U trendu

Nije sve crno-belo: FEST 2014 (ponedeljak, 3. mart)

Ovogodišnji FEST, 42. po redu, održaće se od 28. februara do 9. marta.

Patris Lekont, istaknuta figura francuskog filma, danas je gost Beograda i FEST-a. Lekont je aktivan od sredine sedamdesetih, a do sada je režirao preko trideset ostvarenja. Dok je studirao na filmskoj školi, bavio se i stripom za francuski strip magazin „Pilote“. Iako je svoj prvi film snimio 1976. godine, bio je relativno nepoznat van rodne Francuske sve do 1989, kada je njegov film „Monsieur Hire“ uvršten u program kanskog festivala i privukao pažnju svetske publike.

Njegovi filmovi varirali su po temama; neki su ostvarili internacionalni uspeh, dok su drugi ostajali u granicama Francuske, ali Lekont je uspeo da se istakne kao jedna od vodećih figura arthaus filma. Od početka 21. veka njegov uticaj počeo je da se širi u Americi, i često je izdvajan kao autor s najvećim uticajem na američki arthaus film. Njegovi filmovi prikazani su na svim značajnim festivalima i bio je nominovan za brojne nagrade, između ostalog Zlatnu palmu, Zlatnog medveda, BAFTA, Zlatnog lava i druge. U pratećem programu u Kinoteci biće prikazani neki od njegovih najboljih filmova, poput „Dvorske spletke“, „Devojka na mostu“, „Udovica iz Sen Pjera“ i „Intimni stranci“.

Aplikacija FEST 2014 sada je dostupna i za Android i za iPhone mobilne telefone, pa u svakom trenutku možete da budete u toku sa programom i vestima 42. FEST-a.

Programska celina: Hollywood – Centar „Sava“
Naziv filma: „U glavi Luina Dejvisa“ („Inside Llewyn Davis“)
Zemlja porekla: SAD, Francuska, 2013
Termin prikazivanja: ponedeljak, 3. mart, 11 časova
Žanr: drama, muzički
Trajanje: 104 min.

Glavne uloge: Oskar Isak (Oscar Isaac), Keri Maligan (Carey Mulligan), Džon Gudman (John Goodman), Džastin Timberlejk (Justin Timberlake)
Scenario: Itan Koen (Ethan Coen), Džoel Koen (Joel Coen)
Režija: Itan Koen (Ethan Coen), Džoel Koen (Joel Coen)

 

SINOPSIS

Film prikazuje nedelju dana u životu mladog folk pevača koji se pokušava da se probije na sceni Grinič vilidža 1961. godine. Luin Dejvis je na raskršću. Tegleći gitaru, boreći se s oštrom njujorškom zimom, pokušava da uspe kao muzičar, suočavajući se s poteškoćama. Za neke od njih je i sam kriv. Luin Dejvis verzija je Dejva van Roka na velikom ekranu, amblem Grinič vilidža i pogonska snaga folka. On je učio Boba Dilana prvim akordima. Dejvisova priča ilustruje privatni svet njujorške folk scene u trenucima njenog formiranja.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Dvanaest godina ropstva“ („12 Years a Slave“)
Zemlja porekla: SAD, Velika Britanija, 2013
Termin prikazivanja: ponedeljak, 3. mart, 13.30 časova
Žanr: biografija, drama, istorijski
Trajanje: 134 min.

Glavne uloge: Čivetel Edžiofor (Chiwetel Ejiofor), Majkl Vilijams (Michael K. Williams), Majkl Fasbender (Michael Fassbender)
Scenario: Džon Ridli (John Ridley), Solomon Nortap (Solomon Northup) – „Twelve Years a Slave“
Režija: Stiv Makvin (Steve McQueen)

 

SINOPSIS

Filmom „Glad“, a zatim i ostvarenjem „Sramota“, Stiv Makvin se dokazao kao prvorazredni reditelj i filmski autor u stalnoj potrazi za istinom. Zasnovan na šokantnoj priči iz stvarnog života, „Dvanaest godina ropstva“ prikazuje bolje od bilo kog prethodnog filma kako je izgledalo biti rob u Americi. U Saratoga Springsu, u državi Njujork, godine 1841. Solomon Nortup je slobodan čovek i zarađuje kao muzičar. Pošto prihvati ponudu dvojice muškaraca da nastupa u cirkusu, uskoro ga kidnapuju, prebacuju na jug i prodaju u roblje. Pod novim imenom, zajedno s drugim porobljenim crncima, preživljava strahote iscrpljujućeg rada, svakodnevnih poniženja, postajući svedok rasturanja porodica. Za Nortupa nastupa noćna mora u kojoj čezne za slobodom koju je donedavno imao.

Programska celina: Hollywood – Centar „Sava“
Naziv filma: „Sve je izgubljeno“ („All is lost“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: ponedeljak, 3. mart, 16.30 časa
Žanr: akcija, avantura, drama
Trajanje: 106 min.

Glavne uloge: Robert Redford (Robert Redford)
Scenario: Džefri Čendor (Jeffrey C. Chandor)
Režija: Džefri Čendor (Jeffrey C. Chandor)

 

SINOPSIS

Nepoznat čovek budi se sam na Indijskom okeanu, neposredno pošto je njegova dvanaest metara dugačka jahta udarila u kontejner koji je ispao s broda. Bez navigacijske opreme i radio stanice, on se upućuje u nepoznatom pravcu po olujnom moru. Uprkos popravci trupa, iskustvu u plovidbi i snazi koja prevazilazi njegove godine, čovek jedva uspeva da preživi oluju.

Programska celina: Fokus Rusija – Centar „Sava“
Naziv filma: „Staljingrad“ („Stalingrad“)
Zemlja porekla: Rusija, 2013
Termin prikazivanja: ponedeljak, 3. mart, 19.00 časova
Žanr: akcioni, ratni
Trajanje: 135 min.

Glavne uloge: Petar Fedorov (Petr Fedorov), Tomas Krečman (Thomas Kretchmann), Sergej Bondarčuk (Sergey Bondarchuk), Marija Smolnikova (Maria Smolnikova), Janina Studilina (Yanina Studilina), Andrej Smoljakov (Andrey Smolyakov), Dmitrij Lisenkov (Dmitry Lysenkov), Aleksej Barabaš (Alexey Barabash), Oleg Volk (Oleg Volk), Hajner Lauterbah (Heiner Lauterbach)
Scenario: Ilja Tilkin (Ilya Tilkin), Sergej Snežkin (Sergei Snezhkin)
Režija: Fjodor Bondarčuk (Fedor Bondarchuk)

 

SINOPSIS

Zaplet se zasniva na dramatičnoj ljubavnoj priči koja se razvija u toku velike Staljingradske bitke. Godina je 1942. i nemačke trupe okupirale su obale reke Volge. Zbog neuspešnog pokušaja protivofanzive, sovjetske snage morale su da se povuku. Ipak, deo vojske je uspeo da se prebaci na nemačku stranu. Sklonište nalaze u obalskoj kućice gde sreću nepoznatu devojku. Nemci su okupirali njen dom i ona nije imala vremena da se povuče sa prvih linija borbe. Sovjetske trupe predvođene Gromovim pripremaju pohod na Volgu. Sukob počinje kod zgrade u kojoj su sakriveni civili, a koju Nemci pokušavaju da osvoje. Peter Kan, komandujući oficir nemačkih trupa, zaljubljuje se u Mašu, devojku koja je među sakrivenima u zgradi.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Nebraska“ („Nebraska“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: ponedeljak, 3. mart, 22.00 časa
Žanr: avantura, drama
Trajanje: 105 min.

Glavne uloge: Brus Dern (Bruce Dern), Vil Forte (Will Forte), Džun Skvib (June Squibb), Bob Odenkirk (Bob Odenkirk), Stejsi Kič (Stacy Keach)
Scenario: Bob Nelson (Bob Nelson)
Režija: Aleksandar Pejn (Alexander Payne)

 

SINOPSIS

Siroti starac Vudi Grant živi u Montani i iznenada kreće na put u Nebrasku kako bi pokupio nagradu od opklade za koju misli da mu pripada. Frustrirana njegovom narastajućom demencijom, porodica razmišlja o tome da ga pošalje u starački dom, sve dok mu jedan od sinova ne ponudi vožnju uprkos besmislenosti poduhvata. Na putu se otac povredi i njih dvojica moraju da provedu nekoliko dana u Vudijevoj rodnoj Nebraski, u kojoj se starac priseća prošlosti.

Kao i prethodnih godina, festival će se održati u Centru „Sava“ kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara u prodaji su od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Zbog velikog interesovanja film „Nimfomanka“ biće na programu FEST na bis 10. marta u 22 časa u Domu sindikata.

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.