Džek Rajan: regrut iz senke

Žanr: akcija, triler
Trajanje: 105 min.
Premisa: Ne veruj nikom!

Glavne uloge:Kris Pajn (Chris Pine), Kevin Kostner (Kevin Costner), Kira Najtli (Keira Knightley), Kenet Brana (Kenneth Branagh)
Scenario:Adam Kozad (Adam Cozad), Dejvid Kep (David Koepp)
Režija:Kenet Brana (Kenneth Branagh)

SINOPSIS
Zasnovan na liku CIA analitičara koji je stvorio majstor špijunaže Tom Klensi, "Džek Rajan: regrut iz senke" je žestok akcioni triler koji prati Rajana (Kris Pajn) od njegovog mirnog, dvostrukog života veterana koji je postao direktor na Volstritu do uzbudljive inicijacije u svet traženog američkog agenta koji je na tragu masovne terorističke zavere u Moskvi. Svojim prijateljima i porodici Rajan deluje kao običan direktor u Njujorku, ali on se tajno prijavio u CIA pre mnogo godina. Uveden je kao genijalni doktor nauka koji se bavi svetskom statistikom, ali kad razotkrije detaljan plan da se sruši američka ekonomija i podstrekne globalni haos, Rajan će postati jedini čovek koji ima moć da to zaustavi. Postaće pravi operativac, biće bačen u svet intrige, obmane i smrtonosne sile. Naći će se u procepu između ćutljivog šefa Harpera (oskarovac Kevin Kostner), verenice Keti (Kira Najtli), koja ne zna ništa o njegovom poslu, i brilijantnog ruskog oligarha (Kenet Brana). Džek će morati da se suoči s novom realnošću u kojoj ne sme nikom da veruje, a u kojoj sudbine miliona zavise od toga da li će on otkriti istinu. Pored svega toga on je i u trci s vremenom da ostane korak ispred svih ostalih…
O FILMU
Ko je Džek Rajan?
Otkako ga je pisac špijunskih romana Tom Klensi prvi put predstavio u svom žestokom trileru "Lov na Crveni oktobar", a zatim i u "Patriotskim igrama", u kojima se s povređenom rukom borio protiv Irske republikanske armije (IRA), Džek Rajan je postao sinonim za nepokolebljivog heroja i humanog čoveka koji se hrabro i odlučno suprotstavlja svim pretnjama s kojima se suočava. Neobučen da bude špijun i bez oslanjanja na bilo kakva pomagala i snagu, Rajan samo uz pomoć svog intelekta i petlje uvek uspeva da bude korak ispred onih koji žele da naškode njegovom narodu. Upravo zbog toga su tvorci filma "Džek Rajan: regrut iz senke" bili inspirisani da ga ponovo predstave današnjoj publici i ne dozvole da padne u zaborav.
"Mislim da je glumac Kris Pajn odličan izbor za ovu ulogu", kaže Mejs Njufeld, producent svih filmova o Džeku Rajanu. "Kris i Kenet Brana dali su Džeku novi život." Keneta Branu veoma je privukao scenario. "Bio je vrlo napet", seća se on prvog čitanja. "Iako je reč o akcionom trileru, iznenadio me je emotivni naboj koji se u njemu sve vreme oseća. Čitaocu ne može da ne bude stalo do Džeka Rajana i to je ono što ga čini vrlo specifičnim."
Brana je već bio pročitao nekoliko Klensijevih knjiga, ali je posle čitanja scenarija pročitao svih trinaest romana o Džeku Rajanu kako bi se što bolje upoznao s njegovom prošlošću i ličnošću. "Zaista sam uživao", kaže. "Rajan je pošten i pametan, ima brilijantan analitički um i sposobnost da pronađe slabosti globalnog finansijskog sistema i na taj način predupredi svaki eventualni pokušaj da se u njega prodre sa strane, ali za razliku od većine drugih agenata, poseduje i osobine običnog čoveka – ranjivost i izuzetnu empatičnost." Branu je jednako fasciniralo i to što, kako se radnja razvija, ovo postaje priča o tome kako se Džek nosi s tajnom koju mora da čuva i ličnim sumnjama koje ima. "On nije u stanju da kaže čak ni svojoj verenici čime se bavi", priča reditelj, "i mi zajedno s Džekom krećemo na put na kome otkriva ispravan način da uradi ono što zna da mora".
Film je sniman u Njujorku, Moskvi i Londonu i prepun je fantastičnih akcionih sekvenci. "Sjajno sam se zabavljao snimajući ovaj film, a najvažnije je što smo uspeli da postignemo da publika bude u samom centru dešavanja, jer sve vreme imate osećaj da se ono što se dešava Džeku dešava baš u ovom trenutku", zaključuje Brana.
Kris Pajn
Džek Rajan je vrlo human čovek koji se nalazi u centru veoma kritične globalne situacije. Da bi se istakle njegove osobine, bilo je potrebno naći glumca koji ih poseduje u dovoljnoj meri. "Kris zna da razmišlja i veoma je analitičan". komentariše Brana. "Ume da oseti trenutak i uvek preispituje šta je stvarno, istinito i tačno. Od presudnog značaja za ovaj film bilo je to da imamo glumca kao što je on – Kris se dobro oseća u svojoj koži, pametan je, seksi i harizmatičan. Pored toga, ume da se šali na svoj račun i tu osobinu je uneo i u lik Džeka Rajana, zbog čega je on postao još privlačniji." Lorenco di Bonaventura, jedan od producenata, kaže: "Kris je i sam vrlo analitičan i radoznao i uvek preispituje šta je dobro i istinito, a šta loše. Veoma liči na Džeka Rajana, tako da je ova uloga kao stvorena za njega. Sem toga, Kris je neverovatno hrabar i sam je snimao većinu scena."
Za Pajna je ova uloga bila zanimljiva jer mu se dopala ideja da pokaže da ni tajni agenti nisu uvek sigurni u sebe, da se boje i često preispituju. "Džek je drugačiji od drugih akcionih heroja", kaže glumac. "Veoma je pametan, ali ovoga puta se nalazi u situaciji u kojoj ne zna šta treba da uradi i primoran je da razmišlja drugačije nego ranije. Mislim da je ono što ga čini tako zanimljivim likom upravo to što je pristojan čovek. Njegova dobrota je ono što čini da iz sveg srca navijate za njega." O saradnji s Kenetom Branom Pajn kaže: "Ken je neverovatno dobro pripremljen reditelj. Kada dođe na snimanje, tačno zna šta želi da postigne. Nikada nisam snimio film ovako brzo, ali bez obzira na to, on je uvek držao situaciju pod kontrolom, bilo da se nalazio iza ili ispred kamere.
Oficijelni sajt

Premijera: 23. januar 2014. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.