U trendu

Deset filmskih remek-dela koja morate pogledati bar jednom u životu

Ova godina bila je izazovna za filmsku industriju kao i za sve nas. Bioskopi su dobar deo godine bila zatvoreni, snimanja filmova otkazana, a mi zatvoreni kod kuće u potrazi za dobrim filmovima.

Kako je preporuka da se to manje izlazi iz kuća, a napolju je i sve hladnije, ponovo je vreme za gledanje svih filmova koje smo propustili.

Donosimo vam listu deset remek-dela filmske industrije koja morate pogledati.

Let iznad kukavičjeg gnezda (1975.)

Ocena na IMDb-u: 8.7

Kriminalac Rendal Patrik MekMarfi završava u psihijatrijskoj ustanovi gde najprije pokušava da se boriti protiv sistema, ali potom odluči da pobegne. S ostalim pacijentima smišlja plan, ali oslobađa se na neočekivan način.

Reditelj je Miloš Forman, a uloga je obeležila karijeru Džeka Nikolsona. Zanimljivo je da Ken Kizi, autor romana po kojem je film snimljen, nije bio oduševljen viđenim. S njim se ipak ne slažu publika i kritika.

U film je uloženo tri miliona dolara, a zarada na blagajnama iznosila je više od 100 miliona.

Kad jaganjci utihnu (1991.)

Ocena na IMDb-u: 8.6

Klris Sterling, studentkinja na FBI-evoj akademiji, istražuje složeni slučaj, a potrebna joj je pomoć Hanibala Lektora, odličnog, ali opasnog lekara. Uloga je obeležila karijeru Entonija Hopkinsa, a 29 godina nakon snimanja film je i dalje jedan od najpopularnijih, ali i najjezivijih na svetu.

Prohujalo s vihorom (1939.)

Ocena na IMDb-u: 8.1

Za ovaj ćete morati da odvojite čak četiri sata. Ljubavna priča južnjačke lepotice Skarlet O’Hare i pustolova Reta Batlera razvija se paralelno s velikim društvenim promenama.

Film je na 12. dodeli Oskara 1940. godine odneo čak deset statua (osam takmičarskih i dva počasna) i t film je koji je u istoriji zaradio najviše novca, kad se u jednačinu uključi inflacija.

Heti MekDanijel postala je prva afroamerička glumica koja je bila nominovana i osvojila Oskara za ulogu sluškinje Mami.

Ove godine našao se usred kontroverze kad je uklonjen sa servisa HBO Max. Kako su objasnili sa ovog striming servisa, taj film iz 1939. „produkt je svog vremena“ i prikazuje „rasne i etničke predrasude“ koje su „bile pogrešne tada, a pogrešne su i danas“. Dodali su da će film vratiti na platformu s „objašnjenjem o njegovom istorijskom kontekstu“.

Eni Hol (1977.)

Ocena na IMDb-u: 8

Stend-ap komičar Alvi Singer i neurotična pevačica Eni Hol zaljubljuju se jedno u drugo, ali njihova ljubav osuđena je na propast.

Američka lepota (1999.)

Ocena na IMDb-u: 8.3

Lester Burnam napunio je 40 godina, a kriza srednjih godina tera ga na neočekivane poteze koji pokreću niz događaja. Iako je karijera Kevina Spejsija nakon optužbi za polno zlostavljanje potonula, ova uloga je obeležila. Scena s ružinim laticama jedna je od najprepoznatljivijih filmskih scena 20. veka.

TV mreža (1976.)

Ocena na IMDb-u: 8.1

Vlasnici TV stanice koriste ludilo svog bivšeg zaposlenog kako bi povećali gledanost i zaradili više novca. Mračna satirična drama i danas izgleda aktuelno, a film povremeno nalikuje dokumentarcu.

Devojka od milion dolara (2004.)

Ocena na IMDb-u: 8.1

Talentovana konobarica probija se u profesionalni boks uz pomoć svog trenera, a iako je priča o bokserima pomalo izlizana, gluma Klinta Istvuda i Hilari Svonk nadilazi klišee. Osim kao glumac, Istvud se u ovom filmu pokazao i kao odličan reditelj.

Engleski pacijent (1996.)

Ocena na IMDb-u:  7.4

Radnja filma smeštena je u poslednje mesece Drugog svetskog rata. Mlada medicinska sestra brine o pacijentu koji skriva tajnu o svojoj prošlosti. Osim emotivne glume, film su obeležili prelepi krajolici severne Afrike. Tužan kraj ne ubija priču, ponajviše zbog glume Ralfa Fajnsa i Žulijet Binoš.

Roki (1976.)

Ocena na IMDb-u:  8.1

Amaterski bokser Roki Balboa dobija jedinstvenu priliku za borbu protiv branioca naslova, Apola Krida. Popularnost ovog filma teško je nadmašiti, a Silvester Stalone zauvek će biti Roki (ali i Rambo). Film je iznedrio nekoliko antologijskih citata, a saundtrek je i danas prepoznatljiv.

La La Land (2016.)

Ocena na IMDb-u: 8

Glumica u usponu zaljubljuje se u džez pijanistu, ali njihove ambicije pobeđuju njihovu ljubav. Muzika i ples privukli su brojne gledaoce, a film je nagrađen sa sedam Zlatnih globusa i pet Oskara.

U dobru i zlu (2012.)

Ocena na IMDb-u: 7,7

Nakon lečenja u psihijatrijskoj ustanovi, Pat Solitano živi s roditeljima i sanja da će se pomiriti sa suprugom. Kod prijatelja upoznaje Tifani, devojku koja ima svojih problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.