U trendu

Gorčilo – Jesi li došao da me vidiš

Žanr: komedija, drama
Trajanje: 99 min.

Glavne uloge: Milutin Mima Karadžić, Dubravka Drakić, Boro Stjepanović, Emir Ćatović, Mladen Nelević, Anita Mančić, Kristina Stevović, Viktor Savić, Helena Aksamit, Momo Pićurić, Andrija Milošević, Božidar Zuber, Milorad Mandić – Manda, Vojo Krivokapić, Dragiša Simović
Direktor fotografije: Goran Volarević
Scenario: Miodrag Karadžić
Režija: Milan Karadžić

SINOPSIS

Radnja filma odvija se u crnogorskom selu, u brdima, 1968. godine. U jeku izgradnje infrastrukture SFRJ, u naporima da se siromašni sever Crne Gore putevima poveže sa jugom, u malo selo dolazi geometar Laza (Viktor Savić), kako bi pripremio dokumentaciju za trasu budućeg puta. Sa njim će doći Klara (Helena Aksamit), njegova žena, balerina Narodnog pozorišta iz Novog Sada. Kako seljaci reaguju na dolazak geometra, koliko su skloni korupciji, kako reaguju na dolazak ljudi koji žive nekim drugačijim životom od njihovog, koji je najbolji, jer za bolji ne znaju – samo je jedna od linija priče.

Paralelno pratimo sukob između dve porodice, Obada i Cvrkota, koji nisu u dobrim odnosima gotovo 20 godina, zbog međusobnog optuživanja o razlozima odlaska na robiju Zelja Cvrkote, koji je sedam godina proveo na Golom otoku. Politička zastranjenost, strah i isključivost očeva, stubova porodice Gorčila Oboda (Mima Karadžić) i Zelja Cvrkote (Mladen Nelević), dolazi do ekstrema, jer su se, apsurdno, njihova deca, Petrašin Obad (Emir Ćatović) i Koviljka Cvrkota (Kristina Stevović), zaljubili jedno u drugo.

Njihova borba za budući zajednički život biće isprepletena brigom i borbom majki Grozdane Obad (Dubravka Drakić) i Miluše Cvrkota (Anita Mančić), da se taj odnos ozvaniči, odnosno raskine. Važan segment filma predstvalja savest Maksima Obada, đeda (Boro Stjepanović), koji je odlučio da se promeni…

O FILMU

Film je baziran na komediji Miodraga Mija Karadžića „Jesi li to došo da me vidiš“, koja je sigurno najbolja i najcitiranija drama napisana osamdesetih godina prošlog veka. Svojom izuzetnom vrcavošću dijaloga, apsurdnim situacijama u koje smešta svoje neobične, lucidne i duhovite likove, poznavanjem mentalitetskih okamenjenih okvira crnogorskog sela – ova komedija predstavlja pravi izazov za prenošenje na filmsko platno.

Godina 1968. je godina promena, u kojoj će se u malom selu sudariti svetovi. Hipi pokret, sloboda tela, pokreta, ljubavi, energije – koju predstavlja lepa balerina, nasuprot ruralnom, zatvorenom sistemu u kojem je pojedinac samo mali čovek, ubog, uplašen i smešan u svojim planovima, sakriven iza izraza kolektivnog mišljenja.

„Film je urađen prema motivima kultne predstave “Jesi li to doša’ da me vidiš”, čiji tekst potpisuje naš rođak Miodrag Karadžić, autor popularne “Đekne”. Ovo ostvarenje bavi se mentalitetskim okvirima crnogorskog sela i njegovim apsurdima u 1968. godini, a sve je snimano u kršnim brdima između mora i Cetinja“, kaže reditelj Milan Karadžić. Iskustvo s ovom temom Milan nosi i iz 1990. godine, kada je u Beogradu radio predstavu prema Miodragovom tekstu. „Priča je, iako komedija, vrlo žestoka, dok je na daskama pozorišta više bila literarna. Ima i komedije, ljubavnih momenata, romantičnih i duhovitih trenutaka. Tu je i triler s čovekom koji se poslije 20 godina vraća s Golog otoka. Neizbežni su i porodični odnosi”, otkriva drugi član ovog uspešnog kreativnog dvojca, glumac Mima Karadžić.

Oficijelni sajt:

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar