U trendu

Nije sve crno-belo: FEST 2014 (sreda, 5. mart)

Ovogodišnji FEST, 42. po redu, održaće se od 28. februara do 9. marta.

Novo ostvarenje kultnog reditelja Vesa Andersona, koje će večeras biti na programu, okuplja fantastičnu glumačku ekipu. Uz raskošnu scenografiju i proverenu glumačku ekipu, nova komedija Vesa Andersona – „The Grand Budapest Hotel“, odmah stiže i na redovan bioskopski repertoar. Za film se na ovogodišnjem 42. Festu tražila karta više, a današnja projekcija je rasprodata.

Aplikacija FEST 2014 sada je dostupna i za Android i za iPhone mobilne telefone, pa u svakom trenutku možete da budete u toku sa programom i vestima 42. FEST-a.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Venera u krznu“ („Venus in Fur“ / „La Venus a la Fourrure“)
Zemlja porekla: Poljska, 2013
Termin prikazivanja: sreda, 5. mart, 11 časova
Žanr: drama
Trajanje: 96 min.

Glavne uloge:Matje Amalrik (Mathieu Amalric), Emanuel Senje (Emmanuelle Seigner)
Scenario:Roman Polanski (Roman Polanski), David Iv (David Ives)
Režija:Roman Polanski (Roman Polanski)

 

SINOPSIS

Posle niza bezuspešnih audicija za novu predstavu koju planira da režira, Tomas ostaje u pariskom teatru, žaleći se na loš kvalitet prijavljenih kandidatkinja. Nijedna nije dovoljno dobra za naslovnu ulogu. Baš kada krene kući, pojavljuje se Vanda, neobuzdana i bestidna u svojoj energiji. Vanda je otelotvorenje svega što Tomas prezire. Ona je drska, bezobrazna i ne preza ni od čega da bi došla do uloge. Kada ubedi reditelja da je sasluša, on je fasciniran njenom transformacijom. Ne samo da je našla pravo uporište za ulogu, ona razume junakinju i zna tekst napamet. Audicija se produžava i postaje sve intenzivnija, a Tomasova pažnja pretvara se u opsesiju.

Programska celina: Hollywood – Centar „Sava“
Naziv filma: „Batler“ („The Butler“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: sreda, 5. mart, 13.30 časova
Žanr: drama, biografski
Trajanje: 132 min.

Glavne uloge:Forest Vitaker (Forest Whitaker), Opra Vinfri (Oprah Winfrey), Džon Kjusak (John Cusack), Džejn Fonda (Jane Fonda), Kuba Guding Junior (Cuba Gooding Jr.), Terens Hauard (Terrence Howard), Leni Kravic (Lenny Kravitz), Vanesa Redgrejv (Vanessa Redgrave)
Scenario:Deni Strong (Danny Strong)
Režija:Li Danijels (Lee Daniels)

 

SINOPSIS

„Batler“ je priča o čoveku koji je služio u Beloj kući kao batler sedmoricu američkih predsednika u toku tri decenije. Film prikazuje dramatične promene koje su potresle američko društvo tokom ovog perioda, od pokreta za građanska prava do rata u Vijetnamu. Ovo je priča i o tome kako su pomenuti događaji uticali na život batlera i njegove porodice.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Mlada i lepa“ („Young And Beutiful“ / „Jeune & Jolie“)
Zemlja porekla: Francuska, 2013
Termin prikazivanja: sreda, 5. mart, 16.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 95 min.

Glavne uloge:Marin Vakt (Marine Vacth), Žeraldin Pela (Geraldine Pailhas), Frederik Pjero (Frederic Pierrot), Šarlota Remping (Charlotte Rampling)
Scenario:Fransoa Ozon (Francois Ozon)
Režija:Fransoa Ozon (Francois Ozon)

 

SINOPSIS

Sedamnaestogodišnja Izabel provodi letnji raspust na jugu Francuske, gde ulazi u neobaveznu vezu s Feliksom, nemačkim turistom, koji joj nije ni emotivni ni intelektualni parnjak. S njim gubi nevinost, ali ga ubrzo ostavlja. Po povratku u Pariz počinje da se viđa s nepoznatim muškarcima koji joj plaćaju za seksualne usluge. Ona je hladnokrvna profesionalka. Ipak, ne ostaje imuna na različite hirove i grubosti svojih mušterija. Samo s jednim starijim muškarcem doživljava izvesno zadovoljstvo. Međutim, iznenadni događaj suočava je s posledicama sopstvenih odluka.

Programska celina: Glavni program – centar „Sava“
Naziv filma: „The Grand Budapest Hotel“ („The Grand Budapest Hotel“)
Zemlja porekla: SAD, Nemačka, 2014
Termin prikazivanja: sreda, 5. mart, 19 časova
Žanr: drama, komedija
Trajanje: 100 min.

Glavne uloge:Rejf Fajns (Ralph Fiennes), F. Mjuri Abraham (F. Murray Abraham), Matje Amalrik (Mathieu Amalric), Vilem Dafo (Willem Dafoe), Soris Ronan (Saoirse Ronan), Toni Revolori (Tony Revolori), Tilda Svinton (Tilda Swinton), Lea Sejdu (Lea Seydoux)
Scenario:Ves Anderson (Wes Anderson), Hugo Ginis (Hugo Guinness)
Režija:Ves Anderson (Wes Anderson)

 

SINOPSIS

Film rekonstruiše avanture Gustava H., legendarnog nastojnika čuvenog evropskog hotela između dva rata, i belboja Mustafe, dečaka koji postaje njegov najverniji prijatelj. Film prikazuje krađu i povratak neprocenjivo vredne renesansne slike, kao i bitku za ogromno porodično bogatstvo u vreme dramatičnih promena u Evropi.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Lepotica i zver“ („Beauty And A Beast / La Belle & La Bete“)
Zemlja porekla: Francuska, 2014
Termin prikazivanja: sreda, 5. mart, 22 časova
Žanr: drama
Trajanje: 112 min.

Glavne uloge:Vensan Kasel (Vincent Cassel), Lea Sejdu (Lea Seydoux), Andre Disolije (Andre Dussollier), Eduardo Norijega (Eduardo Noriega), Mirjam Šarlen (Myriam Charleins), Sara Žirodo (Sara Giraudeau), Odri Lemi (Audrey Lamy), Džonatan Demirže (Jonathan Demurger), Nikolas Gob (Nicolas Gob), Luka Meliava (Louka Meliava), Ivon Katerfeld (Yvonne Catterfeld), Dejan Bucin (Dejan Bucin), Ričard Samel (Richard Sammel)
Scenario:Kristof Gans (Christophe Gans), Sandra Vo-An (Sandra Vo-Anh)
Režija:Kristof Gans (Christophe Gans)

 

SINOPSIS

Gansov scenario baziran je na najranijoj poznatoj verziji tradicionalne bajke iz zbirke Gabrijel-Suzan Vilnev „La Jeune Ameriquaine et les Contes Marins“ („Mladi Amerikanac i morske priče“) iz 1740. godine. Neobično je što se u njoj pojavljuje veoma surova zver. Reč je o višeslojnoj bajci za decu i odrasle koja govori o snazi snova i sukobu ljubavi i materijalnih vrednosti, zbog čega je izuzetno aktuelna i danas. Pre Gansovog filma, jedna od najznačajnijih ekranizacija ove priče bila je Koktoova iz 1946. godine. Često se kaže kako je Kokto bio prvi veliki pesnik koji je film shvatio ozbiljno. Međutim, istina je da mu je tek film omogućio da postane značajan umetnik. „Filmski ekran pravo je ogledalo mojih snova“, govorio je Kokto. Jedno od njegovih najpoetičnijih ostvarenja bio je film „Lepotica i zver“. Gans se potrudio da pruži novu verziju filmskog klasika.

Kao i prethodnih godina, festival će se održati u Centru „Sava“ kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara u prodaji su od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Zbog velikog interesovanja film „Nimfomanka“ biće na programu FEST na bis 10. marta u 22 časa u Domu sindikata.

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar