Na ivici tame

Žanr: triler, drama
Trajanje: 117 min.
Premisa: Neke tajne nas dovode do ivice!

Glavne uloge: Mel Gibson (Mel Gibson), Rej Vinston (Ray Winstone), Deni Hjuston (Danny Huston), Bojana Novaković

Scenario: Vilijam Monahan (William Monahan), Endru Bovel (Andrew Bovell)
Režija: Martin Kembel (Martin Campbell)

SINOPSIS
"Na ivici tame" je emotivno nabijen triler smešten na raskrsnici politike i velikog biznisa. Tomas Krejven (Mel Gibson) je veteran, detektiv za ubistva bostonske policijske stanice i samohrani otac. Kada njegova jedinica, 24-godišnja Ema (Bojana Novaković), bude ubijena na pragu njegove kuće, svi će pretpostaviti da je on bio meta. Ali on će uskoro početi da sumnja u to i započeće misiju u kojoj će pokušati da razotkrije tajni život svoje ćerke i sazna nešto o njenom ubistvu. Njegova istraga će ga dovesti do opasnog, izopačenog sveta korporativnih zataškavanja, vladinih tajnih dogovora i ubistava i do sumnjivog vladinog operativca Darijusa Džedbura (Rej Vinston), koji je poslat da ukloni dokaze. Krejvenova samostalna potraga za odgovorima vezanim za smrt njegove ćerke pretvoriće se u odiseju emotivnog otkrića i iskupljenja.
O FILMU
U trileru "Na ivici tame" Tomas Krejven je čovek koga patnja vodi u potrazi za istinom kada mu jedinica Ema strada od metka za koji policija veruje da je bio namenjen njemu. Skrhan bolom zbog ćerkine iznenadne smrti, veteran bostonske policije počeće da traga za odgovorima i oboriće svakoga ko mu se ispreči na putu.
Mel Gibson se vraća na veliko platno posle više nego uspešnog perioda provedenog iza kamere. On igra Krejvena, i to je njegova prva glavna uloga posle sedam godina pauze. "Bila je to intrigantna priča", kaže Gibson. "To je najbitnije – ako mislim da će biti neodoljiva i zabavna za publiku, ja ću želeti da je snimim".
Mel Gibson nam je bio prvi i jedini izbor za ulogu Krejvena. Uloga je zahtevala nekoga njegovog kalibra; nema mnogo glumaca koji poseduju tu vrstu ozbiljnosti koju on ima", kaže reditelj filma, Martin Kembel. Producent Grejam King kaže: "Zaista smo želeli Mela i zato sam rekao Bilu Monahanu: ‘Piši scenario imajući na umu Mela Gibsona’. To je bio prvi put da sam ikada zamolio scenaristu da piše specijalno za nekog glumca. Imali smo mnogo sreće što smo uspeli da ga ponovo dovedemo ispred kamere, i to u ulozi koja je savršena za njega".
Kembel je režirao "Na ivici tame" ne jednom već dva puta. Pre nego što je priča pretvorena u film, ovo je bila Bi-Bi-Sijeva mini-serija za koju je Kembel i nagrađivan pre dvadeset godina. "Neko je pre pet godina predložio mogućnost da se ona pretoči u film", priseća se reditelj. "Po meni je to bila odlična ideja. Uvek mi je to delovalo kao snažna priča: otac gubi ćerku i kreće da otkriva ne samo ko je ubio i zbog čega već i ko je ona u stvari bila. On je voleo svoju ćerku i mislio da je razume, ali saznaće da je ona bila upletena u ceo jedan stil života o kome on ne zna ništa".
Za potrebe filma scenario je morao da bude prepravljen. Priča je smeštena u Boston, a političke prilike koje su bile aktuelne osamdesetih u Engleskoj morale su biti prilagođene, ali ono što je ostalo nepromenjeno bila je centralna priča o čoveku koji istražuje ćerkino ubistvo. Glavni i najkompleksniji lik u filmu "Na ivici tame" je Tomas Krejven, iskusni detektiv za ubistva u bostonskoj policiji i samohrani otac koji misli da poznaje svoju ćerku, ali saznaje da ima toliko toga o njoj što uopšte ne zna. Pošto se priča vrti oko puta ovih likova ka iskupljenju, izbor glumaca morao je da bude savršen.
"Mislim da je uloga ožalošćenog oca koji želi da pronađe i da se osveti onima koji su mu ubili ćerku bila primamljiva Melu Gibsonu", kaže Kembel. "Tomas Krejven je čovek u agoniji, otac koji se miri s gubitkom ćerke na jedini način na koji zna: rešavanjem zločina. On je policajac, poznaje sistem i uvek je igrao po pravilima, ali prvi put u životu dolazi do zaključka da mu pravila neće pomoći da dospe do pravde".
"Mel je odlično odglumio ovu izuzetno zahtevnu ulogu zbog koje je svakoga dana bio ispred kamere", divi se Kembel. "Nije imao ni dan odmora od snimanja jer se njegov lik pojavljuje u skoro svakoj sceni. Zaista se trudio i to se vidi u njegovoj glumi". Gibson kaže da je njemu najveći izazov kod uloge Krejvena bila "njegova mirnoća". "To je meni uvek bilo nepoznanica, a on je veoma miran. Pokušao sam da se zaista obuzdam – da ne pravim grimase i previše pokreta – jer je on i veoma introvertan čovek".
Glumica srpskog porekla, Bojana Novaković, igra Emu, čije će ubistvo biti katalizator cele priče. "Meni je ovo bio izuzetno zanimljiv miks, ova emotivna priča koja postoji samo zbog toga što je ova mlada žena preduzela neke korake", kaže Novakovićeva. "Ona je postupila po svom instinktu – onome što ona misli da je dobro i moralno ispravno – i namerila se na grupu ljudi koja je mnogo veća od nje i koja ima mnogo više novca i moći". "Ema voli svog oca, ali takođe sumnja u njegove stavove i suprotstavlja mu se kad je to neophodno, iako mu do ovog trenutka nije nagovestila da postoji potpuno druga strana njenog života", kaže Kembel.
Na početku filma Ema se vraća u Boston da poseti oca, ali naslućuje se da je to nešto više od obične posete. Glumica kaže: "Emi je potreban otac da je posavetuje na ličnom nivou, ali i zato što je policajac i ima mnogo iskustva. Ali uglavnom mislim da je to čisto ćerkina potreba za tatom". Nažalost, Tomas Krejven gubi ćerku i pre nego što ona stigne da mu objasni šta se dešava. Uprkos tome, on će nastaviti da je viđa, i kao dete i kao odraslu ženu, iako samo u svojoj mašti.
Novakovićeva je upoznala Gibsona za vreme proba, pre nego što je snimanje počelo, i hemija između njih se desila istog trenutka, tako da je veza između oca i ćerke postala veoma stvarna i ubedljiva. "Bojana zrači nekom ozbiljnošću", dodaje Gibson. "To je nešto što joj je urođeno. Ona ima pojavu. Odmah je primetite i zapamtite".

Premijera: 25. mart 2010. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.