarobnjak srediti jednim pokretom po svom povratku.
Sto godina kasnije, pesma je adaptirana u izuzetno popularno simfonijsko delo francuskog kompozitora Pola Dukasa. Volt Dizni ju je pronašao četiri decenije kasnije i stvorio animiranu verziju za svoju besmrtnu "Fantaziju", a naslovnu ulogu u "Čarobnjakovom šegrtu" dobio je niko drugi do Miki Maus.
Sada, 69 godina posle filma "Fantazija", "Volt Dizni pikčers" i "Džeri Brukhajmer films" stvorili su novu priču za veliko platno. Iako je inspirisan prethodnicima, "Čarobnjakov šegrt" iz 2010. je potpuno nova igrana akciona avantura. "Obožavam svet magije, a mogućnost da ga približim savremenoj publici bila mi je izuzetno privlačna", kaže Brukhajmer. "Oduvek sam voleo priče koje imaju magične elemente, a ‘Čarobnjakov šegrt’ je jedna od najvećih magičnih priča svih vremena. Mislili smo da bi bilo veoma uzbudljivo da srž tog koncepta pretvorimo u potpuno novu priču smeštenu u moderni svet".
Svi koji su bili glavni na projektu "Čarobnjakov šegrt" veliki su fanovi Diznijeve "Fantazije". Kejdž kaže: "Po mom mišljenju, to je najlepši film ikad snimljen. Mislim da je to prvi film na koji su me roditelji vodili. To je bilo moje upoznavanje s filmovima, Diznijevom animacijom i, naravno, s klasičnom muzikom. I dalje jednom godišnje pogledam ‘Fantaziju’. Prigušim svetla i pustim da me film ponese".
"Ovo je priča o dve potrage", objašnjava Brukhajmer. "Baltazar je vekovima tragao za svojim šegrtom, a Dejv mora da otkrije svoj pravi potencijal kao ljudsko biće. Dejv je ozbiljan student kome ne treba Baltazar i koji ga ne želi u svom životu a kamoli da postane čarobnjak. Ali Baltazar je poput stenice i maltretira jadnog momka dok ne poklekne i pristane da postane ovaj magični lik. Međutim, da se vama neko pojavi na vratima i kaže da ste vi stvarno čarobnjak, ni vi mu ne biste poverovali".
O LIKOVIMA
Baltazar Blejk (Nikolas Kejdž)
Merlinov je učenik i čarobnjak. Star više od hiljadu godina, Baltazar je pretražio ceo svet dok nije pronašao pravog merlinovca, Merlinovog potomka i naslednika njegovih velikih moći. Kada ga Baltazar konačno pronađe u 10-godišnjem Dejvu Statleru, shvatiće da je ovaj vrlo nevoljan da postane čarobnjakov šegrt. "Za Baltazara, pronalaženje pravog merlinovca je put koji se mora preći bez obzira na to koliko je dugačak", kaže Nikolas Kejdž, koji je odigrao ulogu čarobnjaka. "Odnos između Baltazara i Dejva sličan je onom koji imaju otac i sin. Ja želim da ga usmeravam, podučavam i treniram za nešto veće i značajnije. Ali, Dejv neće baš lako prihvatiti da mu neko upadne u život, kaže mu da je Merlinov potomak i da ćemo zajedno sačuvati svet".
Dejv Statler (Džej Barukel)
On je šmokljan, student fizike na Njujorškom univerzitetu, s manjkom samopouzdanja i stava, nepopularan kod devojaka ali i kod kolega. "Ja sam baš veliki šmokljan", priznaje Džej Barukel, koji je odabran da odigra lik Dejva u filmu. "Obožavam filmove u kojima tipovi ispaljuju energiju iz ruku, ali ja obično nisam pravi izbor za takve uloge. A onda sam pročitao scenario i shvatio da moj lik može da ispaljuje energiju iz dlana i da radi slične stvari. Odmah sam pristao! I eto mene ovde s plazma munjama u ruci!"
Sa deset godina Dejv je doživeo zastrašujući incident kada je sreo čarobnjaka Baltazara Blejka nakon što je zalutao u bizarnu antikvarnicu. On mu je dao prsten sa zmajem koji oživljava na njegovom prstu i rekao mu da će on biti veoma važan čarobnjak. Zatim je prisustvovao žestokoj bici između Baltazara i drugog čarobnjaka po imenu Maksim Horvat, posle čega je poželeo da ceo taj događaj izbriše iz pamćenja. Međutim, deset godina kasnije i Baltazar i Horvat se ponovo pojavljuju u njegovom životu i primoravaju ga da se suoči sa sudbinom koju bi on najradije ignorisao.
Maksim Horvat (Alfred Molina)
Uz Baltazara i Veroniku, bio je Merlinov učenik i sila dobra pre više od hiljadu godina. Međutim, pošto su obojica bili zaljubljeni u Veroniku, prijateljstvo između njih se prekinulo i Horvat je postao saveznik zločeste Morgane, koja je ubila Merlina i koja želi da pokori svet sa svojim podanicima. "Baltazar i Horvat su rivali gotovo čitav milenijum. Baltazar koristi Merlinove standarde, po kojima se magija koristi za dobrobit čovečanstva, dok Horvat koristi Morganine principe, po kojima se magija koristi da bi se ljudi potčinili. To je borba između dobra i zla personifikovana u Niku Kejdžu i meni", kaže Alfred Molina, koji tumači ulogu zlog čarobnjaka.
Veronika (Monika Beluči)
Čarobnica koja je imala veliku sreću da je voljena od strane Baltazara Blejka i veliku nesreću što je voljena i od strane Maksima Horvata. Monika Beluči kaže: "Baltazar i Veronika će učiniti sve za svoju ljubav, dok su u isto vreme oni dvoje boraca. Horvat će se takođe zaljubiti u Veroniku, ali će ga ona odbiti zbog Baltazara. Zato će ih Horvat izdati tako što će se udružiti s Morganom. Ovo je predivna i snažna priča o ljubavi, ljubomori i osveti. U filmu glumim dve uloge, jer ima scena u kojima Veroniku zaposeda zla čarobnica Veronika. Zato sam želela da budem uključena u ovaj projekat, jer je zanimljivo dobiti priliku da igrate dvostruku ličnost ali i snimiti film koji moja petogodišnja ćerka Deva može da gleda".
Oficijelni sajt

Premijera: 14. jul 2010. godine u bioskopu "Kolosej"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.