U trendu

Fantastična žena (video)

Žanr: drama
Trajanje: 104 min
Zemlja porekla: Čile, Nemačka, Španija, SAD

Glavne uloge:
Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco
Scenario:
Sebastian Lelio, Gonzalo Maza
Režija:
Sebastian Lelio

SINOPSIS

Radnja filma odvija se u Santjagu u jednom zadimljenom, slabo osvetljenom noćnom klubu. Orlando, ljubazni i dobrostojeći vlasnik fabrike tekstila, zaljubljen je u Marinu, duplo mlađu transrodnu ženu koja danju radi kao konobarica, a uveče peva u pomenutom noćnom baru. Međutim, Orlando iznenada umire baš posle Marinine rođendanske proslave i noći pune strasti. Neočekivana smrt starog ljubavnika stavlja Marinu u vrlo nezavidan i težak položaj u kojem je sve u njenom životu stavljeno u pitanje, počevši od moguće umešanosti u njegovu smrt, preko njihove vrlo nekonvencionalne veze do njenog ljudskog prava da žali za voljenim čovekom. Na kraju reditelj postavlja pitanje: kakav je to zločin učinila Marina, kakav je to njen veliki greh da je lišava poštovanja, dostojanstva i iznad svega identiteta?

O FILMU

Danijela Vega, glumica koja igra Marinu, u stvarnom životu je transrodna žena i njena prirodnost utiče spontano na gledaoca da potpuno prihvati ovu izvanrednu ljubavnu priču koja apostrofira mnogo socijalnih tabu tema i okreće nas suštini ljudskih emotivnih odnosa, fokusira nas n a ono što bi oni idealno trebalo da budu.

Film je osvojio 24 značajne međunarodne nagrade među kojima su: Oskar 2018 za najbolji film van angleskog govornog područja; Srebrni medved za scenario na festivalu Berlinu 2017; specijalna nagrada ekumenskog žirija festivala u Berlinu 2017; Tedi nagrada za najbolji film na Festivalu u Berlinu 2017; Nominacija za Zlatnog medveda za najbolji film u Berlinu 2017; Nominacija za najboljeg reditelja za Zlatni globus 2018; Specijalna nagrada žirija za najbolji film sa latinoameričkog područja na Festivalu u Palm Springsu 2018; Nagrada za najbolju glumicu za Danijelu Vega od strane žirija kritike Fipresci na Festivalu u Palm Springsu 2018. i najbolji film sa latinoameričkog područja na Festivalu u San Sebastijanu 2017.

Prema rečima reditelja, ovaj film je i romansa ali i fantazija, film o poniženju i osveti, dokument stvarnosti i studija karaktera. Predstavlja svojevrsnu pripremu za život i dopušta nam da istražujemo sopstvenu duhovnost.

Oficijelni sajt: Una Mujer Fantastica (2017)

Premijera: 24. maj 2018. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar