Da li ste čuli za Morganove?

Žanr: romantična komedija
Trajanje: 103 min.
Premisa: Nismo više na Menhetnu!

Glavne uloge:Sara Džesika Parker (Sarah Jessica Parker), Hju Grant (Hugh Grant), Sem Eliot (Sam Elliott), Meri Stinberdžen (Mary Steenburgen), Majkl Keli (Michael Kelly)

Scenario:Mark Lorens (Marc Lawrence)
Režija:Mark Lorens (Marc Lawrence)

SINOPSIS
Uspešni par s Menhetna, Meril i Pol Morgan, vode savršen život koji ima samo jednu manu – brak koji propada. Ali, zbrka u njihovom ljubavnom životu ne predstavlja ništa u odnosu na ono što ih tek čeka: nakon što prisustvuju ubistvu, postaju mete plaćenog ubice. Policija ih sklanja iz voljenog Njujorka u mali grad u Vajomingu. Tamo njihova veza preti da se u potpunosti raspadne, osim ako ne pokušaju da uprkos svemu ponovo razbuktaju staru strast.
O FILMU
Reditelju Marku Lorensu nije strano pisanje i režiranje romantičnih komedija, od kojih su najzapaženije bile "Muzika i stihovi" i "Dve nedelje za zaljubljivanje". Tokom snimanja tih naslova on je razvijao ideje za film "Da li ste čuli za Morganove?", priču koja će pomeriti granice žanra pokrivajući novu oblast – brak.
"Ideja mi se prvi put javila pre oko deset godina", kaže Lorens. "Bio je to projekat koji bih započinjao, pa onda ostavljao po strani, i ponovo mu se vraćao. Kažu ‘piši o onome što znaš’. Jedina stvar o kojoj nešto znam jeste brak – upoznao sam svoju suprugu na koledžu i oženjen sam već jako dugo". Međutim, kod Morganovih nije u pitanju bilo kakav brak. "To je brak s problemom", kaže Lorens. "Ovo dvoje ljudi izgubili su vezu zbog neverstva, ali je srž problema u tome što su se udaljili jedno od drugog".
Hju Grant, koji glumi Pola Morgana, kaže: "Pol očajnički pokušava da vrati Meril. Izvodi je na večeru, i na povratku kući oni prisustvuju ubistvu. Postaju vrlo važni svedoci. Ubica ih je video, pa ih FBI šalje u program zaštite svedoka. Ovaj visokourbani njujorški par bude prebačen u program zaštite svedoka, u mali kaubojski grad u Vajomingu, i to ima zanimljiv efekat na njihov brak".
Sara Džesika Parker, koja glumi Meril Morgan, kaže da se ova premisa za romantičnu komediju dosta izdvaja u odnosu na njene prethodne projekte. "Dopala mi se njena dosetljivost. Nisam do sada glumila nekog kao što je Meril. Nisam glumila nekoga ko je u takvom braku". Domaćini i zaštitnici u Vajomingu su šerif Klej Viler, kojeg glumi Sem Eliot, i njegova žena Ema, koju glumi Meri Stinberdžen. Klej i Ema pokazuju Polu i Meril kako da prežive u malom gradu bez svojih asistenata ili karijera i, usput, kako da prežive svoj brak.
Spasavanje njihovog braka nije najveći od Polovih i Merilinih problema. Na njihovom tragu je plaćeni ubica rešen da dovrši posao i oslobodi se svih svedoka. "Dve najteže stvari prilikom snimanja filma su kako dobro napisati scenario i kako dobro odabrati glumce", kaže Mark Lorens. S tim u vidu, Lorens se obratio Hjuu Grantu, s kojim je već sarađivao. "Naravno, pisao sam ulogu za Hjua", kaže Lorens. "Toliko smo često radili zajedno da je bilo normalno da njemu pomenem ideju, i dopala mu se."
Podjednako važno kao to da Grant igra Pola Lorensu je bilo da angažuje pravu glavnu glumicu za lik Meril. Grant opisuje Meril kao "silu prirode". "Ona je nova u nizu Markovih ženskih likova. One su često Njujorčanke, ambiciozne, neurotične, pametne, duhovite, komične žene. Mislim da su one za Marka žene iz mašte, na neki način, i nije teško zaljubiti se u njih".
Ko bi osim Sare Džesike Parker mogao savršeno da otelotvori taj arhetip, na ekranu i van njega? "Ona se toliko identifikuje s Njujorkom i zaista bi se osećala kao riba na suvom u Vajomingu", kaže reditelj. Parkerovoj se dopala priča, želela je da radi s Markom Lorensom, ali je imala i drugih motiva. "Zaista sam sanjala, kao mnogi drugi, naročito žene, da snimim romantičnu komediju s Hjuom Grantom". Njih dvoje su već bili u istom filmu, pre mnogo vremena ("Ekstremne mere" iz 1996.) i jedva se sećaju toga. "Izgledalo mi je kao da prvi put glumimo zajedno, iako smo se pre mnogo godina već sreli", kaže Parkerova.
Ovo možda izgleda kao neverovatna postavka, ali Lorens kaže: "To je upravo način na koji ja vidim svet. Kada sednem da pišem, ne pomislim: ‘Oh, napisaću komediju’. Prosto imam ideju: ‘Hoću da napišem priču o braku’, i eto šta iz toga ispadne".
O REŽISERU
Mark Lorens (scenarista/reditelj)
Debitovao je kao reditelj romantičnom komedijom "Dve nedelje za zaljubljivanje". Pre toga je napisao scenarije za filmove "Mis tajni agent" i "Sile prirode". Radio je i na filmovima "Muzika i stihovi", "Život sa Majkijem" i "The Out-of-Towners".
O GLUMCIMA
Sara Džesika Parker (Meril Morgan)
Proslavljena ikona filma, televizije i mode. Glumica od svoje osme godine, Parkerova nastavlja da gradi svoju karijeru ispred i iza kamere. Osvojila je kritiku i publiku ulogom Keri Bredšo u seriji "Seks i grad", za koju je četiri puta nagrađena Zlatnim globusom. Nedavno je bila i producent filmske adaptacije ove serije, a trenutno snima nastavak "Seks i grad 2". Igrala je u filmovima "Pametni ljudi", "Klub prvih žena", "Hokus pokus", "Medeni mesec u Vegasu", "Priča iz Los Anđelesa", "Devojke samo žele da se zabave".
Hju Grant (Pol Morgan)
Nagrađivani glumac poznat po širokom dijapazonu filmskih uloga. Među internacionalne zvezde je ušao 1994. ulogom u hit komediji "Četiri venčanja i sahrana". Nakon toga usledili su filmovi: "Ja u ljubav verujem", "Sve o dečaku", "Svitanje", "Leglo belog crva", "Gorki mesec", "Razum i osećajnost", "Devet meseci", "Sitni prevaranti", "Dnevnik Bridžet Džouns" i njegov nastavak "Bridžet Džouns: na ivici razuma", "U stvari ljubav".
Oficijelni sajt

Premijera: 21. januar 2010. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.