U trendu

Gangsterski odred

Žanr: akcija, krimi, drama
Trajanje: 113 min.
Premisa: Bez imena. Bez značke. Bez milosti.

Glavne uloge: Šon Pen (Sean Penn), Rajan Gozling (Ryan Gosling), Ema Stoun (Emma Stone), Džoš Brolin (Josh Brolin)
Scenario: Vil Bil (Will Beall), Pol Liberman (Paul Lieberman) – knjiga
Režija: Ruben Flajšer (Ruben Fleischer)

SINOPSIS
U Los Anđelesu 1949. godine kralj podzemlja, Miki Koen (Šon Pen), vlada gradom novcem stečenim od trgovine drogom, oružjem, prostitucijom i kockanjem. Sve vreme ga štite policija i političari, koji su pod njegovom kontrolom. Da li je njegova moć dovoljno velika da zastraši i grupu odmetnika, jedinih koji su spremni da mu se suprotstave?
O FILMU
"Gangsterski odred" je akciona priča o uspostavljanju pravde, o ljudima koji žele da vrate ono što im pripada i koji hoće da spasu grad koji vole. U cilju očuvanja zakona u Los Anđelesu, članovi male policijske grupe prihvataju tajni zadatak – da uhvate najvećeg kriminalca u gradu, Mikija Koena. Scenario za film rađen je po istoimenoj knjizi Pola Libermana i inspirisan je istinitim događajima iz zlatnog perioda Holivuda, sa kraja četrdesetih godina. To je period velikih previranja kada šef mafije Koen drži grad pod sobom, a u njegovim rukama su i lokalni, vladini zvaničnici. Potrebno je mnogo hrabrosti za njegovo hapšenje i okončanje njegovog osionog ponašanja. "Bila su to uzbudljiva vremena, elegantna, u art deko stilu. To su posleratna vremena, kada grad doživljava preporod i kada se ljudi vraćaju iz rata, a ekonomija napreduje. Uvek me je fascinirao taj period, i kada je došao momenat za njegovu ekranizaciju, skakao sam od sreće", rekao je reditelj Ruben Flajšer.
Predvodnik odreda koji želi da se suprotstavi Koenu je Džon O’Mara, koga glumi Džoš Brolin. Brolin ovako opisuje svoju ulogu: "Lik koji ja tumačim vratio se iz Drugog svetskog rata, u kom se borio za sigurnost svoje zemlje, kao i za odbranu njene nezavisnosti. Herojski se poneo. Kada se vratio u Los Anđeles, shvatio je da Koen surovo vlada njegovim gradom, i rado prihvata poziv svog šefa za naredni zadatak. O’Mara i ostali policajci rade tajno i ne plaše se odgovornosti. Ponašaju se kao loši momci, jer jedino na taj način mogu dospeti do Koena." Ovi momci rizikuju sve kako bi obezbedili sigurnu budućnost svog voljenog grada i njihov motiv nisu slava, nagrade niti novčana dobit. Ono što može da stvori problem jeste ljubavni trougao. Iskre su se pojavile – ali Grejs i Džeri su dovoljno svesni da njihov flert vodi uništenju celokupne situacije.
A Miki Koen kao ličnost iz podzemlja ne voli da bude prevaren, ni na poslovnom, ni na ljubavnom planu. Svaki prekršaj smatra izdajom i to naplaćuje ogromnom cenom. Prema rečima reditelja, kada je razmišljao o pravljenju filma, znao je da je jedini karakter od koga sve zavisi Miki Koen, zlikovac: "Odmah sam pomislio na Šona Pena, a imati njega na setu je ogromna stvar. Koen je dinamičan, preteći, lik za pamćenje, a Pen ima sposobnost da to izbalansira, duhovit je i dobro ga oponaša". O svojoj ulozi Pen je rekao: "Pokušao sam da izbegavam bukvalnu imitaciju. Pravi Miki Koen liči na Ala Kaponea, koga je De Niro učinio neizbrisivim, pa sam dosta razmišljao kako da oponašam lik, a da ga ne opteretim dodatnim, nepotrebnim stvarima. On je borac, ali njegov stil borbe je primitivniji nego danas, kao i sam Koen. On je na određeni način primitivan."
Svakodnevni rad na filmu za reditelja je bio kao putovanje kroz vreme. "Bilo je toliko autentično, kao da ste transportovani u to značajno vreme koje je bilo obeleženo nasiljem, ali i romantikom. Priča govori o borbi za dušu Los Anđelesa. Mislim da smo napravili gangsterski film za sadašnju generaciju ljubitelja bioskopskih filmova, ali nadam se da će ga voleti i oni stariji. Svakako je naš film drugačiji od realnosti, ali zahvaljujući borbi i trijumfu nekoliko hrabrih policajaca, organizovani kriminal nije pronašao uporište u Los Anđelesu".
O REŽISERU
Ruben Flajšer (reditelj)
Mlad je, ali je već uspešan američki reditelj. Pre rada na filmu, režirao je muzičke spotove i TV reklame.
O GLUMCIMA
Šon Pen (Miki Koen)
Jedan je od omiljenijih glumaca današnjice. Dva puta je osvojio Oskara, a za najbolje uloge nagradili su ga kanski i berlinski filmski festivali. Zapažene role ostvario je u filmovima "21 gram" i "Mistična reka". Oprobao se u ulozi reditelja, producenta, pa čak i novinara. Poznat je po svom humanitarnom radu i pomoći oštećenima u zemljotresu na Haitiju.
Rajan Gozling (Džeri Vuters)
Jedan je od najtalentovanijih i najtraženijih glumaca svoje generacije. Proslavio se još 2001. godine ulogom u filmu "Believer". Dvaput je nominovan za Oskara – za filmove "Half Nelson" i "Blue Valentine". Osvojio je publiku igrajući u filmovima različitih žanrova poput "Lars i prava devojka", "Beležnica", "Ta luda ljubav", "Vozač" i drugim.
Ema Stoun (Grejs Faradej)
Jedna je od najtalentovanijih holivudskih glumica današnjice. Osvojila je publiku ulogama u filmovima "Devojka na lošem glasu" ("Easy A"), za koji je dobila MTV filmsku nagradu i bila nominovana za Zlatni globus, "Kul momci", "Ta luda ljubav". Filmom "Služavke" ("The Help") uvrstila se u najozbiljnije glumice Holivuda. Poslednja zapažena uloga je Gven Stejsi u filmu "Čudesni Spajdermen".
Oficijelni sajt

Premijera: 29. januara 2013. godine u Centru "Sava" 20.30 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.