Mama! (video)

Žanr: drama, horor, misterija
Trajanje: 121 min

Glavne uloge:
Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence), Havijer Bardem (Javier Bardem), Ed Haris (Ed Harris), Mišel Fajfer (Michelle Pfeiffer)
Scenario:
Daren Aronofski (Darren Aronofsky)
Režija:
Darren Aronofsky

SINOPSIS

Mama (Dženifer Lorens) i On (Havijer Bardem) naizgled žive u raju, izolovani od svih. Ali, može li nepozvani par, potpuni stranci, da naruši idilu bračnog života i natera mamu da preispita sve što zna o životu, ljubavi i žrtvovanju?

O FILMU

Od reditelja Darena Aronofskog („Crni Labud“, „Rekvijem za snove“) u psihološkom trileru „mama!“, filmu o ljubavi, posvećenosti i požrtvovanju, glavne uloge igraju Dženifer Lorens, Havijer Bardem, Ed Haris i Mišel Fajfer.

„Mama! počinje kao prostorno oivičena priča o braku. U njenom centru je žena od koje je zatraženo da daje i daje i daje do trenutka kada nema ništa više da da. Vremenom, ta zatvorena priča više ne može da izdrži pritisak koji je u njoj. Tada postaje nešto drugo”, izjavio je scenarista i reditelj Daren Aronofski.

Scenario za ovaj film nastao je kada se Aronofski osamio u praznoj kući i za pet dana grozničavog rada smislio ovu priču. Još dok je pisao znao je da će mu biti postavljeno pitanje zašto ovako mračna vizija, ali imao je spreman odgovor: „Ovo je ludo vreme da se u njenu živi. Živimo u svetu sa blizu osam milijardi stanovnika i suočavamo se sa mogućnošću da ceo ekosistem doživi kolaps i da budemo svedoci izumiranja svih vrsta. Naš opstanak je prilično neizvestan, a živimo u konstantnom poricanju toga šta činimo planeti i našem mestu na njoj.” Za godinu dana od prve ruke scenarija upalile su se kamere i krenulo je snimanje. Dve dogine od produženog vikenda kada je pisao, film Mama! doživeo je svetsku premijeru na 74. Filmskom festivalu u Veneciji, prikazujući se u konkurenciji za nagradu za najbolji film, Zlatni lav.

Aronofski priznaje da je ovaj film teško svrstati u neki određeni žanr jer je nastao zahvaljujući različitim izvorima: „Nešto je bilo inspirisano naslovima koje čitamo svakog dana, nešto je nastalo zbog beskonačnog broja notifikacija na pametnim uređajima, nešto kao posledica razornih uragana, a nešto i direktno iz mog srca i iz stomaka.” Aronofski je posle razgovora sa ljudima kojima veruje scenario ponudio Dženifer Lorens, glumici koja je osvojila najprestižniju nagradu, Oskar i još tri puta bila nominovana. „Veoma snažno, iz same utrobe“, seća se Aronofski njene reakcije. Odmah je pristala da bude deo filma. Za njega je to značilo da je film skoro pa gotov, jer kako kaže: „Kada imate Dženifer Lorens, imate film.“

„Jedna od najznačajnijih stvari koja može da vam se desi kao umetniku jeste da budete deo dela koje inicira razgovore, jer ovo je originalna ideja, potpuno jedinstvena“, izjavila je glumica. „Iako smo snimali stvari koje su jezive, alegorija je mnogo više od toga. Postoji milion različitih činjenica u filmu sa kojima različiti ljudi mogu da se poistovete. Ona želi da bude majka, ona je divna, posvećena suproga i muza Havijerovom liku, misterioznom piscu. Zaljubiti se može da bude i strašno. Osećate se ranjivo. Prestravljeno.“ Lorens je još i dodala: „Jedna je stvar napraviti nešto bezlično, mlako. Potpuno drugačije je napraviti nešto vrelo da peče, eksplodira. U ovom filmu definitivno postoji trenutak kada će neko reći: ‘Darene, sada si preterao’ i izjuriti iz bioskopa. Ali ja ne bih bila sada ovde da već nisam zafrljačila scenario preko cele hotelske sobe u Njujorku i pomislila da je ovaj čovek lud. A onda sam shvatila da je potpuno u pravu što se ne povlači i što ima hrabrosti da to uradi.“

Onog trenutka kada su se Dženifer Lorens i njen partner na filmu, dobitnik Oskara, Havijer Bardem, susreli, stvorila se potrebna energija. Onda je reditelj uradio nešto što nikada pre nije: tromesečne probe u jednom napuštenom skladištu u Bruklinu. Poslednje dve nedelje probama su se pridružili i Mišel Fajfer, tri puta nominovana za Oskara i glumac sa četiri niminacije, Ed Haris. Aronofski je celo skladište oblepio šematskim planom kuće iz filma tako da su on i njegov saradnik na šest filmova, direktor fotografije Metju Lajbetik mogli da organizuju i probna snimanja celog filma. „Tako smo snimili ceo film, svaku scenu. Montažer je posle spojio priču od 90 minuta, samo bez šminke . Tako smo stekli utisak kako kamera treba da se kreće, kako likovi treba da budu postavljeni i da se razvijaju, pre nego što smo počeli da snimamo“, rekao je reditelj Aronofski.

Mišel Fajfer je rekla: „Deren je postavio sam sebi visoke standarde, pa tako i svima ostalima. Imali smo ta luda, divlja, preduga snimanja koja su trajala večno, kroz hodnike, uz stepenice, niz stepenice. Bili smo u kadru, van kadra, peskakali smo kablove, krili se iza kamera. I mislim da smo svi prišli ovom projektu pozitivnim stavom i bili smo veoma uzbuđeni i puni entuzijazma zbog izazova koji je pred nama.“ Za vreme probnih snimanja Aronofski je priznao da je bio veoma zabrinut, dok je Dženifer delovala veoma opušteno, iako je ova uloga drugačija od svega što je igrala do sada. On se zapravo plašio da li će biti moguće izvesti ono što je on za tu ulogu zamislio. A onda je shvatio da je to njen proces, ona je pronalazila mamu. „Ja verovatno nisam ni našao lik koji je Dženifer oslikala, sve do prvog dana snimanja kada se pojavila u kostimu, sa frizurom i bosonoga. Ona je u celom filmu bosa. mama je oživljavala pred mojim očima.“

Oficijelni sajt:Mother! (2017)

Premijera: 28. septembar 2017. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.