U trendu

Pisma sa Ivo Džime

Žanr: drama, istorijski, ratni
Trajanje: 141 min.
Nagrade: Oskar za montažu zvuka
Zemlja porekla: SAD, 2006

Glavne uloge:

Ken Vatanabe (Ken Watanabe), Kazunari Ninomija (Kazunari Ninomiya), Cujoši Ihara (Tsuyoshi Ihara), Juki Macuzaki (Yuki Matsuzaki), Takaši Jamaguči (Takashi Yamaguchi), Šido Nakamura (Shido Nakamura)

Scenario:Iris Jamašita (Iris Yamashita)
Režija:Klint Istvud (Clint Eastwood)

SINOPSIS
Pre 61 godine američka i japanska vojska susrele su se na Ivo Džimi. Decenijama kasnije, nekoliko stotina pisama pronađeno je pod zemljom tog ostrva. Pisma su dala lica i glasove ljudima koji su se tamo borili, kao i izuzetnom generalu koji ih je vodio, Tadamičiju Kuribajašiju (Ken Vatanabe). S malo odbrane, osim volje i vulkanskog stenja samog ostrva, general Kuribajaši je svojom originalnom taktikom pretvorio ono što je trebalo da bude brz i krvav poraz u skoro 40 dana herojske i snalažljive borbe.
O FILMU
Japanski vojnici poslati su na Ivo Džimu sa saznanjem da se verovatno neće vratiti. Među njima su Saigo (Kazunari Ninomija), pekar koji živi zamo za to da vidi lice svoje novorođene kćeri; baron Nišiji (Cujoši Ihara), olimpijski šampion u jahanju, poznat po svojoj veštini i časti; Šimizu (Rjo Kase), mladi bivši pripadnik vojne policije čiji idealizam još nije bio testiran u ratu; poručnik Ito (Šido Nakamura), strogi vojnik koji radije prihvata samoubistvo nego predaju. Odbranu predvodi general Tadamiči Kuribajaši (Ken Vatanabe), čija su putovanja po Americi uticala na to da bude svestan beznadežnosti rata, ali su mu i dala strateški uvid u to kako da se postavi prema američkoj armadi koja nadire s Pacifika.
Skoro 7.000 američkih vojnika poginulo je na Ivo Džimi; više od 20.000 japanskih vojnika izgubilo je živote. Crni pesak Ivo Džime natopljen je njihovom krvlju, ali njihova žrtva, hrabrost i osećanja nastavljaju da žive u pismima koja su poslali kućama.
U pokušaju da istraži događaj koji i dalje ima velikog značaja u obe kulture Klint Istvud je bio progonjen osećajem da bi snimanje samo jednog filma, „Zastave naših očeva“, bilo kao pričanje samo pola priče. Ovim dvostrukim filmskim projektom bez presedana, snimanim paralelno, s namerom da se prikažu jedan za drugim, Istvud pokušava da prikaže bitku za Ivo Džimu i čitav rat na Pacifiku kao sukob ne samo dve vojske već i dve kulture. Iako pričaju različite priče s različitih strana na različitim jezicima, „Pisma sa Ivo Džime“ i „Zastave naših očeva“ su Istvudova posveta onima koji su izgubili živote na obe sukobljene strane. Reditelj se nadao da će uspeti da ispriča obe strane priče i da će uz malo sreće omogućiti nov način gledanja na ovaj trenutak u zajedničkoj istoriji dva naroda.
„Ti ljudi su dali svoje živote za odbranu domovine, u nečemu za šta su njihovi pretpostavljeni mislili da će odložiti kopnenu invaziju na Japan“, kaže Istvud, koji je snimanje ovog filma započeo ubrzo po završetku snimanja filma „Zastave naših očeva“. „Mislim da je važno za publiku, i to ne samo u Japanu, da zna kakvi su bili ti ljudi.“
Istvud je želeo da snimanjem dvaju filmova stvori potpunu sliku obe strane u sukobu, fokusirajući se na grupu pojedinaca i prikazujući bitku kroz prizmu njihovih ličnih iskustava. „U većini ratnih filmova uz koje sam odrastao postojali su dobri i loši momci“, komentariše on. „Ni u životu ni u ratu nije tako. Ovi filmovi ne govore ni o pobedi ni o porazu. Oni govore o uticaju tog rata na ljudska bića i o onima koji izgube život mnogo pre nego što im je vreme.“
O REŽISERU
Klint Istvud (reditelj)
Istvud i njegov tim s filma „Devojka od milion dolara“ („Million Dollar Baby“) okitio se 2005. Oskarima i silnim nominacijama. Godine 2003. njegova drama „Mistična reka“ („Mystic River“) osvojila je „Zlatnu palmu“, šest nagrada Akademije i dva Oskara. Takođe, 1993. godine Istvudov vestern „Neoprošteno“ („Unforgiven“) osvojio je devet nagrada Akademije i četiri Oskara. On je 1995. godine dobio i „Irvin Talberg“ memorijalnu nagradu Akademije.
Pored „Talbergove“ i „De Mil“ nagrade, Istvud je dobio i mnoge druge nagrade za životno delo, uključujući i nagrade Udruženja reditelja Amerike, Udruženja glumaca Amerike, Američkog filmskog instituta i mnoga druga priznanja. Predsedavao je žiriju na Kanskom filmskiom festivalu 1994.
O GLUMCIMA
Ken Vatanabe (general Tadamiči Kuribajaši)
Postao je svetski poznat posle nominacije za Oskara za najbolju sporednu ulogu 2004, za ulogu ratnika Kacumotoa u filmu Edvarda Zvika „Poslednji samuraj“, pored Toma Kruza. Bio je to njegov holivudski debi.
Nedavno je glumio pored Ziji Žang, Mišel Jo i Gong Li u filmskoj adaptaciji bestselera Artura Goldena „Memoari jedne gejše“. Takođe, pridružio se Kristijanu Bejlu, Gariju Oldmanu, Morganu Frimenu, Lijamu Nisonu i Majklu Kejnu u filmu „Betmen počinje“ (2005) u režiji Kristofera Nolana; glumio je kriminalnog genija Raz al Gula. Karijeru je započeo na pozorišnoj sceni u Tokiju. Kasnije je glumio u hit komediji „Tampopo“ (1985) reditelja Juzoa Itamija. Pored toga, imao je dosta zapaženih uloga na televiziji i na filmu u svom rodnom Japanu.
Oficijelni sajt:
Letters from Iwo Jima (2006)
Premijera: FEST 07

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar