U trendu

Persi Džekson: kradljivac munje

Žanr: avantura, fantazija
Trajanje: 118 min.

Glavne uloge: Logan Lerman (Logan Lerman), Aleksandra Dadario (Alexandra Daddario), Brendon T. Džekson (Brandon T. Jackson),Šon Bin (Sean Bean), Pirs Brosnan (Pierce Brosnan), Stiv Kugan (Steve Coogan), Rozario Doson (Rosario Dawson), Melina Kanakaredes (Melina Kanakaredes), Ketrin Kiner (Catherine Keener), Džo Pantolijano (Joe Pantoliano), Uma Turman (Uma Thurman)

Scenario:Kred Titli (Craig Titley), Rik Riordan (Rick Riordan) – roman
Režija:Kris Kolambus (Chris Columbus)

SINOPSIS
Iako je dvadeset prvi vek, bogovi i ostala mitska bića s Olimpa izašli su iz stranica udžbenika o grčkoj mitologiji učenika Persija Džeksona i ušetali u njegov život. Pri tom uopšte nisu srećni zbog toga: neko je ukrao munju koja pripada bogu Zevsu i Persi je prvi na listi osumnjičenih. Još više nevolja izazvao je iznenadni nestanak njegove majke. Dok Persi pokušava da se navikne na svoj novootkriveni status poluboga (njegov otac je Posejdon), on odjednom postaje deo sukoba Titana s planine Olimp. Oni i njegovi prijatelji kreću u avanturu po čitavoj zemlji kako bi uhvatili pravog kradljivca munje, spasli Persijevu mamu i otkrili istinu koja je moćnija i od samih bogova.
O FILMU
Film "Persi Džekson: kradljivac munje" adaptacija je bestselera pisca Rika Riordana. Prva od pet knjiga u Riordanovom serijalu objavljena je 2005. i osvojila je nekoliko nagrada. Autor, koji je predavao grčku mitologiju u srednjoj školi, došao je na ideju za prvu knjigu o Persiju Džeksonu nakon što je svom sinu pred spavanje čitao sage o drevnim grčkim herojima.
"Kada mi je ponestalo mitova, moj sin je bio razočaran", kaže. "Pitao me je da li bih mogao da smislim nove priče s istim likovima. Smislio sam Persija Džeksona…" Persi Džekson ima nevolja u srednjoj školi – ali je to najmanji od njegovih problema. On saznaje da je njegov pravi otac Posejdon, bog mora. U isto vreme Zevs, kralj svih bogova, optužio ga je za krađu munje. Sada Persi mora da se pripremi za avanturu života, a ulozi ne mogu biti veći.
Dok se zlokobni olujni oblaci kovitlaju nad planetom i dok je njegov život u opasnosti, Persi putuje u specijalni Polukrvni kamp, gde uči kako da obuzda svoje novootkrivene moći i spreči razorni rat među bogovima. Tamo Persi sreće još dvoje polubogova – ratnicu Anabet, koja traga za svojom majkom, boginjom Atinom, i svog prijatelja i zaštitnika Grovera, koji je zapravo hrabri satir. Grover i Anabet se potom pridružuju Persiju u neverovatnoj transkontinentalnoj odiseji, gde ih na kraju putovanja čeka sudbina sveta – i život Persijeve majke Seli, koju moraju da izbave iz dubina samog pakla.
Kris Kolambus režirao je ovu fantastičnu epsku avanturu s mladim zvezdama u usponu. Priča ga je privukla jer, kako sam kaže: "Nismo još videli svet grčke mitologije u ovakvoj priči. Mislim da je Rik Riordan započeo nešto zaista jedinstveno, suprotstavljajući svet drevnih Grka savremenoj Americi".
Reditelj svoj novi film opisuje kao kombinaciju savremene avanture i grčke mitologije, nasuprot klasičnim filmovima o grčkim bogovima. "Ova priča ima realnost i epski kvalitet dok opisuje napetu natprirodnu borbu između dobra i zla".
Pirs Brosnan glumi kentaura Hirona, moćnog vođu specijalnog kampa za obuku polubogova. "Zapravo, ja glumim i Persijevog profesora Brunera i Hirona, koji su ista osoba", kaže Brosnan. "Glumim Brunera u ovom svetu i ovom vremenu. On u invalidskim kolicima predaje grčku mitologiju. Ne znate zašto je u kolicima dok se ne nađete u svetu mitologije. Kad Persi krene na svoj put, postajem Hiron, pola čovek, pola konj – kentaur".
Među ostalim glumcima su Stiv Kugan i Rozario Doson, kao bračni par podzemnog sveta, Had i Persefona. Kugan za svoj lik kaže: "Glumim Hada kao nekog ko je zavisan od zla. On zapravo ne želi da bude zao, ali ne može protiv toga. Ipak, iako je on suština zla u ovom filmu, u njegovom liku ima i komičnih elemenata".
Za ulogu Zevsa, vrhovnog vladara Olimpa i sveta, autori filma odabrali su upečatljivog britanskog glumca Šona Bina. "Oduvek me je zanimala grčka mitologija, mitovi i legende", kaže Bin. "Ne pruža se svakog dana prilika da glumite kralja bogova".
Još jedna privlačna stvar kod ovog filma je galerija mitoloških bića, među kojima je glavna smrtonosna Meduza, koju je pred kamerama oživela Uma Turman. "Smatrao sam da bi Uma bila fascinantna Meduza", seća se Kolambus. "Ona je jedna od najlepših žena sveta, a u isto vreme može da dočara osećaj straha i užasa". "Meduza je i savremen i klasičan lik", kaže Turmanova. "Dopala mi se ideja da je ona zaista izmučena u svojoj samoći, koja je njena kazna", objašnjava Turmanova. "Znate, možete živeti večno, ali to i nije neki život ako se, kada god pogledate nekoga u oči, on pretvori u kamen. Meduza je neka vrsta lude, usamljene osobe koja luta muzejom svog života".
Kolambus, veteran sa 15 naslova u rediteljskoj stolici tokom karijere duge preko 25 godina, kaže da publika nikada nije videla nešto slično filmu "Persi Džekson: kradljivac munje" i dodaje: "Ja sam kao malo dete koje voli nove stvari. A nisam do sada video grčku mitologiju prikazanu na ovakav način. Dopada mi se ovaj svet. Zaista je zabavan. I zaista sam uzbuđen zbog ovog filma".
O REŽISERU
Kris Kolambus (reditelj)
Jedan je od najuspešnijih reditelja svoje generacije, iako je prve uspehe postigao kao scenarista. Njegova šarolika galerija filmova tokom proteklih 25 godina proteže se od fantazije ("Gremlini") i avanture ("Gunisi") do komedije ("Sam kod kuće" i "Sam kod kuće 2"), te pokretanja jednog od najuspešnijih serijala svih vremena s prva dva filma o Hariju Poteru. Režirao je i filmove: "Gospođa Dautfajer", "Devet meseci", "Maćeha", "Dvestagodišnjak".
O GLUMCIMA
Logan Lerman (Persi Džekson)
Debitovao je kao Vilijam, najmlađi sin Mela Gibsona, u filmu "Patriota". Rođen i odrastao na Beverli Hilsu u Kaliforniji, Lerman je želju za glumačkim pozivom iskazao sa dve i po godine, pošto je video jedan film Džekija Čena. Igrao je u filmovima: "Šta žene žele", "Efekat leptira", "Broj 23", "U 3.10 za Jumu" i "Gejmer".
Aleksandra Dadario (Anabet)
Započela je karijeru 2002. ulogom u televizijskoj seriji "Sva moja deca". Imala je nekoliko manjih filmskih uloga, a gostovala je u televizijskim serijama "Sopranovi" i "Red i zakon".
Oficijelni sajt

Premijera: 25. februar 2010. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.