U trendu

Ne reci nikom

Žanr: triler, drama
Trajanje: 125 min.
Zemlja porekla: Francuska
Engleski naziv: Tell no one

Glavne uloge:

Kristin Skot Tomas (Kristin Scott-Thomas), Natali Baje (Nathalie Baye), Andre Dizolije (Andre Dussollier), Žan Rošfor (Jean Rochefort), Fransoa Berlean (Francois Berleand), Marina Hends (Marina Hands), Mari-Žoze Kroze (Marie-Josee Croze)

Scenario: Harlan Koben (Harlan Coben) – roman, Gijom Kan (Guillame Canes)
Režija: Gijom Kan (Guillame Canes)

SINOPSIS
Film je baziran na bestseleru Harlana Kobena. U fokusu je Aleks Bek (Fransoa Kluze), uspešan doktor koji pokušava da se izbori sa sećanjem na otmicu i ubistvo svoje žene Margo (Mari-Žoze Kroze) pre osam godina. Nju je ubio serijski ubica. Priznao je sva ubistva, osim njenog. Ipak, nema sumnje da je on to učinio. Kada se pojave novi dokazi u vezi s otkrićem dva nova tela u blizini mesta gde je Margo ubijena, policija ponovo otvara slučaj i Bek postaje glavni osumnjičeni. Doktor je primoran da dokaže svoju nevinost, prateći tragove koje mu neko dostavlja putem misterioznog mejla, a koji ukazuju na to da je moguće da je njegova žena i dalje živa.
Aleks Bek sve vreme krivi sebe za smrt svoje supruge i sada, kada mu je data druga šansa, neće stati. Njegov lik je još više podvučen prisustvom likova kao što su Kristin, njegova bliska prijateljica, Fransoa, policijski inspektor koji saoseća s njim, i, naravno, njegova pokojna žena, koja je na samom početku filma nosilac snage njihove ljubavi.
O FILMU
Iako kompleksan, film „Ne reci nikom“ ni u jednom trenutku ne ostavlja utisak neraspetljive zamršenosti. I negativni likovi se pojavljuju u različitim obličjima i na taj način doprinose bogatstvu karaktera. Ovaj film prikazuje realno lice Pariza, koje zanemaruje veliki broj autora.
Aleks nije privatni pomodarski lekar, a njegovi pacijenti su ljudi najrazličitijih (i društvenih i psiholoških) profila. Njegov odnos s jednim od njih, kriminalcem Brunom, gradi komičnu okosnicu u ovom filmu. Na kraju krajeva, Aleksov lik se razvija od uglednog pedijatra do begunca od zakona. Osećaj da se mreža steže oko Aleksa je diskretno, ali izuzetno intenzivno, prisutan. Njegovo očajanje i odlučnost da razotkrije istinu daju posebnu jačinu filmu.
Kan je jedan od reditelja koji doprinose radikalnim promenama u francuskoj kinematografiji. Adaptirajući bestseler, stvorio je stilizovan, zabavan francuski triler u kome se nešto događa. Film je osvojio mnoštvo nagrada i zaradio novac.
Iako je poznat pre svega kao partner Leonarda di Kaprija u filmu „Plaža“, Gijom Kan je izuzetan reditelj. Film „Ne reci nikom“ je u prvih mesec dana prikazivanja zaradio 17 miliona dolara, što ga i čini potpunim fenomenom francuske kinematografije. Adaptiran od strane Kana i njegovog koautora Filipa Lefebrea, „Ne reci nikom“ održava napetost holivudskog trilera, bez ikakvog gubitka francuske autentičnosti.
Oficijelni sajt
Ne le dis a personne (2006)
Premijera: 26. jul 2007. godine, Dom sindikata, Roda, Takvud i Zvezda

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.