Pirati sa Kariba 2: tajna škrinje

Žanr: akcija, avantura, komedija, fantazija
Trajanje: 150 min.

Glavne uloge:

Džoni Dep (Johnny Depp), Orlando Blum (Orlando Bloom), Kira Najtli (Keira Knightly), Džefri Raš (Geoffrey Rush), Bil Naji (Bill Nighy), Džonatan Prajs (Jonathan Pryce), Džek Davenport (Jack Davenport), Stelan Skarsgard (Stellan Skarsgerd), Naomi Haris (Naomie Harris)

Scenario: Ted Eliot (Ted Elliott), Teri Rozio (Terry Rossio)
Režija: Gor Verbinski (Gore Verbinski)

SINOPSIS

Kapetan Džek Sperou opet je bačen u svet natprirodnog, posle otkrića da ima dug prema legendarnom Dejviju Džounsu, kapetanu ukletog broda Leteći Holanđanin. Dok vreme ističe, Džek mora da pronađe izlaz iz svog duga ili da bude osuđen na večno prokletstvo i ropstvo na onom svetu. Da zlo bude veće, kapetanovi problemi uspevaju da naruše planove za venčanje Vila Tarnera i Elizabet Svon, koji su primorani da se pridruže Džeku u još jednoj avanturi.

O FILMU

Nastavak avanturističkog filma „Pirati sa Kariba“, koji je snimljen po istoimenom Diznijevom dečjem zabavišnom parku, zaradio je od početka jula, kada je premijerno prikazan u Americi, nešto više od 400 miliona dolara. Nastavak – „Pirati sa Kariba 2: tajna škrinje“ („Pirates of the Caribbean: Dead Man“s Chest“), nadmašio je i premijerni vikend originala – „Pirati sa Kariba: prokletstvo Crnog bisera“ („Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl“), koji je debitovao 2003. godine.

Film je režirao Gor Verbinski (Gore Verbinski), poznat po filmu „Krug“, koji je režirao i prvi deo filma. Glavne uloge tumače: Džoni Dep (Johnny Depp), Orlando Blum (Orlando Bloom), Kira Najtli (Keira Knightley), Bil Naji (Bill Nighy), Stelan Skarsgard (Stellan Skarsgerd), Džefri Raš (Geoffrey Rush) i Naomi Haris (Naomie Harris).

O REŽISERU

Gor Verbinski (reditelj)
Karijeru je započeo filmom „Mouse Hunt“ (1997). Nakon toga, režirao je film „Meksikanac“ („Mexican“, 2001) s Džulijom Roberts i Bredom Pitom u glavnim ulogama. Usledili su hitovi „Krug 1 i 2“ („The Ring“), kao i planetarni hitovi „Pirati sa Kariba: prokletstvo Crnog bisera“ i „Pirati sa Kariba 2: tajna škrinje“.

O GLUMCIMA

Džoni Dep (Džek Sperou)
Džon Kristofer Dep rođen je u Kentakiju 1963. godine. Odrastao je na Floridi. Napustio je školu sa 15 godina, nadajući se da će postati rok muzičar. Bio je osnivač nekoliko bendova, uključujući i grupu „The Kids“. Kada se njegov bend raspao, potpuno se posvetio glumi. U braku je sa francuskom pevačicom i glumicom Vanesom Paradi, s kojom ima dvoje dece.

Nominovan je za nagradu Oskar za uloge u filmovima: „Pirati sa Kariba: prokletstvo Crnog bisera“ („Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl“, 2003) i „U potrazi za Nedođijom“ („Finding Neverland“, 2004). Započeo je karijeru kao muzičar, a kada se njegov bend raspao, posvetio se glumi. Tri puta je bio nominovan za nagradu Zlatni globus – za uloge u filmovima: „Edvard Makazoruki“ („Edward Scissorhands“, 1990), „Benny & Joon“ i „Ed Wood“.

Ostali filmovi: „Strava u Ulici brestova“ („A Nightmare On Elm Street“, 1984), „Freddy“s Dead: The Final Nightmare“ (1991), „Vod smrti“ („Platoon“, 1986), „Private Resort“, 1985, „Cry-Baby“ (1990), „Šta muči Gilberta Grejpa“ („What“s Eating Gilbert Grape“, 1993), „21 Jump Street“, „Odavno mrtav“, „Arizona drim“ („Arizona Dream“, 1993), „Ed Vud“ („Ed Wood“, 1994), „Delić vremena“ („Nick of Time“, 1995), „Don Žuan de Marko“ („Don Huan De Marko“, 1995), „Doni Brasko“ („Donnie Brasco“, 1997), „The Brave“ (1997), „Dead Man“ (1995), „Paranoja u Las Vegasu“ („Fear and Loathing in Las Vegas“, 1998), „Astronautova žena“ („The Astronaut“s Wife“, 1999), „Uspavana dolina“ („Sleepy Hollow“, 1999), „Deveta kapija“ („Ninth Gate, The“, 1999), „Blow“ (2001), „Čokolada“ („Chocolat“, 2000), „Pre nego što padne noć“ („Before Night Falls“, 2000), „Čovek koji je plakao“ („The Man Who Cried“, 2000), „The Libertine“ (2004), „From Hell“ (2001), „Bilo jednom u Meksiku“ („Once A Time in Mexico“, 2003), „Tajni prozor“ („Secret Window“, 2004), „Čarli i fabrika čokolade“.

Naredni projekti: „The Rum Diary“ (2005), „Shantaram“ (2007), „The Diving Bell and the Butterfly“ (2006), „Pirates of the Caribbean 3“ (2007).

Orlando Blum (Vil Tarner)
Rođen je 13. januara 1977. godine u Kenterberiju, u Velikoj Britaniji. Kako je u detinjstvu patio od disleksije, Orlando se veoma rano okrenuo umetnosti. Kada je imao 16 godina, preselio se u London i priključio pozorišnoj trupi „National Youth Theater“, u kojoj je proveo dve sezone i osvojio stipendiju za dalje školovanje. Godine 1998. upisao je „Guildhall School of Music and Drama.“ Te godine je pao s trećeg sprata i polomio kičmu.

Mada je postojala opasnost da će ostati paralizovan, brzo se oporavio i vratio na scenu. Na jednoj od predstava sedeo je i Piter Džekson. Tada ga je pozvao na audiciju za „Gospodara prstenova“. Nakon diplomiranja, Orlando je počeo s radom na toj trilogiji. Ostali filmovi su mu: „Pad crnog jastreba“, „Pirati sa Kariba 1“, „Nebesko kraljevstvo“, „Elizabettaun“, „Troja“, „Wilde“, „Ned Kelly“, „The Calcium Kid“, „Heaven“.

Kira Najtli (Elzabet Svon)
Pažnju američke publike privukla je ulogama u novoj verziji „Doktora Živaga“ i trileru „Rupa“ s Torom Birč. Uspeh filma „Igraj kao Bekam“ upoznao ju je s američkom publikom pre proboja ulogom u „Piratima sa Kariba“. Filmografija: „Pirati sa Kariba: prokletstvo Crnog bisera“, „Ludačka košulja“, „Kralj Artur“, „U stvari ljubav“, „Ratovi zvezda: epizoda 2 – fantomska opasnost“ („Star Wars: Episode 1 The phantom menace“), „Gordost i predrasude“, „Domino“.

Bil Naji (Dejvi Džouns)
Njegova karijera traje više od dve decenije. Smatra se jednim od najprilagodljivijih i najmnogostranijih britanskih glumaca sa znatnim brojem filmskih, televizijskih i pozorišnih uloga. Uloga u filmu „Srećni prelom“ („Lucky Break“) donela mu je nominaciju za najbolju epizodnu ulogu od Udruženja filmskih kritičara Londona. Rola u filmu „Lawless Heart“ (2002) donela mu je nominaciju za nagradu Spirit.

Godine 1998. za ulogu u komediji „Still Crazy“ osvojio je prestižnu nagradu „Peter Sellers“, koju dodeljuje „Evening Standard“. Igrao je i u filmovima „Underworld“, „Fairy Tale: A True Story“. Ostvario je veliki broj zapaženih uloga u pozorištu: „Blue-Orange“, „Kralj Lir“, „A Kind of Alaska“, „Betrayal“, „Mean Tears“, „Pravda“ (s Entonijem Hopkinsom), „The Seagull“ (s Džudi Denč). Zapaženu ulogu ostvario je u filmu „U stvari ljubav“.

Oficijelni sajt:

  • Pirates of the Caribbean: Dead Man“s Chest (2006)

    Premijera: 23. avgusta 2006. godine u dvorani Doma sindikata

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.