U trendu

Grad lopova

Žanr: krimi, drama, triler
Trajanje: 125 min.
Premisa: Dobro došli u prestonicu pljačkaša banaka

Glavne uloge:Ben Aflek (Ben Affleck), Rebeka Hal (Rebecca Hal), Džon Ham (Jon Hamm), Džeremi Rener (Jeremy Renner), Blejk Lajvli (Blake Lively), Kris Kuper (Chris Cooper)
Scenario:Ben Aflek (Ben Affleck), Piter Krejg (Peter Craig)
Režija:Ben Aflek (Ben Affleck)

SINOPSIS
Dag Mekrej (Ben Aflek) je kriminalac koji se ne kaje zbog svojih dela. On je vođa grupe okorelih pljačkaša banaka koji se ponose time što mogu da ukradu šta god požele i prođu nekažnjeno. Kako nema ništa što bi ga obavezivalo, Dag se nikada nije plašio da li će izgubiti nekoga ko mu je blizak. Ali, sve se menja prilikom poslednje pljačke, kada kao taoca uzimaju menadžera banke Keri Kisi (Rebeka Hal). Iako su je pustili nepovređenu, Keri je svesna da pljačkaši znaju njeno ime i gde živi.
Ali kada se susretne sa šarmantnim Dagom, ona se oslobađa tenzije ne znajući da je to isti čovek koji ju je samo par dana ranije uzeo za taoca. Privlačnost na prvi pogled polako se pretvara u romansu koja ih oboje može uvesti u nevolju. U moguću opasnost po život.
O FILMU
U Bostonu se svake godine dogodi preko 300 pljački banaka. Na jednoj kvadratnoj milji, u blizini Bostona, nalazi se Čarlston, mesto iz kog potiče najviše pljačkaša banaka i lopova automobila, više nego igde drugde u SAD. Jedan od njih je Dag Mekrej (Ben Aflek), ali on nije spreman na toliki rizik kao njegove kolege lopovi. Za razliku od njih, Dag je imao šansu da uspe, šansu da izbegne sudbinu svog oca. Umesto toga, on je postao lider bande okrutnih pljačkaša banaka koji se ponose sobom i načinom na koji obavljaju posao i skoro uvek se izvuku bez posledica.
Ben Aflek je režirao film i bio koscenarista, pored toga što glumi glavnu ulogu – Daga Mekreja. "Interesantno je da, u jednu ruku, imate priču o pljačkašima, a u srcu filma se nalazi priča o momku koje se nosi s činjenicom da je zaglavljen u mestu i želi da promeni život. Sve zavisi od toga kakvi su ti koreni, kako si odrastao i kako deca plaćaju grehe svojih roditelja. Mislim da se s takvom situacijom može poistoveti veliki broj ljudi", govori Aflek.
Film "Grad lopova" zasnovan je na romanu "Princ lopova" autora Čaka Hogana. Pošto i sam potiče iz Masačusetsa, Hogan je smestio radnju ove krimi drame u Čarlston zbog podatka o broju kriminalaca koji potiču iz ovog predgrađa. Razvoj kriminalaca u Čarlstonu potiče još iz vremena kad je tu izgrađen zatvor maksimalne sigurnosti, čime je došlo do stvaranja njihove enklave u ovom gradu. Porodice zatvorenika u zatvoru u Čarlstonu selile su se u taj grad da bi bile što bliže i tako se lagano formiralo društvo. Tako je pljačkanje banaka postalo na neki način nasleđe koje se prenosilo s kolena na koleno.
Knjiga "Princ lopova", objavljena je 2004. godine i osvojila je nagradu Hamet Međunarodne asocijacije kriminalističkih pisaca. Tako je knjigu zapazio i producent Gram King. "Celokupna nota knjige, s kriminalcima i policajcima, odgovarala je mom ukusu". "Svidela mi se i pozadinska priča u knjizi, prijateljstvo ljudi koji provode slobodno vreme zajedno, koji rade zajedno, bez obzira na svoja interesovanja. Onda se Dag zaljubljuje u jednu ženu koju su prethodno oteli i sada se suočava s teškim odlukama. To je veoma interesantna kombinacija", kaže King.
O REŽISERU
Ben Aflek (Dag, režiser, scenarista)
Priznati je glumac, pisac i režiser. Kao režiser debitovao je filmom "Gone baby gone" 2007. godine i dobio mnoštvo nagrada od strane kritičara. Davne 1997. godine, zajedno s kolegom Metom Dejmonom, osvojio je Oskara za najbolji originalni scenario filma "Dobri Vil Hanting", u kojem je takođe imao značajnu ulogu. Ostvario je zapažene uloge u filmovima "Zaljubljeni Šekspir", "Perl Harbor", "Armagedon" i "Derdevil".
O GLUMCIMA
Rebeka Hal (Kler)
Glumica koja obećava nedavno se pojavila u komediji "Please Give" zajedno s Oliverom Platom i Amandom Pit. Film je bio u zvaničnoj selekciji festivala Sandens, Berlin i Tribeka 2010. godine. Iako mlada, glumila je u filmu s Vilom Ferelom "Everything must go", u filmu Vudija Alena "Viki, Kristina, Barselona", "Dorijan Grej" i "Prestiž".
Oficijelni sajt

Premijera: Sinemanija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar