Neruda (video)

Žanr: biografski, drama
Trajanje: 107 min
Zemlja porekla: Čile, Argentina, Francuska, Španija, 2016

Glavne uloge: Gael Garsija Bernal (Gael Garcia Bernal), Luis Gnecco, Pablo Derqui
Scenario: Guillermo Calderon
Režija: Pablo Larrain

SINOPSIS

Godina je 1948. i Hladni rat dolazi do Čilea. Predsednik Gonsales Videla izdaje nalog za hapšenje nobelovca Pabla Nerude zbog članstva u Komunističkoj partiji. Neruda pokušava da pobegne iz zemlje sa suprugom, argentinskom slikarkom Deliom de Karil, i primorani su da se skrivaju. Otpočinje igra mačke i miša između Pabla Nerude i načelnika policije Oskara Pelučonea.

Dok u Evropi pokret umetnika predvođen Pablom Pikasom vodi bitku za njegovo oslobađanje, Neruda kroz borbu protiv Pelučonea spoznaje sopstvene herojske sposobnosti: šansu da istovremeno postane simbol slobode i književna legenda.

O FILMU

Film o Nobelovcu, Pablu Nerudi. Njegov beg od diktatorskog režima Gonzalesa Videle osnov je za filmsko delo koje je u ovogodišnjoj trci za Oskara za Najbolji strani film. Igra mačke i miša između Pabla Nerude i osvetnika detektiva Oskara Pelušena smeštena je u 1948.godinu. Dok pokušava da od režima pobegne sa svojom suprugom, argentinskom slikarkom Delijom, u Evropi pokret umetnika predvođen Pablom Pikasom vodi bitku za njegovo oslobađanje. Celu situaciju pesnik koristi da podigne svoj ugled i postane simbol slobode i literarna legenda. U ovom filmu publika može zajedno da upozna njega, njegovu poeziju, memoare i komunističku hladnoratovsku ideologiju.

Iako značajnim delom zasnovan na istorijski poznatim činjenicama iz Nerudinog disidentskog života, film radnju gradi u fikciji, upravo onakvoj kakvu bi sam Neruda, kao osvedočeni ljubitelj detektivskih romana, čitao i stvarao.

Festivali i nagrade: Nominacija za Zlatni globus za najbolji strani film, Nagrada borda američkih kritičara za najbolji strani film, Nagrada Feniks za najbolji film, čileanski kandidat za Oskara

Oficijelni sajt:

Neruda (2016)

Premijera: Festival Slobodna Zona 2016 https://www.youtube.com/watch?v=s0jsH1ndfFc

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.