Poslednja legija

Žanr: akcija, avantura, ratni
Trajanje: 110 min.
Premisa: Pre kralja Artura bio je Ekskalibur

Glavne uloge:

Kolin Firt (Colin Firth), Ben Kingsli (Ben Kingsley), Aišvaraja Rai (Aishwarya Rai), Piter Malan (Peter Mullan), Tomas Sangster (Thomas Sangster)

Scenario:Džez Batervort (Jez Butterworth), Tom Batervort (Tom Butterworth)
Režija:Dag Lefler (Doug Lefler)

SINOPSIS
Rim, 476. godine. Rimskom carstvu preti velika opasnost. U veče ceremonije krunisanja vođa varvara, Odoakar, dolazi u Rim kako bi sklopio sporazum s Patricijem i Romulovim ocem, Orestom. Pregovori propadaju.
Na dan krunisanja Romulov učitelj (Ben Kinsgli), koji je ujedno i čarobnjak, proriče veliku opasnost. Orest je zabrinut za sinovljevu bezbednost i imenuje Aurelija za njegovog ličnog čuvara. Iste noći Aurelije i njegovi legionari suočeni su s pravom opasnošću – Odoakar i njegova vojska došli su da osvoje grad.
Romul je zarobljen zajedno sa svojim mentorom, a njegovi roditelji su ubijeni. Obojica su doživotno proterani na ostrvo Kapri, u tvrđavu koju je izgradio imperator Tiberije. Tu će mali imperator pronaći legendarni Cezarov mač, na kome pišu proročke reči: „Jedna strane oštrice da pobedi, druga da porazi. U Britaniji sam iskovan da odgovaram ruci onog kojem je suđeno da vlada.“
Međutim, nisu svi legionari mrtvi. Kada sazna da će Vizantija pružiti utočište Romulu, Aurelije kreće put ostrva Kapri praćen malom grupom svojih ljudi, među kojima je i misteriozni vizantijski ratnik obučen u crno. Usput će otkriti da je tajanstveni ratnik zapravo prelepa Mira (Aišvaraja Rai).
Uspevaju da oslobode Romula, ali kada dođu na obalu, shvataju da je Vizantija ipak sklopila dogovor s varvarima. Suočeni s izdajom, jedino što mogu je da stignu do jedine legije koja je verna Rimu – britanske legije.
Oficijelni sajt

Premijera: Sinemanija 2007. godine
U bioskopima: 15. novembar 2007. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.