U trendu

Liban

Žanr: drama, ratni
Trajanje: 93 min.
Zemlja porekla: Nemačka, Izrael, Francuska, Liban
Nagrade: Venecijanski filmski festival – Zlatni lav

Glavne uloge:Joav Donat (Yoav Donat), Itaj Tiran (Itay Tiran), Ošri Koen (Oshri Cohen), Mihael Mošonov (Michael Moshonov), Zohar Štraus (Zohar Strauss)

Scenario:Samuel Maoz (Samuel Maoz)
Režija:Samuel Maoz (Samuel Maoz)

SINOPSIS
Za vreme prvog libanskog rata juna 1982. usamljeni tenk i desantni vod poslati su da pretraže neprijateljski grad koji su bombardovale izraelske vazduhoplovne snage. Misija se otima kontroli i pretvara u smrtonosnu zamku. Noć pada i ranjeni vojnici ostaju zarobljeni u centru srušenog grada, opkoljeni sirijskim komandosima i bez mogućnosti da uspostave komunikaciju s komandnim štabom. Junaci filma su članovi tenkovske posade, četvorica dvadesetogodišnjaka koji uopšte nisu hrabri ratni junaci, željni borbe i samopožrtvovanja. Sve vreme oni se užasno boje smrti.
O FILMU
Smešten skoro samo u unutrašnjost jednog tenka, film "Liban" govori o 24 sata straha, usamljenosti i beznađa s kojima se suočavaju četvorica mladih vojnika. Oni nikako nisu ratni heroji, već samo mladići uplašeni za svoj život.
Skoro cela radnja filma "Liban" smeštena je unutar tenka. Tokom 24 četiri časa u životu mladih vojnika ostavljenih samim sebi, mračna i skučena atmosfera doprinosi osećanju straha, izolovanosti i beznađa s kojima se suočavaju četvorica protagonista. Reditelj Samuel Maoz, i sam učesnik rata u Libanu, 20 godina je skupljao hrabrost da napiše scenario za ovaj film.
"Liban" je prvi izraelski film koji je pobedio na Filmskom festivalu u Veneciji. Nakon što je dobio "Zlatnog lava", Maoz je nagradu posvetio svim ljudima koji su se naizgled bezbedno vratili iz ratova, ali kojima sećanja iz rata ceo život ostaju zabodena kao oštrice u duši.
O REŽISERU
Samuel Maoz (reditelj i scenarista)
Rođen je u Tel Avivu, gde je studirao kameru. Radio je kao dizajner produkcije na filmu i televiziji, a režirao je i nekoliko dokumentaraca, televizijskih serija i pozorišnih predstava. "Liban" je njegov prvi dugometražni film.

Premijera: FEST

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.