U trendu

Čudesni Spajdermen

Žanr: akcija, avantura, fantazija
Trajanje: 136 min.

Glavne uloge:Endru Garfild (Andrew Garfield), Ema Stoun (Emma Stone), Ris Ifans (Rhys Ifans), Denis Liri (Denis Leary), Martin Šin (Martin Sheen), Sali Fild (Sally Field), Kembel Skot (Campbell Scott)
Scenario:Džems Vanderbilt (James Vanderbilt), Alvin Sardžent (Alvin Sargent), Stiv Klovs (Steve Kloves), Sten Li (Stan Lee), Stiv Ditko (Steve Ditko)
Režija:Mark Veb (Marc Webb)

SINOPSIS
Priča govori o Piteru Parkeru, neprilagođenom srednjoškolcu koga su roditelji napustili dok je bio dete i ostavili da ga podižu stric Ben i strina Mej. Poput većine tinejdžera, Piter pokušava da otkrije ko je i kako je postao to što jeste danas. Piter se takođe spaja s prvom srednjoškolskom simpatijom – Gven Stejsi, i oni zajedno rešavaju probleme ljubavi, vezivanja i tajni. Kada otkrije misterioznu tašnu koja je pripadala njegovom ocu, Piter počinje da istražuje nestanak svojih roditelja, što ga dovodi u Oskorp i laboratoriju doktora Kurta Konorsa, nekadašnjeg partnera njegovog oca. Dok se Spajdermen suočava sa Konorsovim alter egom, Gušterom, Piter će morati da donese važne odluke, iskoristi svoju moć i postane heroj.
O FILMU
Čuveni superheroj se ovog leta vraća na filmsko platno u dosad neistraženoj priči: "Želeo sam da prikažem emotivne posledice tragičnog događaja iz Piterovog detinjstva – gubitka roditelja, tj. šta se događa s dečakom koji traži oca da bi na kraju pronašao sebe", kaže reditelj i veliki ljubitelj stripova Mark Veb. Producent Met Tolmah, koji je učestvovao u snimanju prethodnih delova filma, smatra da je Spajdermen univerzalni heroj, jer smo se svi kao deca lako vezivali za njega. "On je jedan od nas, ima probleme s devojkama, nije popularan, bogat ni moćan… Zato možemo lako da se prepoznamo u njemu. Ljudi su emotivno vezani za priču o Piteru Parkeru i zbog toga smo imali posebnu odgovornost da ga predstavimo kako mu i dolikuje."
Srž filma predstavlja priča o Piterovom odrastanju. "S obzirom na to da smo predstavili Pitera kao dečaka, ali i momka, on je sada malo drugačiji: još uvek je autsajder, mada je to njegov lični izbor. Humor, sarkazam i buntovništvo izbijaju iz njega uprkos nesvakidašnjoj životnoj priči", objašnjava Veb. "Piter je rano izgubio roditelje, a njihov nestanak još je obavijen velom tajne, zbog čega neminovno postavlja gomilu pitanja. Odakle potičem? Ko sam ja? Zašto se sve ovo dogodilo? Šta će sa mnom biti? Ovi izuzetno važni problemi daju uzbudljiv ugao priči, ključan za Piterov dalji razvoj", dodaje Tolmah.
"Piter Parker nije superheroj, on je samo heroj" objašnjava Endru Garfild. "Veliki je pozitivac. Ujed pauka mu samo omogućava da ispuni ono što već zna da je ispravno". Garfild je posebno uzbuđen zbog prilike da obuče crveno-plavo odelo: "Kao i mnogi, kao tinejdžer sam se često osećao zarobljeno u sopstvenoj koži. Zato je Spajdermen najpopularniji superheroj – njegova priča je univerzalna. On mi je puno značio još od malena, jer je prerastao u simbol, nesavršenog junaka koji nosi crtu ljudskosti, ali se trudi da uradi pravedne stvari i da se zauzme za ljude koji ne mogu sami da se odbrane. Oduvek me je fascinirala njegova borbenost i požrtvovanost. Počastvovan sam što sam dobio priliku da ga igram, iako sam ja samo momak s maskom, dok Spajdermen pripada svima."
Njegovog najvećeg protivnika glumi Ris Ifans: "Dr Konors nije klasični negativac. On je izuzetan, tragičan junak: talentovani naučnik koji očajnički pokušava da povrati ruku, ali odlazi predaleko u eksperimentima na sebi. On je uverljiv lik, pun ljudskih nesavršenosti, kao i sam Piter Parker. S druge strane, razlikuje se od ostalih negativaca, jer je bio blizak s Piterovim ocem, zbog čega je njihov odnos kompleksan i veoma emotivan. Na neki način, obojica su nepotpuni: jedan fizički, drugi metaforično."
Ema Stoun glumi Piterovu prvu ljubav, Gven Stejsi: "Njihov odnos je dosta drugačiji. U prethodnim filmovima, Meri Džejn se zaljubila u Spajdermen, dok Gven voli Pitera Parkera. Iako se nalazimo u svetu superheroja, njihova veza je iskrena i jaka. Zbog toga ljubitelji stripa obožavaju Gven", objašnjava Ema. "Prethodni filmovi nisu se bavili njima. Gven je samouverena i predstavlja Piterovog intelektualnog rivala. Ona je jedina osoba koja zaista poznaje Pitera i zbog toga se među njima javlja jedinstvena emotivna bliskost, koju nemaju s drugim ljudima oko sebe", zaključuje Tolmah.
O REŽISERU
Mark Veb (reditelj)
Započeo je karijeru kao reditelj reklama i muzičkih spotova, za koje je osvojio više MTV nagrada. Na velikom platnu proslavio se kultnim filmom "500 dana leta", za koji je osvojio brojne festivalske nagrade.
O GLUMCIMA
Endru Garfild (Piter Parker/Spajdermen)
Mladi holivudski glumac karijeru je započeo u pozorištu. Potom se oprobao na velikom platnu igrajući u kultnim filmovima "Glineni golubovi", "Maštaonica dr Parnasusa", "Ne daj mi nikada da odem", "Dečko A". Nominovan je za Zlatni globus za sporednu ulogu u filmu "Društvena mreža".
Ema Stoun (Gven Stejsi)
Jedna je od najtalentovanijih holivudskih glumica današnjice. Osvojila je publiku ulogama u filmovima "Devojka na lošem glasu" (za koji je dobila MTV filmsku nagradu i bila nominovana za Zlatni globus), "Kul momci", "Ta luda ljubav" i "Služavke". Ove jeseni ćemo je gledati u drami "Gangsterski odred" uz Šona Pena.
Oficijelni sajt

Premijera: 11. jul 2012. godine, bioskop Kolosej multipleks u 18 i 21 čas

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar