Narodni heroj Ljiljan Vidić (video)

Žanr: komedija
Trajanje: 110 min
Zemlja porekla: Hrvatska, Srbija, 2015

Glavne uloge: Kristijan Jaić, Stjepan Perić, Tena Jeić Gajski
Scenario: Zoran Lazić
Režija: Ivan Goran Vitez

SINOPSIS

Drugi svetski rat je u toku, narodnooslobodilački pokret je pred raspadom. Mladi pesnik Ljiljan Vidić priključuje se partizanima i dobija zadatak da napiše pesmu s kojom će partizanski bend pokušati da pobedi na nacionalnom takmičenju talenata. Prva nagrada je nastup na svečanoj večeri, pred samim Hitlerom, gde imaju priliku da ga likvidiraju i privedu Drugi svetski rat kraju. Na svom putovanju Ljiljan se takođe susreće i sa Josipom Brozom Titom, Antom Pavelićem i Adolfom Hitlerom i upravo ti će trenuci od Vidića napraviti pesnika i heroja o čijem će liku i delu današnje generacije govoriti sa zanosom i poštovanjem. Komedija apsurda koja nema nikakve veze sa istorijom, ali ima sa brojnim temama aktuelnim danas.

O FILMU

Najiščekivanija hrvatska komedija godine „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ redatelja Ivana Gorana Viteza, već neko vreme živi festivalski život.

Iako je priča smeštena pred kraj Narodnooslobodilačkog rata, film govori o sadašnjem Balkanu. „Narodi sa ovih prostora imaju tipično podsvesno podređen kompleks i ne treba im puno da se uvere da im neko želi zlo. Čim nastupi naznaka neke šire krize, evo nas opet sa starim pričama o neizmirenim dugovima i samorazumljivim istinama. Ideja Narodnog heroja Ljiljana Vidića bila je spojiti ta dva perioda i tako naglasiti da iako se okruženje naizgled promenilo, priče su i dalje ostale iste i nikako da ih se rešimo“, izjavio reditelj Vitez.

U redovima partizana bore se glumci Kristijan Jaić, Stjepan Perić, Stojan Matavulj, Tena Jeić-Gajski, Ljubiša Savanović i Ivan Đuričić. Ulogu Josipa Broza Tita igra Dragan Despot, dok Sile Osovine predstavljaju Dražen Čuček kao Ante Pavelić i Dražen Kun kao Adolf Hitler.

Oficijelni sajt: Narodni heroj Ljiljan Vidić (2015)
Premijera: 2. jun 2016. godine u bioskopu

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.