U trendu

Ne znam kako joj polazi za rukom

Žanr: komedija
Trajanje: 95 min.

Glavne uloge:Sara Džesika Parker (Sarah Jessica Parker), Pirs Brosnan (Pierce Brosnan), Kelsi Gramer (Kelsey Grammer), Greg Kinir (Greg Kinnear), Kristina Hendriks (Christina Hendricks), Bjusi Filips (Busy Philipps)
Scenario:Alin Broš Makena (Aline Brosh McKenna), Alison Pirson (Allison Pearson) – roman
Režija:Daglas Makgrat (Douglas McGrath)

SINOPSIS
Tokom dana Kejt (Sara Džesika Parker) radi u uspešnoj bostonskoj firmi kao finansijski menadžer, a uveče postaje posvećena majka dva neodoljiva deteta i srećno udata žena arhitekte Ričarda, koji je ostao bez posla.
Balans između poslovnog i privatnog sveta i izazova koji oni nose Kejt će nekako uspeti da održi uz podršku najbolje prijateljice Alison, koja ima dosta iskustva u održavanju ravnoteže između porodice i karijere. Dok juri s jednog na drugi sastanak, kroz glavu joj prolazi beskrajna lista haotičnog života zaposlene majke na kojoj stoji: zapamti izveštaje o klijentima, obavi prekookeanski razgovor, seti se božićne predstave, proveri berzanski izveštaj, otkaži pregled, ispravi opuštenu karlicu, nađi vremena za seks.
U momentu kada dobije novi posao koji će od nje zahtevati više putovanja i odsustva od kuće, kada novi poslovni partner Džek otvoreno počne da pokazuje simpatiju, a suprug Ričard dobije poslovnu ponudu koja se ne odbija, Kejt će se učiniti da je potpuno nemoguće podneti nove izazove i odgovornosti.
O FILMU
Komedija "Ne znam kako joj polazi za rukom" bazirana je na istoimenom romanu Alison Pirson. Glavne uloge u njoj tumače Sara Džesika Parker, Pirs Brosnan, Greg Kinir, Kristina Hendriks i Olivija Man.
Debitantski roman novinarke Alison Pirson "Ne znam kako joj polazi za rukom" liči na dnevnik rasporeda dugačkog dana i neprospavanih noći žene iz Londona, majke i finansijskog menadžera po imenu Kejt Redi. Napisan na duhovit i iskren način, u prvom licu, roman je postigao veliku slavu odmah posle objavljivanja u SAD. Proveo je 23 nedelje na listi bestselera "Njujork tajmsa", a do danas je prodato skoro četiri miliona knjiga širom sveta. Knjiga je bila dobro prihvaćena i kod kritike i kod čitalaca. Opra Vinfri ju je ocenila kao "nacionalnu himnu zaposlenih majki".
Tim filmskih stvaralaca koji stoje iza istoimenog filma uvideo je da bi priča o Kejt Redi bila s radošću dočekana na velikom platnu. Oskarom nagrađena producentkinja Dona Giglioti usredsredila se na prenošenje originalnog materijala na film. "Za mene je knjiga Alison Pirson klasika socijalne komedije, priča o tome kako živimo sada. Želela sam da vidim ove situacije i ove karaktere na velikom platnu", dodaje ona.
Alin Broš Makena, nominovana za nagradu BAFTA za scenario filma "Đavo nosi Pradu", već je bila ljubitelj knjige kada je počela da piše adaptaciju za film. Dešavanje priče izmešteno je iz Londona u Boston, ali je osnovna poenta knjige ostala ista. "Ova knjiga mi je bila jedna od najomiljenijih, i kada sam dobila priliku da je adaptiram za film, oberučke sam je prihvatila", kaže Alin, koja je takođe radila na filmu i kao izvršni producent. "U mojim mislima, ‘Ne znam kako joj polazi za rukom’ je odlična priča o usponima i padovima glavne junakinje i njenim pokušajima da u isto vreme bude i dobar roditelj, ali i uspešna poslovna žena. Knjiga je napisana u specifičnom, komičnom tonu. Jedan od razloga zbog čega u filmu postoji voice-over je taj što sam želela da se uverim da će biti sačuvan autorkin osoben i urnebesno smešan način kada piše o tome kako izgleda kada ste istovremeno bačeni u milion smerova."
Alison Pirson, koja je radila i kao koproducent filma, smatra da je Alin priču i njene teme prenela na potpuno isti način kao što je u knjizi. "Videvši njen pogled na knjigu, osetila sam da je ona u pravim rukama", priznaje Alison. "Ona ima vrlo sličan osećaj za humor i bilo je zanimljivo videti tuđu imaginaciju istog materijala", kaže autorka knjige.
"Svideo mi se scenario, bio je zabavan, ali i vrlo iskren u kompleksnostima kada neko želi sve", kaže Sara Džesika Parker. "Mislim da stvari koje Kejt želi za sebe – da bude dobra majka, poštovana supruga koja pruža podršku, uspešna poslovna žena, nisu nikome strane. Kejt se nalazi u momentu kada joj posao postaje vrlo intrigantan i ispunjava je. Ona oseća veliku krivicu što zbog karijere ne posvećuje dovoljno vremena porodici, ali je očigledno da je posao zaista bitan deo njenog života."
Kada priča počinje, Kejt jedina donosi prihode u svojoj porodici. Njen suprug Ričard je arhitekta koji je napustio Boston kako bi osnovao sopstvenu kompaniju i bori se da se probije na tržištu. Oboje su u ključnim momentima svojih karijera: Kejt dobija bolju poslovnu ponudu, a Ričard je na putu da dobije veliki dizajnerski projekat. Greg Kinir kaže: "Ričard takođe pokušava da održi balans između posla, očinstva, kao i sa samim sobom. Mislim da postoji prećutan dogovor između Kejt i Ričarda da Kejt ostaje kod kuće ako on dobije priliku u svom poslu. Ali to ne ide tako glatko." Pored toga što govori o Kejtinom žongliranju između privatnog i profesionalnog života, "Ne znam kako joj polazi za rukom" donosi i jezgrovit pogled na svet finansija.
Iako su žene napravile veliki prodor na to polje, Kejt zna da je status majke čini vrlo ranjivom na pitanja o njenim profesionalnim obavezama; u dokaz tome, ne mora da pogleda dalje od svog kolege, večito nasmejanog Krisa, koga igra Set Mejer. Kris nikada ne propušta priliku da pomene Kejtine majčinske obaveze, pogotovo kada je njihov šef prisutan. Miniranje Kejt je nešto što on čini iz zadovoljstva i profesionalne nadmoći, kao što klijente voli da vodi u striptiz bar. Set Mejer kaže: "Mislim da svaka kompanija ima nekog Krisa. On je sigurno mnogo ambiciozniji od ostalih. Možda nije tako dobar kao što misli. I verovatno je često ljubomoran". Kako bilo, njihov nadređeni, Klark Kuper, nije potpuno slep za Krisove mahinacije.
Oficijelni sajt

Premijera: 20. oktobar 2011. godine u bioskopu "Kolosej"

Napišite komentar