Gradiva

Žanr: drama
Trajanje: 110 min.

Glavne uloge:

Džejms Vilbi (James Wilby), Arijel Dombasl (Arielle Dombasle), Deni Verisimo (Dany Verissimo), Farid Čopel (Farid Chopel)

Scenario:Vilhelm Jensen (Wilhelm Jensen) – roman, Alen Rob-Grije (Alain Robbe-Grillet)
Režija:Alen Rob-Grije (Alain Robbe-Grillet)

SINOPSIS
„Gradiva“ je priča o Džonu Loku (Džejms Vilbi), istoričaru umetnosti koji boravi u Marakešu sa svojom sluškinjom i ljubavnicom Belkis (Deni Verisimo). Tokom rada na studiji o umetniku Eženu Delakroa, Lok stalno susreće vitku i eteričnu devojku u gradskoj medini. Ona ga zavodljivo uhodi kroz živopisne ulice i neprestano nestaje među zidinama.
Zatim susreće Anatolija (Farid Čopel), samostalnog trgovca umetničkim delima i učitelja orijentalne kulture za početnike, koji ga opseda svojim pričama. Belkis upozorava Loka da se drži podalje od ovih neobičnih likova, ali on burno odbija njene strepnje, ne shvatajući da se duhovi poigravaju s njim i da ga vode pravo u bezizlaznu i opasnu psihoseksualnu igru.
O FILMU
Film „Gradiva“, po scenariju i režiji Alena Rob-Grijea (Alain Robbe-Grillet), jednog od najznačajnijih književnika i sineasta dvadesetog veka, premijerno je prikazan na Festivalu autorskog filma.
Nominovan za Oskara za film „Prošle godine u Marijenbadu“, dobitnik nagrade za životno delo u Istanbulu, Rob-Grije je nosilac Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, a domaća javnost ga je upoznala 2004, kada je svečano otvorio 49. beogradski sajam knjiga.
Začetnik „Novog romana“, inženjer agronomije po zanimanju, Alen Rob-Grije prešao je put od osporavanog pisca do člana Francuske akademije i čoveka koga danas nazivaju živom legendom. Kontroverzne teme njegovih knjiga i filmova su s jedne strane nasilje, erotizam i sadizam, koje pisac predstavlja kao mitološki materijal svakodnevice, a s druge strane svet fantazija, neprohodni lavirinti kojima čovek luta kada izgubi sve oslonce u stvarnosti. Smatra se da je njegov rad inspirisao reditelje kao što su Dejvid Kronenberg i Dejvid Linč.
„Gradiva“, koju je Rob-Grije snimio u svojoj 85. godini, predstavlja istraživanje za njega gotovo klasične teme: zapadnog čoveka koji prolazi kroz lavirinte tragajući za nepoznatom ženom i ispitujući privlačnost, erotičnost i egzotiku orijentalne kulture. Kao i u svojim knjigama, reditelj se ne poziva na neki postojeći svet, već svet njegovih romana i filmova nastaje u dodiru publike s njima. Istraživanje granica seksualnosti i bajkoviti elementi puštaju da vas film preuzme i vodi.
Oficijelni sajt

Premijera: Festival autorskog filma
U bioskopima: 17. januar 2008. godine, Akademija 28

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.