U trendu

Isceljenje

Žanr: igrani, drama
Trajanje: 90 min
Zemlja porekla: Srbija

Glavne uloge: Jovo Maksić, Radovan Miljanić, Nemanja Jeremić
Scenario: Monja Jović
Režija: Ivan Jović

SINOPSIS

Filmska priča prati tihovanje pravoslavnog monaha, u začudnoj atmosferi izolovane isposnice. Njegov mir biva narušen iznenadnom posetom dvoje ljudi. Videvši da je ratna prošlost došla po njega i da on ne može da zaboravi i oprosti bol koji mu je nanet, monah shvata da je između njega i Boga nastala nepremostiva pukotina koju ništa ne može da popuni.

O FILMU

Ovo je film o pomirenju i oproštaju, o velikom pitanju koje ostaje nakon svih ratova: kako oprostiti svom neprijatelju? Film je snimljen na nedostupnim, netaknutim lokacijama zapustele istočne Srbije, čija atmosfera naglašava izolovanost života u isposnici i unutrašnju dramu tri lika koji su u toj izolaciji suočeni jedan sa drugim. Otuda unutrašnje zbivanje u filmu postaje zgusnuto, a lepota prirode stoji kao kontrast patnji, koju nose sva tri lika.

Devetog decembra je specijalna projekcija filma uz koncert Nektarije Karanci, poznate grčke interpretatorke vizantijske muzike, koja inače potpisuje muziku u filmu. Nektariju na klaviru prati pijanista, dirigent i kompozitor Vasilis Cabropulos.

Domaći film o iskupljenju i oproštaju koji je porukom oduševio gledaoce stranih festivala i osvojio značajne međunarodne nagrade, među njima i Zlatnog viteza za najbolji igrani film u Rusiji. Prema rečima žirija ovogodišnjeg FEST-a, koji je „Isceljenju“ dodelio nagradu za najbolji domaći film, “ovaj film ispunjava svoj visoko postavljeni duhovni i etički cilj: oni koji su ga gledali, iz bioskopa će izaći kao drugačiji ljudi.”

Oficijelni sajt: Isceljenje (2015)

Premijera: 10. decembar 2015. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike