U trendu

Imenjak

Žanr: drama
Trajanje: 122 min.
Zemlja porekla: Indija, SAD (2006)
Premisa: Dva sveta. Jedno putovanje.

Glavne uloge:

Kal Pen (Kal Penn), Tabu (Tabu), Irfan Kan (Irrfan Khan), Džasinda Beret (Jacinda Barrett), Zuleika Robinson (Zuleikha Robinson), Bruk Smit (Brooke Smith)

Scenario: Soni Taraporevala (Sooni Taraporevala), Džumpa Lahiri (Jhumpa Lahiri) – roman
Režija: Mira Nair (Mira Nair)

SINOPSIS
Film govori o indijskoj porodici koja živi u SAD pred kraj XX veka. Oni ne gube vezu sa svojom velikom familijom u Kalkuti dok pokušavaju da se prilagode novom sistemu života. U centru pažnje je sudbina mladića koji je imenjak ruskog pisca Gogolja, ali nije zadovoljan time. Menjajući ime on pokušava da poboljša kvalitet svog života, ali shvata da to nije jednostavno.
Gogolj Ganguli (Kal Pen) je tinejdžer iz američkog predgrađa koji se u potrazi za sopstvenim identitetom našao na putu između indijskog porekla i američkog načina života. Od Kalkute do Njujorka Gogolj i njegovi roditelji moraju da nađu ravnotežu između stare i bogate tradicije i senzibiliteta modernog vremena, nešto što će bar malo povezati dve strane njihovih života.
O FILMU
Zasnovana na uspešnoj noveli Džampe Lahiri i režirana od strane proslavljene indijske režiserke Mire Nair („Monsunska svadba“), ova priča slavi ljubav, požrtvovanost i porodicu i govori o vezama koje povezuju sve nas.
Za ulogu Mahine razmišljalo se o Kejt Hadson i Natali Portman.
O REŽISERU
Mira Nair (reditelj)
Rođena je 1957. u Indiji. Studirala je na Delhi univerzitetu i Harvardu. Režirala je nekoliko dokumentarnih filmova za koje je dobila nagrade. Godine 1988. snima prvi film – „Salam Bombaj“. Filmografija: Migration (2007), The Namesake (2006), Vanity Fair (2004), 11’09“01 – September 11 (2002; segment „India“), Monsoon Wedding (2001), Kama Sutra: A Tale of Love (1996), The Perez Family (1995), The Day the Mercedes Became a Hat (1993), Mississippi Masala (1991), Salaam Bombay! (1988), So Far from India (1983), Jama Masjid Street Journal (1979).
O GLUMCIMA
Kal Pen (Gogolj)
Glumac mlađe generacije filmskoj publici je poznat po ulogama komičara u brojnim američkim humorističkim serijama. Njegova karijera krenula je uzlaznom linijom još od 1999. godine, a veliku slavu stekao je u komediji „Van Vajlder“. Četiri godine kasnije Pen postaje jedan od najangažovanijih glumaca u mnogim američkim serijama. Veće uloge poverene su mu u serijama i na televiziji, i to u filmovima „Bafi, ubica vampira“, „Sabrina, veštica tinejdžerka“ i „Svi gradonačelnikovi ljudi“. U njima je njegov talenat došao do punog izražaja, što mu je kasnije veoma mnogo koristilo.
U međuvremenu posvećuje veliku pažnju sopstvenom obrazovanju. Istovremeno se upisao u visoku regionalnu školu u Nju Džersiju i na Fakultet umetnosti. Dok je studirao, glumio je na pozorišnim scenama u Njujorku. Glumačke korake nastavio je i na zapadnoj obali, na Univerzitetu u Kaliforniji. Povremeno glumi u televizijskim serijama, a povremeno na filmu. Veliku slavu stekao je u drami „Freshmen“. Već 2003. godine snima film „American Desi“, pri čemu ga kritika svrstava u red najboljih komičara.
Odmah zatim slede uloge u filmovima „Where“s the Party Yaar?“ i „Love Don’t Cost a Thing“, gde osvaja sve simpatije publike. Ulogom u filmu „Američka pita na Haroldov i Kumarov način“ Kal Pen svrstao se među nekoliko najboljih komičara na svetu. Filmografija: 2004. Harold and Kumar go to the white Castle, 2003. Love don’t cost thing, 2003. Malibus most wonted, 2002. National Lampoons Van Wilder, 2001. American Desi.
Nakon toga usledili su: Ball & Chain (2004), Dancing in Twilight (2005), Son of the Mask (2005), A Lot Like Love (2005), Sueso (2005), Man About Town (2006), Superman Returns (2006), Van Wilder 2: The Rise of Taj (2006), Epic Movie (2007) i Harold & Kumar 2 (2008).
Oficijelni sajt
The Namesake (2006)
Na DVD-u: 20. avgust 2007. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar