U trendu

Grad greha: Ubistva vredna

Žanr: akcioni triler
Trajanje: 102 min.
Premisa: Nema pravde bez greha

Glavne uloge:Miki Rurk (Mickey Rourke), Džesika Alba (Jessica Alba), Brus Vilis (Bruce Willis), Džoš Brolin (Josh Brolin), Rosario Dawson, Eva Grin (Eva Green), Rej Liota (Ray Liotta), Lejdi Gaga (Lady Gaga), Džozef Gordon-Levit (Joseph Gordon-Levitt), Džeremi Piven (Jeremy Piven), Džejmi King (Jaime King), Pauers But (Powers Boothe), Denis Hejzbert (Dennis Haysbert), Kristofer Meloni (Christopher Meloni), Kristofer Lojd (Christopher Lloyd)
Scenario:Frenk Miler (Frank Miller)
Režija:Frenk Miler (Frank Miller), Robert Rodrigez (Robert Rodriguez)

SINOPSIS

Film počinje pričom „Još jedno subotnje veče“ („Just Another Saturday Night“) kada Marv (Rork) pokušava da se seti prethodnih događaja, obrevši se na autoputu okružen mrtvim telima i smrskanim policijskim automobilom. „Duga, loša noć“ („The Long, Bad Night“) je priča o Džonu, samouverenom mladom kockaru (Džozef Gordon-Levit), koji želi da u partiji pokera okuša sreću sa najvećim negativcem u Gradu greha, senatorom Rorkom.

Centralna priča Milerove proslavljene grafičke novele „Grad greha: Ubistva vredna“ prati Dvajta Makartija (Džoš Brolin) u odlučujućem suočavanju sa ženom svojih snova i košmara, Avom Lord (Eva Grin). „Nensin poslednji ples“ („Nancy’s Last Dance“) dešava se četiri godine posle nesebičnog samoubistva Džona Hartigana. Vođena neizmernom tugom i ogromnim besom, Nensi Kalahan (Džesika Alba) je odlučna da se osveti onima koje krivi za njegovu smrt.

O FILMU

Frenk Miler i Robert Rodrigez ponovo su se udružili kako bi na veliko platno preneli nastavak poznate Milerove grafičke novele. U novom filmu, kroz niz isprepletanih priča, oživljavaju novi i stari likovi poput Marva (Miki Rurk), Hartigana (Brus Vilis), privatnog istražitelja Dvajta Makartija (Džoš Brolin) i egzotične plesačice Nensi Kalahan (Džesika Alba) koji se ponovo bore sa svojim demonima na ulicama prepunim nasilja u imaginarnom teskobnom Gradu greha.

Kada je „Grad greha“ startovao 2005. godine, dobio je izuzetne kritike i postigao veliki međunarodni uspeh na blagajnama. Probijajući nov teren, film je u potpunosti bio snimljen na zelenom ekranu i preneo Milerovu crno-belu grafičku novelu u život. Prepun je jakih žena, pogrešnih heroja i podmuklih zlikovaca, pa su fanovi bili oduševljeni i odmah zatražili nastavak. Robert Rodrigez i Frenk Miler odvažili su se na follow-up i složili se oko toga da moraju da urade nešto još hrabrije od prvog filma.

Neke od priča u „Gradu greha 2“ prethodnice su narativu iz prvog filma. Karakteri ubijeni u prvom delu, kao što su Marv, Goldi i Hartigan, vraćaju se u svom ratu. Objašnjavajući ovu vremensku liniju, Miler kaže: „Imao sam nameru da se igram u grafičkoj noveli, kao i sada u filmu. Skačem sa jedne tačke na drugu i vraćam se kroz vreme, tako da izgleda kao da su se likovi vratili u život.“

Rodrigez i Miler saglasili su se oko „Ubistva vredna“ kao centralne priče. Ne samo da su ujedinili omiljene likove već su predstavili jednu od najgorih kreatura Grada greha, lepu i smrtonosnu Avu Lord (Eva Grin). Hronološki, radnja se odvija pre „The Big Fat Kill“ (sadržan u prvom filmu) i objašnjava kako je Dvajt Makarti (Brolin) dobio dramatično drugačije lice. Miler kaže: „Izgrađen oko tragične romanse između čoveka i ljubavi njegovog života, to je priča koja uključuje dosta prevara, tame i mnogo krivice, sve te velike stvari koje idu uz film noar. To je priča na koju sam vrlo ponosan, a i Robertu se svidela.“ Miler i Rodrigez odlučili su da započnu film ponovo sa Marvom u „Još jedno subotnje veče“. On se bori sa grupom opasnih momaka iz bratstva.

Prateći grafičku novelu, reditelji su odlučili da uključe i nove priče u drugi film. Rodrigez kaže: „Prvi film je bio veran noveli koja je veoma direktno prevođena na veliki ekran. U drugom filmu smo želeli da ponudimo iznenađenje, tako da ljudi ne moraju samo da odu do knjižare, kupe grafičku novelu i saznaju šta će se dogoditi.“ Jedna od novih priča „Duga, loša noć“, prati mladog samouverenog kockara po imenu Džoni (Gordon-Levit). On se vraća u Grad greha kako bi okušao sreću na pokeru, igrajući protiv najmoćnijeg političara grada, senatora Rorka.

Drugi novi narativ, „Nensin poslednji ples“, nastavak je priče „Žuto kopile“ o egzotičnoj plesačici Nensi Kalahan (Alba) i njenoj vezi sa policajcem i spasiocem Džonom Hartiganom (Vilis). Nastavak se dešava četiri godine posle Hartiganovog samoubistva, čina kojim je želeo da zaštiti Nensi. Još uvek plešući u Kejdijevom baru, ona je senka nekada bezbrižne devojke i očajnički je željna da se osveti čoveku koga krivi za Hartiganovu smrt. Ne mogavši da je gleda kako gubi kontrolu, Marv se nudi da joj pomogne.

Snimanje filma „Grad greha: Ubistva vredna“ počelo je krajem oktobra 2012. godine i odvijalo se pod okriljem Rodrigezove produkcijske kuće u Ostinu, Teksas. Usklađujući raspored preko desetak glavnih aktera, što je bilo vrlo nezgodno, Rodrigez je zaposlio ekipu filma sa kojom radi u gotovo svim svojim filmovima i snimao je određene grupe scena sa pojedinačnim glumcima. Drugim rečima, mnogi akteri koji se pojavljuju zajedno u scenama, nisu ih nužno snimali u isto vreme.

Iako je Džesika Alba snimila nekoliko filmova sa Rodrigezom, osećala se drugačije povodom povratka u nastavak filma koji joj je promenio karijeru. Ona kaže: „Mnogo mi je udobnije u sopstvenoj koži i kao ženi i kao glumici. Neustrašiva sam na način na koji nisam bila tokom snimanja prvog dela.“

Mikiju Rorku nije bilo omiljeno to što Marv nosi masku na licu i kaže: „Ne volim da sedim u stolici za šminkanje više od deset minuta, ali sam morao da budem zaglavljen tu po sat vremena, plus pola sata da je se rešim. Ali, velika stvar je, pored tih stvari sa maskom, raditi na ovom filmu. Iskreno se radujem što sam na setu i što radim sa rediteljima koje volim i poštujem i što znam da oni osećaju isto prema meni.“

Rozario Doson, koja igra Gejl, žestoku i seksi liderku prostitutki Grada greha, poredi svoja osećanja sada sa vremenom da je prvi put bila na setu pre devet godina. „Ista je vrtoglavica u pitanju kada smo snimali prvi put. Vraćaš se i igraš karakter koji si igrao ranije, ali tu je i čitavo novo uzbuđenje koje donosi novo snimanje“. Vraćajući se u Troublemaker u svom trećem filmu sa Rodrigezom, Brus Vilis kaže: „To je kao povratak porodici i svi dele isti entuzijazam. Uvek volim da dođem u Ostin.“ Prva koja je snimala film bila je glumica Džejmi King koja igra sestre bliznakinje, prostitutke Vendi i Goldi. Po povratku je rekla: „Osećam se nostalgično što ponovo radim sa Robertom i Frenkom. Veliko je uživanje igrati ove karaktere na drugačiji i proširen način.“

Novi članovi tima uključuju glumce sa kojima je Rodrigez blisko sarađivao ranije kao što su Džoš Brolin, Džeremi Piven i Lejdi Gaga. Ostali su bili prijatelji ili glumci kojima su se Frenk i Robert dugo divili kao što su Džozef Gordon Levit, Rej Liota, Stejsi Kič i Kristofer Meloni. Eva Grin je zaintrigirala reditelje nedavnim pojavljivanje u filmu „300: Uspon carstva“ nastavku „300“, baziranim na Milerovoj grafičkoj noveli. Rodrigez i Miler su morali da preinače različite uloge, uključujući Manuta, koga je igrao pokojni Majkl Klak Dankan i Miho, koju je igrala Devon Aoki. Filmadžije su izabrale Denisa Hejzberta i Džejmi Čang koji su dali odlična izvođenja.

Uloge velikog broja glumaca koje su reditelji izabrali umnogome se razlikuju od njihovih uobičajenih izbora. Takav je slučaj sa Kristoferom Lojdom, koji igra Džulijana u „Duga, loša noć“. Lojd se smeje: „Pročitao sam scenario i mnogo mi se dopao. Ne znam da li su nužno mislili o meni, ali sam vrlo srećan što su Rodrigez i Frenk zaglavili sa tom slikom i sve je odatle krenulo.“ Drugo pojavljivanje na filmu imala je Lejdi Gaga, koja se nedavno pojavila u Rodrigezovom filmu „Mačeta ubija“. Ovog puta, ona igra konobaricu Bertu koja se sažalila na Džonija u „Duga, loša noć“. O izboru ona kaže: „Robert i ja smo pričali o nekoliko različitih uloga. Desilo se zapravo to da sam nastupala u Hjustonu jedne večeri. Pozvao me je i pitao da li bih mogla da doletim sledećeg dana i odigram ulogu Berte. Bila mu je potrebna devojka iz Njujorka i to je bila savršena uloga za mene i povod da ponovo radimo zajedno.“

Oficijelni sajt:

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar