U trendu

Meri i Maks

Žanr: animirani, komedija, drama
Trajanje: 80 min.
Zemlja porekla: Australija, 2009.

Glavne uloge:Toni Kolet (Toni Collette), Filip Simor Hofman (Philip Seymour Hoffman), Erik Bana (Eric Bana), Beri Hamfriz (Barry Humphries), Betani Vitmor (Bethany Whitmore), Rene Gejer (Renee Geyer), Ijan Moli Meldram (Ian ‘Molly’ Meldrum)

Scenario:Adam Eliot (Adam Elliot)
Režija:Adam Eliot (Adam Elliot)

SINOPSIS
U pitanju je jednostavna priča o prijateljstvu putem pisama između dve veoma različite osobe. Meri Dinkl je je debeljuškasta usamljena osmogodišnja devojčica koja živi u predgrađu Melburna, a Maks Horovic je preterano gojazan četrdesetogodišnjak, Jevrejin koji pati od Aspergerovog sindroma, a živi u vrevi grada Njujorka. Tokom dvadeset godina, i preko dva kontinenta, prijateljstvo Meri i Maksa iznenađujuće opstaje.
O FILMU
"Meri i Maks" je nevin, ali ne i naivan film koji istražuje teme poput prijateljstva, autizma, prepariranja, psihijatrije, alkoholizma, mesta odakle dolaze deca, gojaznosti, kleptomanije, seksualnih razlika, poverenja, parenja pasa, verskih razlika, agorafobije i još mnogo mnogo toga.
Film je osvojio nagrade na Sandens filmskom festivalu, Berlinskom filmskom festivalu, Međunarodnom festivalu animiranog filma u Anesiju i na mnogim drugim.
O REŽISERU
Adam Eliot (reditelj i scenarista)
Film "Meri i Meks" dolazi nam od autora Adama Eliota, poznatog nezavisnog animatora, koji je 2004. godine bio nagrađen Oskarom za film "Harvie Krumpet" u kategoriji najboljeg kratkog animiranog filma. Ispitujući vlastite umetničke sposobnosti, Eliot je proveo pet godina učeći o različitim formama umetnosti – od fotografije i skulpture do keramike. Završivši studije na Viktorijanskom umetničkom koledžu, 1996. godine napravio je prvi deo svoje animirane trilogije u glini (tzv. claymation) pod nazivom "Uncle", koji je inspirisan njegovom porodicom. Film je postigao veliki uspeh u Australiji. Usledili su "Cousin" i "Brother", a 2003. je nastao "Harvie Krumpet". Svi ti filmovi zajedno su učestvovali na više od 500 festivala širom sveta i među sobom podelili više od stotinu nagrada, među kojima su posebna priznanja žirija, Fipresci, nagrada publike u Anesiju 2003. godine, kao i Oskar za najbolji kratki film 2004. za gorku biografiju emigranta Harvija. Adam Eliot je strastveni posmatrač ljudi. Njegovi su filmovi izrazito lični i temelje se na detaljnoj analizi ljudi koji ga okružuju.
Oficijelni sajt

Premijera: 17. decembar u Dvorani kulturnog centra

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.