U trendu

Neustrašiva

Žanr: krimi-drama, triler
Trajanje: 119 min.
Premisa: Koliko loših postupaka daje ispravan?

Glavne uloge:

Džodi Foster (Jodie Foster), Terens Hauard (Terrence Howard), Nejvin Endruz (Naveen Andrews), Meri Stinburgen (Mary Steenburgen)

Scenario:Sintija Mort (Cynthia Mort), Nil Džordan (Neil Jordan)
Režija:Nil Džordan (Neil Jordan)

SINOPSIS
Njujorška radio voditeljka Erika Bejn (Džodi Foster) ima život koji voli i verenika kojeg obožava. Sve to joj je oduzeto kada ona ostane teško ranjena posle brutalnog napada, a njen verenik pogine. Nesposobna da prevaziđe tragediju, Erika počinje da luta noću ulicama da bi pronašla krivce. Njena potraga za pravdom privlači pažnju javnosti i grad postaje opčinjen njenim anonimnim akcijama. Ipak, s njujorškom policijom željnom da pronađe odgovornog i upornim policijskim detektivom (Terens Hauard) na svom tragu, ona mora da odluči da li je njena potraga za osvetom zaista pravi put, ili postaje upravo ono što pokušava da zaustavi.
O FILMU
Kada je scenario za film „Neustrašiva“ došao u ruke scenarista Džoela Silvera i Suzan Dauni, imao je sva obeležja tipičnog akcionog filma, ali s jednom bitnom razlikom – glavni osvetnik je žena. „Pošto smo pročitali scenario, svidelo nam se što je u pitanju teški akcioni film koji govori i o nekim ozbiljnijim stvarima“, kaže Silver. „Bio je uzbudljiv i napet, a u isto vreme u pitanju je mračna i emotivna priča o ženi koja je pretrpela strašnu tragediju. Erika Bejn je napadnuta i pretučena, a njen verenik ubijen. Ona se oporavlja u fizičkom smislu, ali je njen život potpuno promenjen. Mora da pogleda u sebe i pronađe put, i to i radi, ali taj put je upravo ono što čini priču zanimljivom. Kako bi preživela, mora da smogne snage da savlada strah i da ponovo uzme život u svoje ruke na bilo koji način. To je ono što je čini ‘neustrašivom’.“
„Mislim da svi mislimo da postoje neke granice koje nikada ne bismo prešli i neke stvari koje nikada ne bismo uradili“, kaže Džodi Foster, koja tumači glavnu ulogu u filmu „Neustrašiva“. „A opet, ne znate kakvi možete postati u određenim situacijama. Možete da pretpostavite, teorijski, kakvo bi bilo vaše mišljenje o moralu, ali sve dok se zaista ne nađete u određenoj situaciji koja vas izaziva, ne možete znati. Onoga trenutka kada stavite ženu u ulogu kao što je ova, morate postaviti različita pitanja, jer su njeni postupci nekarakteristični“, primećuje Fosterova.
„Uopšteno rečeno, žene ne ubijaju ljude koje ne znaju, ne ubijaju nasumice, a to je ono što Erikine postupke čini još zanimljivijim. Bilo je zanimljivo baviti se njenom unutrašnjom borbom. Ona zapravo ne zna šta radi ni zašto to radi, ali se u isto vreme na neki način divi svojim postupcima. Ono što zna jeste to da ju je strah pretvorio u nekoga drugog i naveo da obuče odeću ubice.“
Džodi Foster je bila ta koja je predložila da Nil Džordan režira film „Neustrašiva“ i producenti su se odmah složili s tom idejom. Daunijeva se priseća: „Džoel i ja obožavamo ono što radi Nil Džordan. On je definitivno odličan filmski stvaralac i poznat je po tome što se u svojim filmovima bavi složenim, ponekad i opasnim, temama na ubedljiv način, tako da smo oboje pomislili da je to genijalna ideja.“ „Mislim da su se Nilu dopale moralne dimenzije likova“, kaže Fosterova. „Njegovi filmovi nikada nisu crno-bele priče, zato što ljudi često prekoračuju crtu, i svi njegovi filmovi govore o tome na različite načine. Iskreno, nikada nisam radila s rediteljem koji toliko dobro poznaje svoje likove.“
„Dopadaju mi se likovi koji se suočavaju sa stvarima koje leže između tame i svetlosti, likovima koji su prinuđeni da pređu te moralne granice“, kaže reditelj. „Džodi i ja smo se složili da njen lik bude pomalo opsednut zvukom“, kaže Nil Džordan. Ona luta gradom i snima zvukove. Kasnije se ta opsesija pretvara u drugu, brutalniju opsednutost ulicama grada.“ „Kada sam prvi put pročitao scenario, pomislio sam da je strašno uzbudljiv. Onda sam ga pročitao još nekoliko puta i svaki put u njemu pronašao nešto novo. Jedna od najfascinantnijih stvari je bila ta da je takav glavni lik bila žena, a to što je nju igrala Džodi učinilo je čitavu stvar dvostruko privlačnom. Pomisao da radim s njom ovakvu ulogu me je još više zainteresovala, ali mi je i bez toga čitava ideja bila odlična. Toliko je toga u filmu, toliko ideja sadržanih u toj priči: sama ideja o ovoj ženi koja je glas koji odzvanja gradom; ideja o opasnosti koju grad koji poznaje i voli nosi sa sobom; ideja o različitim odgovorima na nepravdu. Šta je ispravno, a šta je pogrešno? Kada sam uočio sve te elemente, pomislio sam da ukoliko ne mogu da napravim nešto od svega toga, onda sam ili ostario ili se umorio“, kaže on uz osmeh.
O REŽISERU
Nil Džordan (reditelj/scenarista)
Napisao je i režirao neke od najprovokativnijih i socijalno najrelevantnijih filmova savremene svetske kinematografije. Godine 1993. dobio je Oskara za najbolji scenario i bio nominovan za režiju filma „Igra plakanja“. Taj film mu je doneo i nagradu BAFTA za najbolji britanski film i mnoge druge nagrade.
O GLUMCIMA
Terens Hauard (detektiv Šon Merser)
Bio je nominovan za Oskara prošle godine za ulogu u filmu Krega Bruera „Hustle & Flow“. Iste godine Hauard je glumio i u Oskarom nagrađenom filmu Pola Hegisa „Sudar“.
Džodi Foster (Erika Bejn i izvršni producent)
Dvostruka dobitnica Oskara prvi put je osvojila tu nagradu za upečatljivu ulogu silovane devojke u drami „Optužena“ iz 1988. Drugog Oskara dobila je 1991. godine za ulogu u filmu „Kad jaganjci utihnu“. Fosterova je prvu nominaciju za nagradu Akademije imala sa samo 14 godina za ulogu u filmu „Taksista“ Martina Skorsezea iz 1976. godine. Najsvežiju nominaciju za tu nagradu imala je 1994. za ulogu u filmu „Nel“, koji je bio i prvi film koji je i producirala.
Oficijelni sajt

Premijera: 10. oktobar 2007. godine u Domu sindikata u 20 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.