U trendu

Ledeno doba 2: otapanje

Žanr: animirani, komedija, porodični
Trajanje: 90 min.
Premisa: Družina je ponovo na okupu!

Glasove pozajmili (srpski):

Voja Brajović (sabljasti tigar Dijego), Nikola Đuričko (mamut Meni), Srđan Miletić (lenjivac Sid), Isidora Minić (ženka mamuta Eli), Goran Jevtić (oposum Kreš), Lako Nikolić (oposum Edi), Tomaš Sarić (armadilo Brzi Toni), Nebojša Milovanović (lešinar), Ana Maljević (mala lenjivka)

Specijalni gosti (srpski):

Jugoslav Pantelić (stari lešinar), Srđan Anđelić (tata los), Ivana i Ivan Zarić (gospodin i gospođa Tapir)

Glasove pozajmili (original):

Rej Romano (Ray Romano), Džon Legvizamo (John Leguizamo), Denis Liri (Denis Leary), Kvin Latifa (Queen Latifah), Džej Leno (Jay Leno), Šon Vilijam Skot (Seann William Scott)

Scenario:Džon Viti (Jon Vitti)
Režija srpske sinhronizacije:Bojana Maljević
Režija:Karlos Saldana (Carlos Saldanha)

SINOPSIS

U filmu „Ledeno doba 2: otapanje“ vraćaju se ledeni junaci iz blokbastera „Ledeno doba“ – Meni, kudravi mamut, lenjivac Sid, sabljasti tigar Dijego i praistorijska veverica sa sabljastim zubima, poznatija kao Skret. U novom filmu reditelja Karlosa Saldane ledeno doba se bliži kraju i životinje uživaju u otapajućem raju u koji se pretvara njihov svet.

Meni, Sid i Dijego su još uvek zajedno i uživaju u svetu koji se otapa oko njih. Meni je možda spreman da zasnuje porodicu, ali niko nije video još jednog mamuta već duže vremena. On misli da je možda ostao poslednji, dok nekim čudom ne sretne Eli, jedinu ženku mamuta koja je ostala na svetu. Postoji samo jedan problem: njih dvoje se ne podnose – a Eli iz nekog razloga misli da je oposum!

Eli dolazi u paketu sa dva brata oposuma, Krešom i Edijem, parom šaljivdžija i vragolana koji stvaraju samo nevolje. Meni, Sid i Dijego ubrzo shvataju da blaža klima ima veliki nedostatak: ogromna ledena brana koja zadržava okean preti da popusti i tako potopi čitavu dolinu. Jedina šansa za preživljavanje leži na drugom kraju doline. Tako naša tri junaka, zajedno s Eli, Krešom i Edijem kreću u pohod ka svom spasenju. Film donosi i nove avanture i dogodovštine Skreta, koji će ovde imati još veću ulogu.

SINHRONIZACIJA

„Ledeno doba 2: otapanje“ je prvi veliki film sinhronizovan na srpski jezik. Kompanija „Twentieth Century Fox“ odobrila je sinhronizaciju nastavka svog prvog animiranog filma, koji je na svetskom nivou zaradio 382 miliona dolara. Mališani će napokon moći nesmetano da uživaju u novim avanturama mamuta, lenjivca, sabljastog tigra i praistorijske veverice. Trend sinhronizacije aktivan je poslednjih godina na teritoriji zemalja bivše Jugoslavije i pokazao je izuzetno dobre rezultate na bioskopskim blagajnama. U originalnoj verziji glasove glavnim junacima pozajmljuju: Rej Romano, Džon Legvizamo, Denis Liri, Kvin Latifa, Šon Vilijam Skot, Džoš Pek i Džej Leno.

O FILMU

„Ledeno doba 2: otapanje“ ima sve ono što ste voleli u prvom filmu, uz još više komedije, akcije i spektakularnih prizora. Drugarstvo naša tri junaka nastavlja da živi uz neke nove likove. Ovaj film razgaliće srca svih generacija.

Ponovo se bazirajući na likovima, autori su razmotrili pitanje šta bi moglo da se desi s likovima posle prvog dela. Odlučili su da svaki od likova iskusi znatan individualni razvoj uz pomoć svojih prijatelja. U prvom delu Meni je patio zbog gubitka svoje porodice. U novoj priči pita se hoće li ikada moći da pronađe porodicu ili ljubav. Kada upozna ženku mamuta Eli, u njemu se budi nada da će se desiti nešto posebno, ali postoje komplikacije.

Dok Meni traži ljubav, Sid, koji je u prvom filmu bio meta svačijih šala i nije shvatan ozbiljno, traži poštovanje – i možda će ga i dobiti. „Sid je veoma pronicljiv, naročito kada je u pitanju Dijego“, kaže reditelj Saldana. „On nekako može da vidi šta se dešava u Dijegovoj glavi.“

Dijego, nekada opaki tigar sa sabljastim zubima, otkriva da ima strah koji će mu predstavljati problem u svetu koji se otapa: boji se vode. „Dijego, grabljivac iz prvog filma, sada je deo ove čudne porodice“, dodaje Saldana. „On ima taj veliki problem, strah od vode, koji Sid otkriva.“

Najizazovniji lik za stvaranje nove priče bio je Skret, preistorijska veverica/pacov, koji je proveo čitav prvi film u potrazi za žirom koji mu je neprestano izmicao. Iako je originalno osmišljen kao sporedni lik u „Ledenom dobu“, njegova sve veća popularnost posle prvog trejlera navela je autore da mu znatno prošire ulogu. Za novi film autori su odlučili da istraže nove slojeve njegovog lika. Njegov osnovni cilj i dalje ostaje isti žir, do kojeg pokušava da dođe preko velikog broja prepreka.

Glavni likovi filma imaju društvo, menažeriju živopisnih negativaca. Brzi Toni, oklopnik, prevarant je koji upozorava stanovnike doline na predstojeći potop – i čini sve što je moguće da iz toga izvuče neku zaradu za sebe. Mnogo opasniji lik je usamljeni revolveraš lešinar, koji vidi poplavu kao zlatnu priliku: svako stvorenje u dolini postaje potencijalni obrok!

Tu su i najopasnija stvorenja: Kretaceus i Maelstrom, dva preistorijska reptila. Odleđeni iz svoje ledene tamnice, oni proganjaju naše junake s ciljem da ih prožderu. Oni su konstantna pretnja kroz čitav film. Oba lika su potpuno bez glasa, što njihovu nezaustavljivu poteru čini još više pretećom.

O REŽISERU

Karlos Saldana (reditelj)
Bio je deo rediteljskog para na hit animiranim filmovima „Roboti“ i „Ledeno doba“. Saldana je bio nominovan za Oskara za režiju kratkog animiranog filma u kome se pojavljuje lik veverice Skreta iz „Ledenog doba“. Pored dugometražnih filmova, Saldana je režirao veliki broj televizijskih reklama, za koje je osvojio brojne nagrade.

O REŽISERU SINHRONIZACIJE

Bojana Maljević (reditelj sinhronizacije)
Rođena je 28. maja 1974. u Beogradu. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Glumila je u deset igranih filmova, među kojima su: „Do koske“, „Ni na nebu ni na zemlji“, „Bulevar revolucije“, „Nož“, „Belo odelo“, „Virtualna stvarnost “ i drugi. Tumačila je pretežno glavne uloge u mnogobrojnim TV serijama: „Otvorena vrata“, „Snežna kraljica“, „Soba 405“, „Vuk Karadžić“, „Lisice“, „Kod male sirene“, „Kraj dinastije Obrenović“, „Hemingvej“, „Rasulo“, „16 puta Bojan“, „Serija o bojama“. Igrala je u nekoliko pozorišnih komada na beogradskim scenama: „Brod ljubavi“, „Damin gambit“, „Klinč“, „Merdevine snova“, „Boing-boing“, „Dijamantska ogrlica“.

Bila je izvršni producent filma „Do koske“. Kao glumica i reditelj, radila je sinhronizacije brojnih crtanih filmova, među kojima su: „Medvedići dobrog srca“, „Kirbi“, „Družina mjau mjau“, „Nodi“, „Kalamiti Džejn“, „Flekica“, „Božićna priča“, „Kratki crtani klasici“. Već četiri godine je urednik licencnog programa TV Hepi, specijalizovane televizije za decu. Dobitnica je svih srpskih glumačkih filmskih nagrada.

O GLUMCIMA

Voja Brajović (Dijego)
Rođen je 11. maja 1949. u Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ognjenke Milićević. Ostvario je brojne zapažene uloge u filmovima: „Otpisani“, „Povratak otpisanih“, „Urnebesna tragedija“, „Halo, taksi“, „Povratak lopova“, „Jaguarov skok“, „Nacionalna klasa“, „Vojnikova ljubav“, „Srećna porodica“, „Jesen stiže, dunjo moja“, „Ambasador“, „Boj na Kosovu“, „13. jul“, „Drugarčine“, „Balkan ekspres 2. deo“, „Sok od šljiva“, „Tajvanska kanasta“, „Bure baruta“, „Ivkova slava“.

Glumio je u TV serijama: „Otpisani“, „Majstorska radionica“, „Više od igre“, „Bolji život“, „Porobdžije“, „M(j)ešoviti brak“… Snimio je oko 20 TV drama, među kojima su: „Gospođa ministarka“, „Pokondirena tikva“, „Prevara“. Od 1969. godine je stalni član Jugoslovenskog pozorišta u Beogradu, gde je igrao i igra u brojnim predstavama. Dobitnik je gotovo svih relevantnih pozorišnih nagrada za glumu.

Nikola Đuričko (Meni)
Rođen je 9. jula 1974. u Beogradu. Studirao je u klasi profesora Milenka Maričića i Branislava Mićunovića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bavi se glumom od detinjstva.

Stalni je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, a istovremeno je kao gost igrao i na drugim pozorišnim scenama. Pored glume, bavi se i režijom. Kao reditelj, uradio je: „Film o filmu „Munje““, „Uvek zeleno“, „Pad Feđe Davidovića“, „Kod male sirene“, „U pomoć, ja sam ribica“. U Beogradskom dramskom pozorištu režirao je predstavu „U Edenu na istoku“.

Ostvario je brojne uloge u filmovima: „Pljačka Trećeg rajha“, „Kad porastem, biću Kengur“, „Diši duboko“, „Kordon“, „Zona Zamfirova“, „T.T. sindrom“, „Mrtav „ladan“, „Yu“, „Munje“, „Virtualna stvarnost“, „Bumerang“, „Nataša“, „Normalni ljudi“, „Zemlja istine, ljubavi i slobode“, „Nebeska udica“, „Do koske“, „Lajanje na zvezde“, „Rugalice i ubice“, „Vukovar post restant“, „Poslednji krug u Monci“, „Šta je s tobom, Nina“, „Ivkova slava“. Igrao je u TV dramama, serijama i emisijama zabavnog karaktera. Brojne su njegove uloge u pozorišnim predstavama.

Srđan Miletić (Sid)
Rođen je 11. februara 1968. u Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Milenka Maričića. Na filmu je ostvario brojne uloge u ostvarenjima: „Rezervni oficir“, „Kako je propao rokenrol“, „Senke uspomena“, Kad porastem, biću Kengur“, „Mi nismo anđeli 2“, „Potera za Srećkom“, „Antihristi“. Slavu je stekao radom na humorističkoj TV seriji „Nikad izvini“, u kojoj je parodirao politički život Srbije. Igrao je u TV serijama: „Drugarica ministarka“, „Volim i ja neranče no trpim“, „Kazneni prostor“, „Mile protiv tranzicije“, „Crni Gruja“, „Goran i Dragana“, „Dangube“. Radio je sinhronizaciju crtanog filma „U pomoć, ja sam ribica“. Stalni je član pozorišta Atelje 212, gde je igrao i igra u brojnim predstavama.

Isidora Minić (Eli)
Rođena je 5. juna 1973. u Beogradu. Diplomirala je glumu u klasi profesora Predraga Bajčetića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Stalni je član Ateljea 212. Igrala je u filmovima: „Lajanje na zvezde“, „Točkovi“, „Pljačka Trećeg rajha“, „Balkanska braća“, „U potrazi sa Srećkom“. Glumila je u TV dramama: „Naša Engleskinja“, „Poziv na marš“, kao i u TV serijama: „Kazneni prostor“, „Crni Gruja“ i „Mile protiv tranzicije“. Osvojila je brojna pozorišna i filmska priznanja.

Goran Jevtić (Kreš)
Rođen je 1978. godine u Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Igrao je u filmovima: „Mi nismo anđeli 2“, „Ona voli Zvezdu“, „Velika pljačka trezora“ (italijanski film u produkciji RAI), „Dobri papa“, „Dobre namere“. Na televiziji je glumio u serijama: „Ona voli Zvezdu“, „Dečja prava“, „Mansarda“, „Kuća sreće“ i u dečjem kvizu „Ko se igra, taj se voli“. Radio je sinhronizacije više crtanih filmova. Ostvario je brojne uloge u predstavama različitih pozorišta.

Lako Nikolić (Edi)
Rođen je 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Igrao je glavnu ulogu u televizijskoj seriji „Podijum“, u epizodi „Samo zabavljanje“, kao i glavne uloge u televizijskim emisijama školskog programa: „Tumačenje književnog dela“ i „Istorija botanike“. Već četiri godine radi sinhronizacije crtanih filmova na TV Hepi. Trenutno igra nekoliko glavnih uloga u Pozorištancu „Puž“.

Tomaš Sarić (Brzi Toni)
Glumac je i televizijski voditelj. Rođen je 3. marta 1971. u Beogradu. Najpoznatiji je kao voditelj emisije „Atom po atom“, koja se 1993. i 1994. prikazivala u okviru školskog programa RTS-a. „Atom po atom“ je proglašena za najbolju emisiju školskog programa 1993. Igrao je u nekoliko predstava različitih beogradskih pozorišta. Učestvovao je u sinhronizaciji crtanog filma „Zebra trkačica“.

Oficijelni sajt:

  • Ice Age: The Meltdown (2006)

    Premijera: 25. i 26. marta 2006. u Centru „Sava“
    (sedam dana pre Amerike i čak 14 dana pre Velike Britanije)

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Pošalji komentar