U trendu

Marija Magdalena (video)

Žanr: drama
Trajanje: 120 min

Glavne uloge:
Runi Mara (Rooney Mara), Hoakin Feniks (Joaquin Phoenix), Čivitel Edžifor (Chiwetel Ejiofor)
Scenario:
Helen Edmundson, Philippa Goslett
Režija:
Gart Dejvis (Garth Davis)

SINOPSIS

Ovaj biografski film, rađen po motivima iz Biblije, prikazuje Mariju, mladu ženu u potrazi za novim načinom života. Sputana pravilima svog vremena, Marija prkosi svojoj tradicionalnoj porodici i priključuje se novom društvenom pokretu koji predvodi harizmatični Isus iz Nazareta. Ubrzo, ona pronalazi sebe u ovom pokretu i potpuno se posvećuje putovanju koje će je odvesti u Jerusalim.

O FILMU

Priča Isusa Hrista kroz vekove inspiriše ljude širom sveta, a misterija koja se stvara oko njegovog života intrigira umetnike i naučnike već dva milenijuma. Ispričana je na mnogo različitih načina i uvek je izazivala puno pažnje u umetnosti, kulturi i u svetu istorije i religije ali i na filmu. Ova priča je takođe otvorena za višestruke interpretacije pa tako ne čudi što je autorska ekipa filma Marija Magdalena, dok je razmišljala o prikazivanju poznate priče na potpuno nov način, počela sa prepričavanjem iz druge perspektive.

Tako je i reditelj Gart Dejvis (Lav) na velikom platnu dočarao segment života čoveka za koga se veruje da je sin Božiji, u kome glavnu ulogu ima jedna žena, Marija Magdalena (Runi Mara, dva puta nominovana za Oskara). Hoakin Feniks, tri puta nominovan za Oskara igra Isusa iz Nazareta.

“Očigledno, predanje o Isusu ispričano je u bezbroj različitih prilika od strane mnogih reditelja,” kaže producent Kening i dodaje “Otkriće fragmenata i pergamenata iz Egipta i Grčke koji se mogu tumačiti kao jevanđelje Marije Magdalene, stvorilo je ideju da bi bilo zanimljivo prikazati priču iz perspektive žene pored svih postojećih biblijskih priča”. “Prvi put kada sam pročitala scenario meni je delovao cinično, međutim nakon razgovora sa rediteljem Gartom Dejvisom shvatila sam kakav je film želeo da napravi; uspeo je da mi prikaže ovu priču iz druge perspektive tako da kada sam drugi put čitala uvidela sam mnogo prilika i mnogo lepote u liku Marije Magdalene. Mislim da je ovo odličan momenat da ispričamo verziju ove priče koja do sada nije prikazana” izjavila je glumica Runi Mara koja tumači lik Marije Magdalene. Ona je dodala “Većina drugih filmova o Isusu govore isključivo o njemu, a ovoga puta film je o Mariji Magdaleni”. “I dalje možemo videti sve što je prikazano i u biblijskim filmovima, ali je sve dočarano iz njene perspektive, u mnogo drugačijem svetlu nego što smo navikli. Za Mariju Magdalenu mnogi su tvrdili da je bila prostitutka, što nije istina i u ovom filmu imamo priliku da vidimo odakle potiče i ko je ona zapravo.”

Film „marija Magdalena“ na autentičan način prikazuje snažnu i inspirativnu ljudsku priču o jednoj od najmisterioznijih, neshvaćenih duhovnih ličnosti u istoriji čovečanstva.

Oficijelni sajt: Mary Magdalene (2018)

Premijera: 29. mart 2018. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar