Devet

Žanr: mjuzikl
Trajanje: 118 min.
Napomene: četiri nominacije za Oskara

Glavne uloge: Danijel Dej-Luis (Daniel Day-Lewis), Marion Kotijar (Marion Cotillard), Penelope Kruz (Penelope Cruz), Nikol Kidman (Nicole Kidman), Džudi Denč (Judi Dench), Kejt Hadson (Kate Hudson), Sofija Loren (Sophia Loren), Stejsi Ferguson Fergi (Stacy Ferguson Fergie)

Scenario:Majkl Tolkin (Michael Tolkin), Entoni Mingela (Anthony Minghella)
Režija:Rob Maršal (Rob Marshall)

SINOPSIS
Slavni reditelj Gvido Kontini (Danijel Dej-Luis) snima novi film trudeći se da balansira između velikog broja žena u svom životu – odane supruge Luize (Marion Kotijar), prelepe ljubavnice Karle (Penelope Kruz), glavne filmske muze Klaudije (Nikol Kidman), prisne prijateljice i kostimografkinje Lilijane (Džudi Denč), poznate novinarke Stefani (Kejt Hadson), ljubavi iz detinjstva Saragine (Stejsi Ferguson) i majke (Sofija Loren).
O FILMU
Strast, fantazija, čežnja, ljubav, umetnost, stil, opsena, snovi – život je uvek bio cirkus za svetski poznatog filmskog reditelja iz šezdesetih, Gvida Kontinija, samo što on sada ne može da pobegne od toga u uzbudljivom i provokativnom filmu "Devet". Poznat po svom briljantnom filmskom stvaralaštvu i obožavan od mnogih, Gvido je na ivici da napusti snimanje svog devetog filma "Italija". Iznenada, kap preliva čašu – njegove raskošne kreativne snage i njegov vatreni ljubavni život istovremeno će se naći van kontrole.
Inovativna i mnogostruko nagrađivana brodvejska muzička senzacija "Devet", inspirisana Felinijevim filmom "8 i po", zaokružuje priču na velikom platnu otkrivajući uzbudljivu i bogatu filmsku priču o umetnikovoj krizi srednjih godina. Nagrađen sa pet nagrada Toni, brojdvejski mjuzikl "Devet" baziran je na knjizi Artura L. Kopita, muziku i pesme pisao je Mauri Jeston, koji je sarađivao i na filmskoj verziji istoimene predstave. Scenario filma potpisuju Majkl Tolkin i Entoni Mingela. Reditelj je Rob Maršal, autor nagrađivanih filmova "Čikago" i "Memoari jedne gejše".
Sve je počelo s Federikom Felinijem. Njegovo Oskarom nagrađeno remek-delo iz 1963. godine, film "8 i po", smela je, nadrealna i magična priča o kreativnoj krizi. Ovo ostvarenje postalo je jedno od onih o kojima se dosta priča, koje se analizira i jedan od filmova koji su uticali na mnoge druge autore. U njemu bujaju emocije s karnevalskom slikovitošću, rastapaju se iz jednog čoveka na Tantalovim mukama, razorenog uspomenama, snovima, željama, nostalgijom, demonima. Ovaj film je za mnoge postao jedan od prvih koji potpuno otkriva kako zaista izgleda kada se živi unutar ludila i želje modernih ljudskih uslova. Zajedno s drugim Felinijevim filmovima, inspirisao je ljude širom sveta da žude za snovima iz senzualnog sveta italijanskih filmova. Sada Rob Maršal donosi svoj kreativni pečat integrišući dramu, film i muziku u jedan bešavan spoj u ostvarenju "Devet".
Ovom ostvarenju bilo je suđeno da prođe i kroz druge umetničke transformacije – vraćajući se svojoj prvobitnoj inspiraciji i medijumu – filmu. Ideja se rodila kada su Rob Maršal i producent Harvi Vajnstajn počeli da tragaju za projektom koji bi bio na tragu filma "Čikago", spektakularne priče o eri prohibicije koja je unela revoluciju u čitav koncept proširivanja drame muzikom i plesom i osvojila šest Oskara, uključujući i Oskara za najbolji film. U međuvremenu, Maršal je napravio nagrađivanu adaptaciju (knjiga Artura Goldena) "Memoari jedne gejše" (film je osvojio tri Oskara), a krajem 2006. on i Vajnstajn su objavili da će njihov sledeći projekat biti "Devet".
U srcu filma "Devet" je umetničko putovanje Gvida Kontinija, prijatnog i senzualnog reditelja koji je poznat kao jedan od najvećih filmskih stvaralaca, ali iznenada se nalazi u očajničkoj potrazi za inspiracijom za svoj sledeći film. Uloga zahteva veliku inteligenciju i naglašenu seksualnost s osećajem za umetničku ranjivost. Izbor je vodio ka dva puta Oskarom nagrađenom glumcu Danijelu Dej Luisu, koji se odmah uživeo u ulogu Gvida sa svojim prepoznatljivim intenzitetom, čak je tečno naučio italijanski kako bi potpuno ušao u karakter.
Okružujući Dej Luisa, naizmenično iskušavajući nepostojanost njegovog karaktera, u filmu je ansambl seksi, jakih, glamuroznih žena, svaka sa svojom vitalnom ulogom u igri koja pomaže Gvidu da pronađe put kroz svoju kreativnu krizu. Lista počinje dobitnicom Oskara, Marion Kotijar, koja je publiku osvojila neverovatnom interpretacijom Edit Pjaf u filmu "Život u ružičastom", u ulozi Luize, Gvidove odane supruge. Gvidovu neodoljivu, požudnu, ali problematičnu ljubavnicu Karlu igra Penelope Kruz, koja je 2008. godine osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu u još jednoj buntovničkoj ulozi, u filmu "Ljubav u Barseloni".
U ulozi Klaudije, Gvidove muze, dolazi Oskarom nagrađena glumica Nikol Kidman, čiji raspon uloga ide od Virdžinije Vulf u filmu "Sati" do uloge Satin u revolucionarnom filmu koji je započeo eru modernog holivudskog mjuzikla, ostvarenju "Mulen ruž" Baza Lurmana. Jedna od Gvidovih žena je i poverljiva kostimografkinja Lili. Nju igra Džudi Denč, cenjena britanska pozorišna i filmska zvezda, koja je osvojila Oskara za ulogu u filmu "Zaljubljeni Šekspir" i šest puta bila nominovana za ovo najprestižnije filmsko prizanje.
Flert za Gvida dolazi u formi nepogrešive novinarke časopisa "Vogue" – Stefani, koja zauzima istaknuto mesto u njegovim fantazijama. Kejt Hadson, za Oskara nominovana za uzbudljivo izvođenje u filmu "Almost Famous", ima ovu upečatljivu ulogu. Ekipi se priključila i nezaboravna legenda italijanskih filmova, Oskarom nagrađena glumica Sofija Loren, koja kaže da je bila oduševljena kada joj je Rob Maršal ponudio ulogu jedne od najvažnijih žena u Gvidovom životu – njegove uvek uticajne majke.
Oficijelni sajt

Premijera: 4. februar 2010. godine u Centru "Sava" u 20.30 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.