Plavo je najtoplija boja

Žanr: drama, romansa
Trajanje: 179 min.
Zemlja porekla: Francuska, Belgija, Španija, 2013

Glavne uloge: Lea Sejdu (Lea Seydoux), Adel Eksahopulos (Adele Exarchopoulos), Salim Kešiuš (Salim Kechiouche), Mona Valraven (Mona Walravens), Žeremi Laert (Jeremie Laheurte), Alma Jodorovski (Alma Jodorowsky), Orelijen Rekoan (Aurelien Recoing), Katrin Sale (Catherine Salee), Fani Moren (Fanny Maurin), Benžamin Siksu (Benjamin Siksou), Šandor Funtek (Sandor Funtek)
Scenario: Abdelatif Kešiš (Abdellatif Kechiche), Galja Lakroa (Ghalya Lacroix)
Režija: Abdelatif Kešiš (Abdellatif Kechiche)

 

SINOPSIS

S petnaest godina Adela (Adel Eksarhopulos) ne dovodi u pitanje svoju seksualnost. Međutim, njen život se iznenada menja kada upozna Emu (Lea Sejdu), mladu ženu plave kose koja će joj omogućiti da otkrije strast, da sazri i ostvari se kao žena. U prisustvu drugih Adela traži, gubi i ponovo pronalazi sopstvenu ličnost.

O FILMU

Film francuskog reditelja Abdelatifa Kešiša, prošlogodišnjeg pobednika festivala u Kanu. U tri sata filma Kešiš pažljivo gradi izvanrednu ljubavnu priču dveju devojaka. Kešiš je kratko obrazložio: „Nemam ništa loše da kažem o homoseksualnosti. U filmu nisam pokušao da je definišem, niti sam tokom snimanja filma dozvolio sebi da pomislim – pa to su dve žene! Pre sam ih posmatrao kao ljubavni par. Snimio sam film o velikoj ljubavi, sa beskonačnom lepotom i bolom koji nosi.“

Francuski reditelj Kešiš uobličio je ideju za film kada je pročitao roman Žili Maro „Plavi anđeo“ („Le bleu est une couleur chaude“). Međutim, njegov film nije adaptacija novele. Kešiš je samo nadogradio ljubavnu priču na svoju priču o odrastanju jedne devojke, zbog čega je originalni naziv filma „Adelin život: Poglavlje 1 i 2“. U želji da što vernije prikaže realan, necenzurisan život, Kešiš na snimanju nije angažovao frizere i šminkere. Iskoristio je i mnogo nezvaničnog materijala, snimljenog dok glumci nisu znali da je kamera uključena.

Zlatna palma je prvi put u istoriji prošle godine istovremeno dodeljena reditelju Kešišu i dvema glavnim glumicama – Lei Sejdu i Adel Eksarhopulos. Žiri kojem je predsedavao Stiven Spilberg insistirao je da glumice ponesu tu čast zajedno s rediteljem. Miljenik kritičara, Kešiš je nakon Kana dobio i niz drugih nagrada na brojnim festivalima. Film pomera granice prikazujući jednu od najsenzualnijih ljubavnih priča 21. veka!

Oficijelni sajt

Premijera: FEST 2014

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.