Mesečina (video)

Žanr: drama
Trajanje: 115 min

Glavne uloge: Maheršal Ali (Mahershala Ali), Shariff Earp, Duan Sanderson
Scenario: Beri Dženkins (Barry Jenkins), Tarell Alvin McCraney
Režija: Beri Dženkins (Barry Jenkins)

SINOPSIS

Ovo je film o bezvremenskoj ljudskoj povezanosti i samootkrivanju, a predstavlja nam život mladog crnca od detinjstva do sazrevanja i njegove borbe kako bi pronašao svoje mesto u svetu dok istovremeno odrasta u opasnom kvartu u Majamiju. Kao paralelni portret modernog života koji vode Afro-amerikanci i sopstvene ličnosti, porodice, prijateljstva i ljubavi.

O FILMU

Ni Alfred Hičkok ne bi mogao da osmisli šokantniji završetak ovogodišnje dodele prestižne nagrade Oskar kada je film „Mesečina“ dobio nagradu za najbolji film, „ukrao“ je nagradu najvećem favoritu na svim kladionicama – „La La Lendu“. Iako su svi u prvi mah mislili da se radi o još jednoj šali, a posebo ekipa ovog filma, na oduševljenje svih, i poneki šok, na pozornicu su brzo izašli producenti predvođeni rediteljem Berijem Dženkinsom i održali pobedničke govore.

„Mesečina“ je kinematografsko delo koje odzvanja dubokom saosećajnošću i univerzalnom istinom. Osim nagrade u kategoriji najboljeg filma, „Mesečina“ je osvojio još dva Oskara: za najbolju epizodnu mušku ulogu osvojio je Maheršala Ali i za najbolji adaptirani scenario koji su prema nikad objavljenoj priči „In Moonlight Black Boys Look Blue“ autora Tarela Alvina Makranija su napisali Makrani i reditelj filma. Osim tri Oskara, film „Mesečina“ osvojio je niz drugih nagrada među kojima se posebno ističu nagrada Američkog filmskog instituta i Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma godine.

Prepun nezaboravnih glumačkih ostvarenja predvođenih Maheršalom Alijem i Naomi Haris, ovaj film je poseban i zbog toga što različiti glumci tumače iste likove u različitim razdobljima njihovih života. Zanimljivo je da reditelj Dženkins ni jednom od glumaca koji glume isti lik nije dozvolio da se međusobno druže tokom snimanja filma da bi svaki na svoj način i svako u svom životnom dobu što prirodnije dočarao svoj lik.

Oficijelni sajt:

Moonlight (2016))
Premijera: 30. mart 2017. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.