Neprilagođena

Žanr: Drama
Trajanje: 127 min

Ponekad jedini način da ostaneš normalan je da malo poludiš.

Glavne uloge:Winona Ryder („The Crucible“), Angelina Jolie („The Bone Collector“), Clea Duvall, Vanessa Redgrave, Whoopi Goldberg
Scenario:James Mangold, Lisa Loomer, Anna Hamilton Phelan
Producenti:Cathy Konrad, Doug Wick
Direktor fotografije:Jack N. Green
Režija:James Mangold („Cop Land“)

SINOPSIS

1967. godine 17-ogodišnja Susanna (Winona Ryder) je kao i većina američkih tinejdžera njenog uzrasta – zbunjena, nesigurna, i pokušava da nađe smisao u svetu koji je okružuje i koji se menja iz dana u dan.

Ali psihijatar koga sreće (na insistiranje njenih roditelja) ne misli tako i njeno psihičko stanje definiše kao bolest poznatu pod imenom „Border Personality Disorder“, koja se manifestuje kao „nesigurnost u pogledu sopstvenog imidža, dugoročnih planova, tipa prijatelja i ljubavnika koje treba imati, i vrednosti koje treba usvojiti“ i šalje je u Claymoore bolnicu.

Tu će Susanna sresti grupu nekonvencionalnih, mladih žena, koje ne samo da postaju njene najprisnije prijateljice, već će joj pokazati način da opet pronađe svoje izgubljeno ja.

Susanna se udružuje sa nekoliko drugih pacijenata, uključujući Lisu (Angelina Jolie), Polly (Elizabeth Moss) i Georgia-u (Clea Du Vall).

Pošto shvata da je Lisa potencijalna opasnost i da joj je zaista potrebna pomoć, Susanna počinje intenzivnije da radi sa psihologom (Vanessa Redgrave) i sa jednom od sestara (Whoopi Goldberg).

Ali Susanna uskoro saznaje da odlazak iz bolnice nije tako jednostavan kao ulazak u nju.

Film „Neprilagođena“:

  • Zlatni Globus 1999. – najbolja sporedna ženska uloga
  • Oskar 2000. – najbolja sporedna ženska uloga

O FILMU

Film je zasnovan na autobiografiji Susanne Kaysen koja je zaista provela godinu i po dana u McLean psihijatrijskoj bolnici u Masačusetsu.

„Neprilagođena“, kao hronika vremena provedenog u bolnici, ujedno ispituje i odnos između ograničenja i slobode, drugarstva i izdaje istog, ludila i zdravog razuma, u vremenima kada je izgledalo kao da ceo svet ludi.

U bolnici Susanna počinje da gubi sopstveni identitet u okruženju mladih i ekscentričnih žena, Lise (Angelina Jolie), šarmantne sociopate; Daisy (Brittany Murphy), razmažene tatine ćerkice, sklone piletini sa ražnja i laksativima i Polly (Elisabeth Moss), žrtve požara, čije srce, za razliku od njenog lica, ostaje bez ikakvih rana.

Na kraju Susanna mora odabrati između sveta bolnice u kojoj živi ili mukotrpnog spoljašnjeg sveta. Uz pomoć bolničarke Valerie (Whoopi Goldberg) i glavnog psihijatra u bolnici Dr.Wick (Vanessa Redgrave), Susanna, kao Dorothy iz Oza, odlučiće da ostavi paralelni svet iza sebe, povrati svoju nezavisnost, i nastavi sopstveni život, baš onako kako sama želi.

Radnja filma se bazira na dirljivim i istinitim memoarima Susanne Kaysen, koji su postali bestseler, a igra sjajna glumačka ekipa koju čine: Winona Ryder, dvostruki kandidat za Oskara („Little Women“, „The Age Of Innocence“); dobitnica Zlatnog Globusa, Angelina Jolie, koja je za ovaj film dobila Oskara kao tumač sporedne uloge i dvostruka dobitnica Zlatnog Globusa („Gia“, „Wallace“); kao i dobitnice Oskara: Whoopi Goldberg („Ghost“) i Vanessa Redgrave („Julia“).

Pored ove stare, proverene glumačke ekipe u filmu igraju i najperspektivniji mladi holivudski glumci: Clea Duvall, Brittany Murphy, Elisabeth Moss, Jared Leto, Angela Bettis, Jilllian Armenante itd…

JAMES MANGOLD – reditelj i scenarista

Kao reditelj debituje filmom „Heavy“ (1996), koji je premijerno prikazan na Sandens festivalu i za koji je dobio nagradu žirija za režiju. Predstavljao je Sjedinjene Američke Države u programu Petnaest dana autora u Kanu.

Još dok je radio na filmu „Heavy“, napisao je policijsku dramu „Cop Land“ inspirisanu gradom u Hudson dolini u kome je odrastao i koji je bio gusto naseljen policajcima koji su radili u Njujorku. Tako je nastao njegov drugi film, u kome su glavne uloge igrali Sylvester Stallone, Robert De Niro, Harvey Keitel i Ray Liotta, i koji je bio u zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala. Vrlo dobro prihvaćen od kritike, film je premijerno prikazan u Americi u avgustu 1997. godine i ostao do danas najveći uspeh Miramax-a u pogledu zarade za vreme prvog vikenda prikazivanja.

Pošto je oženio svoju partnerku i saradnicu, Mangold, inače sin proslavljenih slikara, diplomirao je na Kalifornijskom Institutu za umetnost i doktorirao na Univerzitetu Kolumbija.

FILMOGRAFIJA

  • 1988. „Oliver & Company“
  • 1995. „Heavy“
  • 1997. „Cop Land“
  • 1999. „Girl, Interrupted“

ULOGE

WINONA RYDER

Svakako je jedna od najpoštovanijih holivudskih glumica. Bila je dva puta nominovana za Oskara za uloge u filmovima „Little Women“, „The Age Of Innocence“. Prvu nominaciju za Zlatni Globus imala je 1990. godine za film „Mermaids“.

Ime je dobila po svom rodnom mestu, Winona, država Minesota, a karijeru je započela još u 13-oj godini kada je zapazio lovac na mlade talente, da bi posle toga usledilo probno snimanje i debi u filmu „Lucas“ 1986. godine. Iako je njen izuzetan talenat bio neosporan od samog početka, prve potvrde stigle su sa filmom Michael Lehman-a „Heathers“.

Winona se stalno sučeljava sa izazovima, uvak menjajući žanr filma u kome igra. Igrala je u dvadeset filmova, sarađujući sa svetski poznatim rediteljima kao što su: Nicholas Hytner („The Crucible“), Al Pacino („Looking For Richard“), Martin Scorsese („The Age Of Innocence“), Francis Ford Coppola („Bram Stoker“s Dracula“).

ANGELINA JOLIE

Dvostruka dobitnica Zlatnog Globusa za filmove „Gia“ i „Wallace“. Njeno najnovije ostvarenje jeste film „The Bone Collector“ u kome joj je partner Denzel Washington; sa John-om Cusack-om igrala je u više komercijalnom filmu „Pushing Tin“, a sa sjajnom ekipom u sastavu Sean Connery, Madeleine Stowe i Dennis Quaid u filmu „Playing By Heart“.

Takođe je igrala u filmu „Playing God“ sa David-om Duchovny i Timothy Hutton-om. Članica čuvene radionice pozorišnog ansambla „Met“, Angelina je školovana na uvaženom Lee Strasberg pozorišnom institutu, a sarađivala je i sa Jan Tarrant-om u Njujorku, i Silvan Gallard-om u Los Anđelesu.

Angelina je radila i video spotove za neke od popularnih rok grupa kao što su: Rolling Stones („Has Anybody Seen My Baby“), Meatloaf („Rock“n“Roll Dreams Come Tbrough“) i Lenny Kravitz („Stand By My Woman“).

WHOOPI GOLDBERG

Do sada je primila puno priznanja vezanih za njen rad na filmu, televiziji i u pozorištu, a skoro isto toliko je poznata i po svojim zalaganjima na humanitarnom planu.

Prvi put je bila nominovana za Oskara za film „The Colour People“, za koji je dobila i Zlatni Globus, a za ulogu u filmu „Duh“ koji je doživeo izuzetan uspeh i u bioskopskim blagajnama, dobila je Oskara.

U njenu filmografiju ubrajamo i filmove: „Jumpin“ Jack Flash“, „Sister Act“, „Made In America“, „Boys On The Side“, „Ghosts Of Mississippi“, „How Stella Got Her Groove Back“, i „A Funny Thing Happened On The Way To The Forum“.

Što se tiče televizijskih uloga, Whoopi smo imali prilike da vidimo u seriji „Star Trek: The Next Generation“ i „Bagdad Cafe“, oprobala se i u ulozi voditeljke kasnog noćnog šou programa, a tri puta je bila domaćica televizijskog prenosa Oskara. Svestrana Whoopi je napisala i knjigu za decu pod naslovom „Alice“, koja je postala bestseler i čita se širom sveta.

VANESSA REDGRAVE

Dobitnica Oskara, Zlatnog Globusa i Emi nagrade, živa legenda glumačkog zanata, Vanessa Redgrave je osam godina pohađala Rambert-ovu školu baleta i diplomirala na Central School of Speech and Drama 1958. godine.

Njeno prvo pojavljivanje na sceni bilo je 1957. godine u Frinton letnjem pozorištu kao Clarissa u predstavi „The Reluctant Debutante“.

Vanessa je šest puta bila nominovana za Oskara za filmove: „Morgan“, „Isadora“, „Mary“, Queen Of Scots“, „Julia“, „The Bostians“, „Howards End“; 1977. godine dobila je Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu „Julia“; dva puta je bila nominovana za nagradu BAFTA za „Morgan“, „Prick Up Your Ears“; jedanaest puta je bila nominovana za Zlatni Globus za filmove: „Morgan“, „Camelot“, „Isadora“, „Mary“, „Queen Og Scots“, „Julia“, „The Bostonians“, „Second Serve“, „Prick Up Your Ears“, „A Man For All Seasons“, „A Month By The Lake“, “ Bella Mafia“.

IZVODI IZ ŠTAMPE

„Film je rađen po istinitoj priči Susanne Kaysen, koja opisuje svoj život u psihijatrijskoj ustanovi. Čitajući knjigu koju je napisala dve decenije kasnije i gledajući ovaj film, shvatamo da bi ona verovatno mnogo bolje prošla u životu da nije otišla na kliniku“.
Richard Schickel, „Time Magazine“

„Na osnovu teške priče koja ne nudi lake odgovore, Mangold je precizno izatkao film jednostavne priče, ali prepun ne tako jednostavnih emocija“.
Gemma Files, „Eye Magazine“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike