U trendu

Kraljica

Žanr: drama, biografski
Trajanje: 97 min.
Premisa: Tradicija ju je pripremala, a promena definisala!
Festivali i nagrade: Zlatni globus, BAFTA, Oskar – najbolja ženska uloga
Zemlja porekla: Velika Britanija, Francuska, Italija

Glavne uloge:Helen Miren (Helen Mirren), Majkl Šin (Michael Sheen), Džems Kromvel (James Cromwell), Silvija Sims (Sylvia Syms)
Scenario:Piter Morgan (Peter Morgan)
Režija:Stiven Frirs (Stephen Frears)

SINOPSIS
Kada vest o smrti princeze Dijane, nesumnjivo najpopularnije žene na svetu, šokira britansku javnost punu neverice, kraljica Elizabeta Druga povlači se s porodicom iza zidina dvorca Balmoral u nemogućnosti da shvati reakciju javnosti na tragediju. Toniju Bleru, popularnom i tek izabranom premijeru, očigledno je da je ljudima potrebna sigurnost i podrška. Premijer i kraljica Elizabeta moraju da pronađu kompromis i odrede kako najbolje da reaguju na veoma ličnu tragediju i zahteve građana za javne manifestacije žalosti. Dok dotad neviđen izliv emocija sve više raste, Bler mora da nađe način da ponovo spoji voljenu kraljicu i britansku javnost.
O FILMU
Film „Kraljica“ prikazan je premijerno na festivalu u Veneciji, potom u Britaniji 15. septembra, dok je američka premijera bila 30. septembra. Helen Miren je ponela sve značajne nagrade za svoje maestralno tumačenje aktuelne britanske kraljice, uključujući i nagradu Oskar.
O REŽISERU
Stiven Frirs (reditelj)
Sa preko 40 filmskih i televizijskih ostvarenja, naročito TV serija, Stiven Frirs je danas jedan od najpoznatijih britanskih reditelja. Bio je nominovan za nagradu Oskar za režiju filma „The Grifters“ iz 1990, a 1999. u Berlinu osvojio je nagradu Srebrni medved za najbolju režiju filma „The Hi-Low Country“. Njegov film „Prljave male stvari“ iz 2002. godine proglašen je za najbolji britanski film te godine i osvojio mnoge nagrade na međunarodnim festivalima. Proslavio se filmom „Opasne veze“ s Glen Klouz, Džonom Malkovičem i Mišel Fajfer. Film je bio nominovan za sedam Oskara, a osvojio je tri.
Na FEST-u 2006. godine imali smo priliku da gledamo njegov prethodni film – „Gospođa Henderson predstavlja“ sa Džudi Denč u glavnoj ulozi, a na FEST-u 2007. film „Kraljica“ je premijerno prikazan u Srbiji.
O GLUMCIMA
Helen Miren (Elizabeta Druga)
Slavna britanska glumica rođena je 1946. godine. Iza sebe ima impresivan broj od skoro 100 igranih filmova i serija u kojima je ostvarila izuzetne i raznovrsne uloge za koje je bila višestruko nagrađivana. Veliku popularnost širom sveta stekla je ulogom u izuzetnoj TV seriji „Prime Suspect“. Za ulogu inspektorke Džejn Tenen dobila je tri BAFTA TV nagrade od ukupno šest nominacija. Dva puta je bila nominovana za Oskara – za uloge u filmovima „Gosford park“ i „Ludilo kralja Džordža“. Dva puta je osvajala nagrade za najbolju glumicu u Kanu – za „Ludilo kralja Džordža“ i film „Kal“. Tri puta je osvojila Emi nagradu, a ima i pet nominacija za Zlatni globus, koji je i osvojila za ulogu u TV filmu „Losing Chase“. Ove godine ponovo glumi britansku kraljicu. Prošle godine tumačila je vladarku iz 16. veka, Elizabetu Prvu, u jednoj televizijskoj mini-seriji, za koju je opet bila nagrađena nagradom Emi. Nedavno smo je gledali u filmu „Devojke iz kalendara“.
Oficijelni sajt:
The Queen (2006)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)