Nacionalno blago: knjiga tajni

Žanr: avantura, akcija, misterija
Trajanje: 124 min.

Glavne uloge:

Nikolas Kejdž (Nicolas Cage), Džon Vojt (Jon Voight), Harvi Kajtel (Harvey Keitel), Ed Haris (Ed Harris), Dajen Kruger (Diane Kruger), Helen Miren (Helen Mirren), Brus Grinvud (Bruce Greenwood)

Scenario:The Wibberleys
Režija:Džon Terteltaub (Jon Turteltaub)

SINOPSIS
Kada se nestala strana iz dnevnika Džona Vilksa Buta pojavi, ispostavlja se da je deda Bena Gejtsa učestvovao u zaveri koja je okončana ubistvom Abrahama Linkolna. Odlučan da dokaže nevinost svog pretka, Ben prati niz tragova rasutih po celom svetu, od Pariza preko Londona i natrag do Amerike. Putovanje vodi Bena i njegovu ekipu ne samo do iznenađujućih otkrića već ih navodi i na trag najčuvanijih svetskih tajni.
Nakon velikog uspeha prvog filma na blagajnama svetskih bioskopa, lovac na blago Ben Gejts (Nikolas Kejdž) još jednom kreće u uzbudljivu, akcijom nabijenu potragu širom sveta kako bi otkrio skrivenu istoriju i blago.
O FILMU
U produkciji Džerija Brukhajmera i Džona Tertltauba, koji je i režiser, ova priča je ponovo okupila staru glumačku ekipu, pa pored Nikolasa Kejdža igraju i Dajen Kruger, Džastin Barta i dobitnik Oskara Džon Vojt. Njima su se pridružili Ed Haris, Harvi Kajtel i dobitnica Oskara Helen Miren.
Ponekad se čini da se sve što producent Džeri Brukhajmer dodirne pretvara u zlato, a akciona avantura „Nacionalno blago“, koja je premijeru doživela 2004. godine, nije izuzetak. Iako su tri filma „Pirati sa Kariba“ privlačili pažnju javnosti poslednjih godina, „Nacionalno blago“ je tiho sakupilo nekoliko stotina miliona dolara na blagajnama bioskopa širom sveta i ostvarilo veliku zaradu od DVD izdanja.
U filmu „Nacionalno blago“ glavnu ulogu igra Nikolas Kejdž. On je Ben Gejts, istoričar, arheolog i pritajeni čovek od akcije, koji nema izbora do da spasava najveće nacionalno blago Sjedinjenih Država – Deklaraciju nezavisnosti, tako što će je ukrasti iz njenog doma u Vašingtonu. U filmu su igrali i prelepa Dajen Kruger kao domišljati kustos muzeja Abigejl Čejs i Džastin Barta kao Rajli Pul, duhoviti pratilac Bena Gejtsa, pa je ovaj neočekivani trio načinio iznenađujuće upečatljiv ansambl. Harvi Kajtel je napravio sjajan preokret kao agent FBI koji je stalno za petama Benu Gejtsu.
Nakon tri godine i zahvaljujući prethodnom uspehu, Džeri Brukhajmer i režiser Džon Terteltaub ponovo donose Bena Gejtsa na veliki ekran u filmu „Nacionalno blago: knjiga tajni“. Ovo poglavlje Gejtsovih avantura širom Zemljine kugle vodi ga na putešestvije između Vašingtona, planine Rašmor, Pariza i Londona. On treba da nadigra sumnjivog dilera antikvitetima (igra ga Ed Haris) koji traga za legendarnim, davno nestalim, blagom i da u isto vreme skine ljagu s imena svog pretka koji je bio umešan u atentat na Linkolna.
Brukhajmer kaže kako je u drugom filmu naglasak bio na razvoju likova i kreiranju dopadljive priče pre nego na nalaženju novih velikih i spektakularnih lokacija. Ipak, vizuelni momenat ne može da šteti. „Efekti i lokacije su prava poslastica, jer mislim da publika voli da bude zapanjena. Zato i ovde postoje ogromni setovi. Sad smo na planini Rašmor, sad u Bakingemskoj palati, pa u Beloj kući, a onda idemo u Pariz. Platno je mnogo veće nego za prošli film“, kaže Brukhajmer.
Lokacije u Parizu uključuju Luksemburške vrtove, dok se u Vašingtonu, pored Bele kuće, snimanje odvijalo na pravim lokacijama s razglednice kao što su Kongresna biblioteka i Linkolnov memorijal. U Londonu, scenograf je trebalo da koristi pozorište iz XIX veka kako bi precizno dočarao scenu tragičnog susreta Abrahama Linkolna s ubicom. U celini, „Knjiga tajni“ je snimana skoro šest meseci. Uspeh prvog film Terteltaub pripisuje vrhunskim filmskim stvaraocima, koji su „avanturu stavili ispred akcije“ i „opasnost iznad nasilja“.
Kada je reč o podeli uloga u filmu „Knjiga tajni“, jasno je da su producent Džeri Brukhajmer i režiser Džon Terteltaub učinili sve da obezbede usluge skorašnje dobitnice Oskara, Helen Miren, za ulogu majke Nikolasa Kejdža.
Nikolas Kejdž kaže: „Sećam se Džona Vojta iz prvog filma. Rekao sam: ‘Slušaj, ne zanima me koga ćeš da odabereš da mi igra oca sve dok je reč o velikom glumcu svetskog glasa’. Kad je Džon pristao, nije moglo biti bolje. Isto je bilo i s mojom majkom. Rekao sam: ‘Ne zanima me koga ćeš da odabereš sve dok je to glumica svetskog glasa’. Sad vidim zašto ona može da bude moja majka“, dodaje Kejdž prisećajući se da je Mirenovu prvi put gledao u filmu „Ekskalibur“. „Imamo isti orlovski nos i izduženo lice.“
U vezi s prvim filmom „Nacionalno blago“ Mirenova kaže da je bila obuzeta istorijskim detaljima priče. „Naravno da je to bila maštarija, ali veoma dobro istražena. Mislim da i ovaj film čini isto, hodajući na granici između mašte i stvarnosti; uzima jedan fascinantan trenutak u istoriji i koristi ga kao most prema velikom veoma zabavnom filmu. Još jedan razlog što sam bila vrlo srećna da radim ovo bila je glumačka podela: Nik, Ed Haris, Harvi Kajtel, Džon Vojt; sve su to dobri, ozbiljni glumci.“
Mirenova je oduševljena što je imala priliku da radi sa Nikolasom Kejdžom. „Znate, on je divalj u srcu, što je fenomenalno“, kaže ona. „Ja sam najpre Britanka i kažem: ‘Šta ja treba da radim?’. I onda pokušam i radim najbolje što mogu. On nije tako sputan. Stvarima pristupa iz jednog neočekivanog ugla.“
„Helen je sjajna cica!“, presuda je Džona Vojta. Glumac kaže da se veoma radovao sceni u kojoj se njih dvoje ljuljaju na lijani preko opasnog klanca. Kao deo pripreme, Vojt je samo dan ranije odveo Mirenovu u tematski park studija Univerzal. „Išli smo na vožnju Povratak u budućnost“, kaže on. „Onda smo otišli na Park iz doba jure i potpuno se skvasili. Bili smo kao par klinaca.“
Ipak, ako se Helen Miren dobro zabavljala, Džon Tertelatub možda i nije. On kaže: „Simanje čini buđenje u četiri ili pet ujutru, svakodnevna frustracija, osećaj kao da vam sve ide naopako čitav dan i dolazak kući u 10 uveče, gde čujete da je vaša porodica htela da im se javite. Znate, ima dana kada gledate te masivne setove i mislite: dajte mi dva glumca, malu kameru i nešto sunca.“
Oficijelni sajt

Premijera: 16. januar 2007. godine, Centar „Sava“ u 20.30 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.