Džon Karter – između dva sveta

Žanr: akcija, avantura, naučna fantastika
Trajanje: 132 min.
Premisa: Izgubljen u našem svetu. Pronađen u drugom.

Glavne uloge:Tejlor Kič (Taylor Kitsch), Lin Kolins (Lynn Collins), Vilem Dafo (Willem Dafoe), Samanta Morton (Samantha Morton), Dominik Vest (Dominic West), Kiran Hinds (Ciaran Hinds), Mark Strong (Mark Strong), Tomas Hejden Čerč (Thomas Haden Church)
Scenario:Endru Stenton (Andrew Stanton), Mark Endruz (Mark Andrews), Majkl Čabon (Michael Chabon), Edgar Rajs Barouz (Edgar Rice Burroughs) – priča "Princeza Marsa" ("A Princess of Mars")
Režija:Endru Stenton (Andrew Stanton)

SINOPSIS
Bivši kapetan Džon Karter (Tejlor Kič) je na neobjašnjiv način prebačen na Mars, gde biva umešan u konflikt epskih razmera između stanovnika te planete, uključujući Tarsa Tarkasa (Vilem Dafo) i zanosnu princezu Dežu Toris (Lin Kolins). U svetu koji je na ivici propasti Karter će otkriti da opstanak Barsuma i njegovih stanovnika leži u njegovim rukama.
O FILMU
Film je zasnovan na naučnofantastičnom klasiku Edgara Rajsa Barouza "Princeza Marsa", prvom romanu iz Barouzovog serijala Barsum, čije su maštovite avanture poslužile kao inspiracija mnogim rediteljima. Oskarom nagrađeni reditelj Endru Stenton ("Voli") režira ovu uzbudljivu akcionu avanturu smeštenu na misterioznu i egzotičnu planetu Barsum (Mars).
Godina 2012. označava 100-godišnjicu Barouzovog lika Džona Kartera, originalnog svemirskog heroja predstavljenog u serijalu koji je očarao generacije svojim avanturama na Marsu. Fan serijala Barsum još od detinjstva, Oskarom nagrađeni reditelj i scenarista Endru Stenton objašnjava šta ga je navelo da oživi Džona Kartera na velikom platnu u svom prvom izletu u igrani film: "Nabasao sam na ove knjige u savršeno doba, kad sam imao deset godina. Zaljubio sam se u taj koncept da se čovek nađe na Marsu među neverovatnim stvorenjima u potpuno novom svetu. Stranac u stranoj zemlji. Bio je to veoma romantičan aspekt avanture i naučne fantastike. Oduvek sam mislio da bi bilo super da se on prenese na veliko platno."
Vilem Dafo, koji igra Tarsa Tarkasa u filmu, komentariše saradnju sa Stentonom: "Radio sam sa Endruom na filmu ‘U potrazi za Nemom’. I bez obzira na to što smo snimali glasom, on je bio upoznat sa svakim snimkom i svakim procesom, bio je duboko u materiji. Zato sam bio vrlo uzbuđen kad mi je rekao za ovaj projekat i kako će mu se prići. On je čovek koji to može da iznese. On voli ovu priču." Stenton nastavlja: "’Džon Karter’ je velika epska avantura s ljubavnom pričom, akcijom i političkom intrigom."
Zvezdanu ekipu glumaca predvode Tejlor Kič ("Iks-men počeci: Volverin) u glavnoj ulozi, Lin Kolins ("50 prvih sastanaka", Iks-men počeci: Volverin") u ulozi ratnice princeze Deže Toris i nominovan za Oskara Vilem Dafo ("Spajdermen") u ulozi stanovnika Marsa, Tarsa Tarkasa. Snimanje "Džona Kartera" počelo je u Velikoj Britaniji 4. januara 2010. godine. Uz sve veće interesovanje javnog mnjenja i velikog broja sajtova obožavalaca koji su nagađali o svakom pokretu produkcije, većina scenografskog dela filma (uključujući scene u zatvorenom, smeštene na Zemlji) snimana je u studiju Šeperton u Londonu i studiju Longkros u Čelburnu tokom četiri meseca.
Do kraja aprila, produkcija se premestila u Jutu, gde se snimalo još 12 nedelja. Iako u "Džonu Karteru" ima dosta vizuelnih efekata, filmadžije su želele da koriste prave lokacije i pejzaže na kojima će snimiti akciju. Producent Džim Moris objašnjava zašto. "Koliko god je moguće, odlučili smo da snimamo na stvarnim lokacijama i smanjimo korišćenje digitalne scenografije kako bi publika sve vreme osećala da se likovi nalaze na stvarnim mestima. Nadamo se da će ovo dodati još jedan sloj autentičnosti i da će naglasiti uverljivost i realizam filma."
"Ovo je fizički najzahtevnija uloga koju sam ikad igrao", kaže Tejlor Kič o svom liku, Džonu Karteru, heroju koji je oslobođen gravitacionih stega Zemlje. "Skokovi, akcione scene, treninzi mačevanja… U skoro svakoj sceni na Marsu ja sam vezan užadima". "Visili smo na sve moguće načine", slaže se Lin Kolins, koja igra princezu sa zavidnim ratničkim veštinama. "Posle ovog filma, mislim da je moj strah od visine potpuno nestao".
Međutim, za glumce koji su igrali Marsovce proces snimanja filma bio je još komplikovaniji. Na primer, Vilem Dafo igra Tarsa Tarkasa, vanzemaljca sa četiri ruke koji je visok skoro dva i po metra. Na snimanju, Dafo je morao da bude sve vreme na štulama. Telo mu je bilo prekriveno sivom trenerkom istačkanom crnim tačkama, referencama za animatore koji će digitalno ponovo kreirati njegove pokrete u postprodukciji. Na sličan način, njegovo lice je takođe bilo prekriveno crnim tačkama, dok su dve kamere ispod šlema snimale pokrete njegovog lica.
Reditelj Endru Stenton uzbuđen je što će predstaviti neispričanu priču i dosad neviđen filmski svet. "Moj cilj je bio da poverujete", kaže on. "Da poverujete da ovaj svet stvarno postoji. Onaj isti osećaj koji dobijete kad pročitate dobru naučnofantastičnu knjigu. Šta bi bilo kad bi bilo?"
Oficijelni sajt

Premijera: 7. mart 2012. godine u bioskopu Kolosej

Slični tekstovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.