U trendu

Imaginarijum doktora Parnasusa

Žanr: avantura, fantazija, misterija
Trajanje: 122 min.
Zemlja porekla: Britanija, Kanada, Francuska

Glavne uloge:Hit Ledžer (Heath Ledger), Džoni Dep (Johnny Depp), Džad Lo (Jude Law), Kolin Farel (Collin Farrel), Kristofer Plamer (Christopher Plummer)

Scenario:Teri Gilijam (Terry Gilliam), Čarls Mekjoun (Charles McKeown)
Režija:Teri Gilijam (Terry Gilliam)

SINOPSIS
U trci protiv vremena, u svetu iza magičnog ogledala, jedan čovek saznaće cenu koja se plaća za snove i pokušaće da ispravi greške iz prošlosti. U modernom Londonu putujući teatar doktora Parnasusa pruža radoznalcima priliku da, nakon što prođu kroz ogledalo, uđu u svet iz svoje mašte. Posetioci ne znaju da je doktor Parnasus jednom davno sklopio ugovor s đavolom. Doktor je dobio mladost, a demon pravo da dobije njegovu kćer kada napuni 16 godina.
Taj trenutak se bliži, i doktor Parnasus sklapa još jedan dogovor s đavolom: Valentinu će dobiti onaj ko prvi zavede pet duša. Doktor Parnasus obećava Valentininu ruku mladiću koji pristane da mu pomogne u ovoj trci s vremenom, upuštajući se u divne i eksplozivne avanture u svetu izvan realnosti kako bi ispravio greške iz prošlosti.
O FILMU
Jedan od najoriginalnijih filmova iz opusa montipajtonovca Terija Gilijama, "Imaginarijum doktora Parnasusa", završen je zajedničkim naporima prijatelja Hita Ledžera nakon njegove iznenadne smrti tokom snimanja.
Priča o nastajanju filma nezaboravna je kao i filmska priča. Iznenadna smrt glavnog aktera, Hita Ledžera, na manje od polovine snimanja zamalo je naterala Gilijama da prekine sa snimanjem. Trojica Ledžerovih prijatelja – Džoni Dep, Kolin Farel i Džad Lo, pristali su da preuzmu Ledžerovu ulogu kako bi film bio završen. Gilijam je napravio male izmene u scenariju, dodavši da se osobama koje prođu kroz ogledalo dešava da promene lik, i snimanje je nastavljeno.
U znak poštovanja i prijateljstva prema preminulom Ledžeru, Džoni Dep, Kolin Farel i Džad Lo odrekli su se honorara u korist Ledžerove maloletne ćerke, koja je greškom izostavljena iz testamenta, a Teri Gilijam je film predstavio kao "film Hita Ledžera i prijatelja".
"Imaginarijum doktora Parnasusa" je film o svim važnim temama o kojima Teri Gilijam priča priče: moralnosti, potrazi za srećom, ljubavi, snazi koju imaju snovi i, pre svega, o nepobedivosti ljudske imaginacije. Tragedija koja se dogodila tokom snimanja naterala je ekipu filma da, iskoristivši modernu tehnologiju za specijalne efekte, ode još dalje u otkrivanju čudesa sveta koji se nalaze u ljudskoj mašti i svetu koji nas okružuje.
O REŽISERU
Teri Gilijam (reditelj)
Poznat je kao jedini američki član ekipe širom sveta popularne TV serije "Leteći cirkus Montija Pajtona" ("Monty Python’s Flying Circus"). Filmografija: "Monti Pajton i Sveti gral" ("Monty Python And The Holy Grail"), "Jabberwocky", "Time Bandits", "Monti Pajtonovo shvatanje života" ("Monty Python’s Meaning of Life"), "Brazil", "Avanture barona Minhauzena" ("The Adventures of Baron Munchausen"), "Kralj ribara" ("The Fisher King"), "12 majmuna" ("12 Monkeys"), "Paranoja u Las Vegasu" ("Fear and Loathing in Las Vegas"), "Čovek koji je ubio Don Kihota" ("The Man Who Killed Don Quixote"), "Tideland", "Braća Grim" ("The Brothers Grimm", 2005).
O GLUMCIMA
Hit Ledžer (Toni)
Rođen je u Pertu, zapadna Australija, 4. aprila 1979. godine. Prvi put je igrao u jednoj američkoj televizijskoj seriji – "Roar", 1997. godine, i to glavnu ulogu, posle čega odlučuje da okuša svoju sreću u SAD. U januaru 2008. pronađen je mrtav u svom stanu na Menhetnu.
Filmografija: "Deset stvari koje mrzim u vezi sa tobom ("10 Things I Hate About You"), "Ukroćena goropad" ("The Taming of the Shrew"), "Patriota" ("The Patriot"), "Priča o vitezu" ("A Knight"s Tale", 2001), "Četiri pera" ("Four Feathers"), "The Order", "Bal monstruma" ("Monster"s Ball"), "The Lords of Dogtown", "Candy", "Kazanova" ("Casanova"), "Planina Broukbek" ("Brokeback Mountain"), "Mračni vitez" ("The Dark Knight").
Oficijelni sajt

Premijera: 11. februar 2010. godine, bioskop "Kolosej"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.