Nije mesija (On je jako nevaljao momak)

Žanr: muzički, komedija
Trajanje: 90 min.
Zemlja porekla: Velika Britanija

Glavne uloge:Majkl Pejlin (Michael Palin), Teri Gilijam (Terry Gilliam), Teri Džouns (Terry Jones), Kerol Klivland (Carol Cleveland), Nil Ines (Neil Innes), Erik Ajdl (Eric Idle) – bariton, Šenon Merser (Shannon Mercer) – sopran, Rozalind Plourajt (Rosalind Plowright) – mecosopran, Vilijam Ferguson (William Ferguson) – tenor

Autori:Džon du Pre (John Du Prez), Erik Ajdl (Eric Idle)
Režija:Erik Ajdl (Eric Idle), Obri Pauel (Aubrey Powell), dirigent

SINOPSIS
Ekstravagantan muzički komad "Nije mesija (On je jako nevaljao momak)" nudi humorističan muzički miks popa, velških himni, kantrija, hiphopa, brodvejske pozorišne muzike i muzike Boba Dilana iz njegove mumlajuće faze s električnom gitarom i harmonikom.
Snimak izvedbe ove ekstravagance, zasnovane na Pajtonovom "Žitiju Brajanovom" i Hendlovom "Mesiji", s Britanskim simfonijskim orkestrom i horom, emitovan je u bioskopima širom sveta istog dana – 25. marta.
O FILMU
"Nije mesija" je komični oratorijum čiji su autori kompozitori "Spamelota", Erik Ajdl i Džon du Pre, zasnovan koliko na "Žitiju Brajanovom" Montija Pajtona, toliko i na Hendlovom "Mesiji". U pitanju je satira klasičnog Hendlovog dela "Mesija", u kom se muzički žanrovi kreću od popa, velških himni, kantrija, hiphopa i brodvejske pozorišne muzike do muzike Boba Dilana. Ovaj neobični miks Erik Ajdl je opisao kao "barok-en-rol". Povodom četrdesetogodišnjice postojanja grupe "Monti Pajton", njeni članovi izveli su ovaj komad u Rojal Albert holu oktobra 2009.
"Nije Mesija" je suptilna i vešta mešavina klasične muzike i humora, namenjena kako ljubiteljima pajtonovaca, tako i ljubiteljima klasične muzike. U komadu se pojavljuju Ajdl, Majkl Pejlin, Teri Gilijam i Teri Džouns. Pored njih, tu su i gajde, kao i ovce.
O GRUPI "MONTI PAJTON"
Pre "Letećeg cirkusa Montija Pajtona", koji se na televiziji emitovao od 1969. godine, članovi grupe radili su kao glumci i scenaristi u okviru zabavnog programa Bi-Bi-Sija. Želeći da prekinu tradiciju uštogljenih komedija, počeli su da snimaju skečeve zasnovane na improvizaciji i trenutnoj inspiraciji.
Grupa "Monti Pajton" snimila je i tri igrana filma – "Zlatni gral", "Žitije Brajanovo" i "Smisao života". Svaki od članova razvio je i autorsku karijeru. Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti (BAFTA) dodelila je 2009. grupi "Monti Pajton", povodom 40 godina postojanja, nagradu za životno delo. Prvu BAFTA nagradu primili su 1987. godine za izuzetan doprinos britanskom filmu.

Premijera: 1. april 2010. godine, bioskop Kolosej 21.20 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.