Godine Bitlmanije (video)

Žanr: dokumentarni, muzički
Trajanje: 106 min
Zemlja porekla: Velika Britanija, SAD

Glavne uloge: Pol Makartni (Paul McCartney), Ringo Star (Ringo Starr), Džon Lenon (John Lennon), Džordž Harison (George Harrison)
Scenario: Mark Monro (Mark Monroe), P.G. Morgan (P.G. Morgan)
Režija: Ron Hauard (Ron Howard)

SINOPSIS

Godine 1962, mladi Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star zajedno su činili fenomen dvadesetog veka poznat pod imenom „Bitlsi“. Ron Hauard, poznati reditelj i dobitnik Oskara, istažuje neverovatno putovanje najpoznatijeg benda, u periodu od 1963 – 1966. godine, poznatog kao Bitlmanija. Na svoj jedinstven način Hauard odgovara na pitanja kako su Bitlsi uspeli i kako su se nosili sa slavom i pritiskom? Kroz originalne intervjue, arhivske snimke, neverovatne nastupe uživo i intimnu studiju karaktera, dovodi nas u centar zbivanja, dajući odgovor koji svi želimo da čujemo: Kako je bilo biti tamo?

O FILMU

Dokumentarni film „Godine Bitlmanije“, nam pre svega govori da ipak postoji dosta činjenica koje ne znamo o najvećem muzičkom fenomenu XX veka. Pet decenija od izlaska jednog od najhvaljenijih albuma „Revolver“ legendarnih „čupavca“ iz Liverpula (Džona Lenona, Pola Makartnija, Džordža Harisona i Ringa Stara), na veliko platno dolazi najnoviji i jedini dokumentarac o njima koji je odobren od strane Pola Makartnija i Ringa Stara koji je režirao čuveni reditelj Ron Hauard. Dokumnetarac istražuje putovanje najpoznatijeg benda svih vremena u periodu od 1963. do 1966. godine i fenomen „Bitlmanije“. Uz intervjue s Polom Makartnijem i Ringom Starom, tu su i arhivski snimci koncerata, intimni momenti iz studija koji daju sliku o tome kako je sve u vezi s tim fenomenom izgledalo. Dokumentarac je praktično hronika turneje čuvene grupe u prvoj polovini šezdesetih.

Delovi s čuvenog koncerta na njujorškom Šea stadionu iz 1965, na kojem je bilo više od 55 hiljada ljudi, podsetiće gledaoce na ono što je nazvano „početkom britanske invazije na SAD“, a što je počelo neviđenim dočekom na njujorškom aerodromu i zatim gostovanjem u TV šou čuvenog Eda Salivena. Ovaj film prikazuje sve, od prvih nastupa u rodnom Liverpulu, preko Hamburga i Njujorka, do nastupa u Melburnu i Tokiju.

O studijskim albumima i pričama koje su pratile snimanja uglavnom se sve zna, pa je je Hauard zbog toga pokušao da fenomen Bitlsa istražuje kroz njihovu koncertnu karijeru. Tokom rada na ovom filmu, shvatio je da koliko god je i sam bio obožavalac grupe, mnoge stvari o njima nije znao, te su mu bile potrebne čak tri godine da završi projekat.

Oficijelni sajt: The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years (2016)

Premijera: 22. septembar 2016. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.