Dobra žena (video)

Žanr: drama
Trajanje: 94 min
Zemlja porekla: Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, 2016

Glavne uloge: Mirjana Karanović, Boris Isaković, Hristina Popović, Bojan Navojec, Jasna Đuričić, Ksenija Marinković, Vlado Kerošević, Hristina Popović, Anđelika Simić, Ermin Bravo, Olivera Viktorović, Isidora Simijonović, Jovan Belobrković, Zinaida Dedakin, Svetozar Cvetković
Scenario: Mirjana Karanović, Stevan Filipović, Darko Lungulov
Režija: Mirjana Karanović

SINOPSIS

Nakon trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla i započeti novo poglavlje. U trenutku kada saznaje da je teško bolesna, ona otkriva i ratnu prošlost svog muža i, prvi put u životu, prinuđena je da sama donosi određene odluke.

O FILMU

Nakon svetske premijere na prestižnom Sandens filmskom festivalu i uspešne domaće premijere na ovogodišnjem FEST-u i osvojenih nagrada, „Dobra žena“ Mirjane Karanović, počinje i svoj bioskopski život. Osim teme filma koju je obradila, upravo dosadašnje reakcije i razgovori sa publikom, posebno nakon premijere, motivisali su glumicu da za vreme trajanja bioskopske distribucije bude prisutna na projekcijama u svim gradovima i da učestvuje u posebno osmišljenim razgovorima sa gledaocima. Ovo će biti prvi put da jedan autor komunicira sa publikom na ovako direktan način za vreme trajanja distribucije.

U međuvremenu su stigle lepe vesti sa dva inostrana festivala. Na nedavno završenom međunarodnom Filmskom festivalu u Klivlendu, film je dobio glavnu nagradu, a samo nekoliko dana kasnije film je nagrađen i na Vilnius međunarodnom filmskom festivalu.

Podsećamo, „Dobra žena“, za koju je Karanovićeva pisala i scenario, uz saradnike Stevana Filipovića i Darka Lungulova, film je o suočavanju i spoznaji. Osnovna ideja je suočavanje sa ličnom prošlošću. Nakon trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla i započeti novo poglavlje, što je u njenim godinama prilično zastrašujuće.

Karanovićeva je nakon domaće premijere na Festu nagrađena „za raskošan dijapazon glumačkih sredstava kojim gradi kompleksan i emotivan lik koji svojom snagom i pojavom nosi čitav film“. Glumica je takođe dobila novouspostavljenu nagradu Politike, „Milutin Čolić“, „za film sa dušom, emotivno zrelog filmskog jezika i snažnog glumačkog ansambla, koji hrabro i duboko prepoznaje ljudske odnose, isključivosti i slabosti čoveka u nepovoljnim okolnostima, što za posledicu ima naizgled miran život čiju višeslojnu stravu žive sve generacije“.

U filmu „Dobra žena“, pored Mirjane Karanović, uloge tumače i Boris Isaković, Hristina Popović, Goran Navojec, Ksenija Marinković, Jasna Đuričić, Anđelika Simić, Milan Marić i drugi.

Premijera: FEST 2016. godine

https://www.youtube.com/watch?v=lRgABK6-C4A

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.