Elementarne čestice

Žanr: istorijska avantura
Trajanje: 90 min.
Originalni naziv: Elementarteilchen
Zemlja porekla: Nemačka
Festivali: Berlin, 2006.

Glavne uloge:

Moric Blajbtroj (Moritz Bleibtreu), Franka Potente (Franka Potente), Kristijan Ulmen (Christian Ulmen), Martina Gedek (Martina Gedeck)

Scenario:Majkl Huelbek (Michel Houellebecq) – roman, Oskar Reler (Oscar Roehler)
Režija:Oskar Reler (Oscar Roehler)

SINOPSIS
Film je zasnovan na bestseleru Majkla Huelbeka „Elementarne čestice“ („Atomized“), a snimljen po scenariju i u režiji Oskara Relera. Ovo je priča o Majklu (Kristijan Ulmen) i Brunu (Moric Blajbtroj). Iako su polubraća, oni su potpuno različiti. Jedino zajedničko je njihova majka (Nina Hos), koja ih je zanemarila da bi vodila bezbrižan džet-set život, ostavljajući da se o njima brinu njihove potpuno razdvojene bake i deke. Majkl je introvertan molekularni biolog toliko zaokupljen svojim genetskim istraživanjima da uopšte nema privatan život, dok je Bruno rob svojih fantazija koji plaća isprobavanje svih seksualnih poslastica.
Sve će se promeniti kada obojica, sada sa trideset i nešto, pronađu ljubav svog života. Majkl će se ponovo spojiti sa svojom devojkom iz detinjstva – Anabel (Franka Potente), a Bruno sreće Kristijanu (Martina Gedek), koja podjednako uživa u njegovim seksualnim fantazijama. Iako izgleda da je sreća konačno na njihovoj strani, surova igra sudbine pomračiće njihovu radost.
O FILMU
Film je nastao po romanu kontroverznog pisca Majkla Huelbeka, čiji romani „Elementarne čestice“, „Platforma“, „Proširenje područja borbe“ šokiraju svojom ogoljenošću, zbog koje se Huelbek zamerio svima, od levičara do desničara, od anarhista do čuvara poretka, a najviše onima koji se uljuljkuju u uverenju da je zapadna civilizacija najbolja od svih svetova. „Elementarne čestice“ nastoje da dokrajče svaku veru u moderne mitove, bilo da je reč o hipi pokretu, levičarenju, komunama, slobodnoj ljubavi, kapitalizmu ili nauci.
Reditelju Oskaru Releru ovo je prvi film za koji nije sam napisao scenario, ali ga zato mnogi porede s autorom ovog romana. Reler kaže: „Čitajući Huelbekov roman, osećao sam se kao da otvaram predivan poklon. Nikada ne bih mogao da napišem tako nešto. Međutim, postoji jaka veza između nas. Imamo sličan smisao za humor i slično se ophodimo prema ljudima. I naši životi su imali paralele, obojicu su nas podizale bake. Kada sam završio s čitanjem i spustio ovu knjigu, znao sam da je to roman koji bih voleo da sam ja napisao. Huelbek je uspeo da sažme u jednu knjigu 200 godina istorije vrednosti zapadne Evrope.“
Za sve ljubitelje Huelbekovih romana treba naglasiti da je scenario filma izmenjen u odnosu na knjigu. „Odmah smo znali da film ne može da korespondira s knjigom na bukvalnim i direktnim osnovama. Snimili smo film podeljen u dve ljubavne priče, u kojima su dva brata. Pokušali smo da presečemo i upadnemo u najzanimljivije delove tih veza. Tako smo došli do novog koncepta, gde su nam bile potrebne slike iz prošlosti kako bismo pokazali braću u ranoj mladosti“, kaže reditelj.
Zbog izmena načinjenih za filmsku verziju, bilo je potrebno pet godina pregovaranja s piscem Huelbekom dok nije dao svoju saglasnost za ekranizaciju romana. Film „Elementarne čestice“ prikazan je na prošlogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu i doneo je glavnom glumcu, Moricu Blajbtroju, Srebrnog medveda za najbolju mušku ulogu.
O REŽISERU
Oskar Reler (reditelj)
Rođen je 1959. u Nemačkoj. Njegovi roditelji bili su književnici. Odrastao je u Londonu, Rimu i u Nurembergu. Prvi kratki film snimio je 1994, a prvi igrani film 1995. Od sredine osamdesetih živi i radi u Berlinu. On je režiser, scenarista, novinar i pisac. Učestvovao je na brojnim festivalima i osvojio mnoge nagrade. Filmografija: 1995. Gentleman, 1996. Silvester Countdown/In with the New (Novogodišnje odbrojavanje), 1999. Gierig, 2000. Umnachtung.
O GLUMCIMA
Moric Blajbtroj (Bruno)
Rođen je 13. avgusta 1971. u Minhenu. Sa 17 godina odlazi u Pariz na razmenu, i tu počinje studije glume. Studije će kasnije nastaviti u Rimu i Njujorku. Tečno govori nemački, engleski, francuski i italijanski. Godine 1999. proglašen je za jednu od najvećih mladih evropskih zvezda. Njegovo prezime znači „ostaću veran“ i on kaže da ga u potpunosti opisuje. Tabloid „Bild“ stavio ga je na drugo mesto u izboru 50 najlepših Nemaca današnjice. Za ulogu u „Elementarnim česticama“ osvojio je Srebrnog medveda za najbolju mušku ulogu.
Franka Potente (Anabel)
Rođena je 22. jula 1974. u Nemačkoj. Nakon što je diplomirala, kreće u dramsku školu u Minhenu, ali uskoro odlazi na studije u Njujork. Proboj na filmu doživljava ulogom u filmu „Trči, Lola, trči“, koji je režirao njen dugogodišnji dečko Tom Tikver. Glumila je u nekoliko holivudskih hitova kao što je „Bornov identitet“. Po povratku u Berlin, nastavila je da radi s internacionalnim rediteljima. Oprobala se kao reditelj nekoliko kratkih filmova i kao pisac scenarija. Nalazi se na osmom mestu liste 100 najvažnijih mladih Nemaca. Posle snimanja često je morala da brije glavu kako bi obnovila kosu, koju je za mnoge uloge bojila u jarke boje.
Oficijelni sajt:
Elementarteilchen (2006)
Premijera: FEST 06
U bioskopima: 24. maj 2007. godine, bioskop „Balkan“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.