U trendu

Marija Antoaneta

Žanr: biografski, drama, istorijski
Trajanje: 123 min.
Festivali i nagrade: Kan, Oskar – najbolji kostim
Zemlja porekla: Francuska, Japan, SAD

Glavne uloge:

Kirsten Danst (Kirsten Dunst), Merijen Fejtful (Marianne Faithful), Stiven Kugan (Steven Coogan), Klara Breman (Clara Braiman)

Scenario:Sofija Kopola (Sofia Coppola)
Režija:Sofija Kopola (Sofia Coppola)

SINOPSIS
Ovo je portret Marije Antoanete, naivne tinejdžerke koja uopšte nije spremna da zauzme svoje mesto u francuskoj istoriji osamnaestog veka. Princezu rođenu u Austriji šalju u Versaj sa 14 godina. Tu se gubi u krutoj etikeciji, brutalnim porodičnim obračunima i bespoštednim ogovaranjima francuskog dvora. Primorana da svoj život provodi pod neoprostivim pogledima javnosti, bekstvo nalazi u senzualnim zadovoljstvima mladosti. Međutim, njena frivolnost je nesvesno dovodi u središte skandala i pretvara u žrtveno jagnje društva na rubu revolucije.
O FILMU
Kirsten Danst glumi mladu princezu čiji je život postao deo mita i legende. Priča počinje u vreme kada 14-godišnju Mariju Antoanetu odvode od njene porodice i prijatelja u Beču, oduzimaju joj sve što poseduje i otpremaju u prefinjeni i dekadentni svet Versaja, luksuznog dvora u blizini Pariza. Marija Antoaneta je samo pion u ugovorenom braku čiji je cilj da učvrsti harmoniju između dve nacije. Njen mladi muž Luj (Džejson Švarcman) naslednik je francuskog prestola. Međutim, Marija Antoaneta je slabo pripremljena za ulogu vladara kakvog očekuje francuska javnost. Ispod šminke i nakita, ona je preplašena mlada žena opkoljena zlobnicima, neiskrenim laskavcima i tračarama. Zatočena konvencijama svog položaja, ona mora da nađe način da se uklopi u složeni i izdajnički svet Versaja.
Tu je i nezainteresovanost njenog muža Luja, koji neverovatnih sedam godina ne obavlja svoje bračne dužnosti. Pokazuje se da je budući kralj očajan ljubavnik, što izaziva tračeve, čak i među bliskim prijateljima, da Marija Antoaneta dvoru nikada neće podariti naslednika. Puna utisaka i zbunjena, Marija Antoaneta beži u dekadenciju francuske aristokratije i tajnu ljubavnu vezu sa zavodljivim švedskim grofom Fersenom (Džejmi Dornan). Njena indiskrecija uskoro izaziva ogovaranja širom Francuske. Idealizovana zbog prefinjenog stila ili ozloglašena zbog nedostatka dodira s podanicima, reakcija na Mariju Antoanetu je uvek ekstremna. Ipak, polako, kako sazreva, ona počinje da se snalazi kao supruga, majka i kraljica — samo da bi tragično završila u krvavoj revoluciji koja će zauvek promeniti Francusku.
O REŽISERU
Sofija Kopola (reditelj, scenarista, producent)
Dobila je Oskara za najbolji originalni scenario i bila nominovana za najbolju režiju i najbolji film za svoj drugi dugometražni film – „Izgubljeni u prevodu“. Njen prvi film – „Samoubistvo devica“, snimljen je po istoimenom romanu Džefrija Eugenidesa. U filmu su igrali Kirsten Danst, Džoš Hartnet, Džejms Vuds i Ketlin Tarner.
Oskarovka Sofija Kopola donosi svežu interpretaciju života legendarne mlade francuske kraljice Marije Antoanete. Udata za kralja Luja XVI, naivna 14-godišnja Marija Antoaneta bačena je na francuski dvor pun zavera i skandala. Sama, bez savetnika u opasnom svetu, mlada Marija Antoaneta buni se protiv izolovane atmosfere Versaja i postaje najpogrešnije shvaćen francuski monarh.
O GLUMCIMA
Kirsten Danst (Marija Antoaneta)
Već je radila sa Sofijom Kopolom u njenom filmu „Samoubistvo devica“. Nedavno se pojavila u filmu Kamerona Kroua „Elizabethtown“ pored Orlanda Bluma i Suzan Sarandon. Pre toga glumila je u „Vimbldonu“ pored Pola Betanija, ponovila svoju ulogu Meri Džejn u filmu „Spajdermen 2“ i igrala u nadrealnoj komediji „Večni sjaj besprekornog uma“ po scenariju Čarlija Kaufmana, u režiji Mišela Gondrija, a pored Džima Kerija, Kejt Vinslet i Marka Rufala. Godine 2003. gledali smo je u filmu „Osmeh Mona Lize“ s Džulijom Roberts, Džulijom Stajls i Megi Gilenhal.
Drugi njeni filmovi su „Spajdermen“, „Male žene“, „Džumandži“, „Ratom protiv istine“, „Intervju sa vampirom“, „Mali vojnici“. Danstova je počela da glumi sa tri godine, snimajući televizijske reklame. Sa više od 50 reklama iza sebe, prešla je na veliki ekran u filmu Vudija Alena „Njujorške priče“. Ponovo će se vratiti ulozi Meri Džejn u filmu „Spajdermen 3“.
Džejson Švarcman (kralj Luj XVI)
Debitovao je na filmu kao Maks Fišer u komediji „Rašmor“ Vesa Andersona pored Bila Mareja. Njegovi noviji filmovi su „Prodavačica“, „Začarani“ i „I heart huckabees“. Glumio je i u filmu „Spun“. Među ostalim njegovim filmovima su „Simona“ i „Slackers“.
Rip Torn (kralj Luj XV)
Ima karijeru dugu 50 godina na filmu, televiziji i u pozorištu. Među njegovim novijim filmovima su „Zum“, „Sestre“, „Penzija“, „Mačja priča“, „Dodžbol“, „Sve što je naše“, „Dobro došli u Musport“, „Insajder“, „Čudesni momci“, oba filma „Ljudi u crnom“, „Herkules“ i drugi. Drugi njegovi filmovi su „Slatka ptica mladosti“, „Kralj kraljeva“, „Sinsinati kid“, „Rakova obratnica“ i ostali. Svojim radom u pozorištu proslavio se jednako koliko i na filmu.
Oficijelni sajt:
Marie Antoinette (2006)
Samo na FEST-u 07

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar