U trendu

Objavljene nominacije za nagradu Oskar: Dva glumačka para ulaze u istoriju (foto)

U jeku pripreme za 94. dodelu nagrade Američke akademije filmske umetnosti i nauka – Oskara, koja će se održati 27. marta u Los Anđelesu, Holivud je danas objavio imena nominovanih za ovo prestižno priznanje.

U kategoriji za najbolji film našla su se ostvarenja „Belfast“, „Don“t Look Up“, „Dina“, „Kralj Ričard“, „Povezi me“, „CODA“, „Pica od sladića“, „Priča sa zapadne strane“, „Aleja noćnih mora“ i „Moć psa“.

Za najbolje reditelje nominovani su Pol Tomas Anderson („Pica od sladića“), Kenet Brana („Belfast“), Džejn Kempion („Moć psa“), Rjusuke Hamaguči („Povezi me“) i Stiven Spilberg („Priča sa zapadne strane“).

U kategoriji najboljeg glumca našli su se Havijer Bardem („Being the Ricardos“), Benedikt Kamberbač („Moć psa“), Endru Garfild („Tick, Tick … Boom!“), Vil Smit („Kralj Ričard“) i Denzel Vošington („Tragedija Magbeta“).

Za najbolju glumicu nominovane su Olivija Kolman („Mračna kći“), Nikol Kidman („Being the Ricardos“), Kristin Stjuart („Spenser“), Penelope Kruz („Paralelne majke“) i Džesika Čestejn („The Eyes of Tammy Faye“).

Za najboljeg sporednog glumca takmičiće se Kiran Hands („Belfast“), Troj Kotsur („CODA“), Džesi Plemons i Kodi Smit Mekfi („Moć psa“) i Džej Kej Simons („Being the Ricardos“), dok su u trci za najbolju sporednu glumicu Kaitriona Balfe i Džudi Denč („Belfast“), Arijana Debozi („Priča sa zapadne strane“), Kirsten Danst („Moć psa“), Anžanu Elis („Kralj Ričard“) i Džesi Bakli („Mračna kći“).

Priznanje za najbolji adaptirani scenario moglo bi pripasti Džejn Kempion za „Moć psa“, Šon Hejder („CODA“), Rjusukeu Hamagučiju i Takamasi Oe („Povezi me“), Megi Džilenhol za adaptaciju „Mračne kćeri“ Elene Ferante, kao i Denisu Vilnevu, Eriku Rotu i Džonu Spejtsu za „Dinu“.

Za originalni scenario takmiče se Pol Tomas Anderson, Kenet Brana, Zek Bejlin, Adam Mekej i Dejvid Sirota, Eskil Vogt i Joakim Trir.

Zanimljivost vezana za ovogodišnje nominacije za ceremoniju dodele Oskara, 94. po redu, koja je zakazana za 27. mart u losanđeleskom Dolbi teatru, jeste da su čak dva ljubavno-glumačka para u trci za nagrade. U pitanju su Havijer Bardem i Penelopa Kruz, koji su odavno u braku, odnosno Kirsten Danst i njen verenik Džesi Plemons. I dok su Bardem i Kruzova nominovani za različite filmove, Danstova i Plemons, osim u privatnom životu dele i veliko platno u „Moći psa“.

Ceremonija dodele Oskara odvijaće se u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar