U trendu

Poslednji samuraj

Žanr: akcija, avantura, drama, ratni
Trajanje: 144 min.

Glavne uloge:

Tom Kruz (Tom Cruise), Ken Watanabe, Masato Harada, Seizo Fukumoto, Shin Koyamida, Shun Sugata

Scenario: Džon Logan (John Logan)
Producenti:

Tom Kruz (Tom Cruise), Pola Vagner (Paula Wagner), Tom Engelman (Tom Engelman), Maršal Herskovic (Marshall Herskovitz)

Režija: Edvard Zvik (Edward Zwick)

SINOPSIS

Kapetan Nejtan Algren (Tom Kruz) je izgubljen. Borbe koje je nekada vodio sada izgledaju daleke i nevažne. Jednom je rizikovao svoj život za čast i zemlju, ali se u godinama posle građanskog rata svet promenio – pragmatizam je zamenio hrabrost, a sopstveni interesi zauzeli su mesto žrtve i časti i nigde ne mogu biti pronađeni. Negde na zaboravljenim poljima blizu obale reke Vašita, Algren je izgubio svoju dušu. Drugi vojnik video je njegov način života kao slom. On je Kacumoto (Ken Vatanabe), poslednji vođa srednjovekovnih ratnika – samuraja, koji su posvetili svoje živote spasavanju vladara i zemlje.

Međutim, vremena su se promenila, kao i vrednosti; ono za šta su samuraji živeli i borili se vekovima više ne postoji. Ipak, Kacumoto ne želi da se povuče bez borbe. Staze ove dvojice ratnika spojile su se kada je vladar Japana uhvatio Algrena da trenira prvu japansku modernu vojsku. Sada je Algren impresioniran samurajima. Njihova moćna ubeđenja podsetila su ga na to kakav je čovek bio. Zarobljen na nepoznatoj teritoriji, sa svojim životom i, što je još važnije, sa svojom dušom, američki vojnik našao se usred divlje i epske borbe između dva sveta, pri čemu ga vodi samo njegov osećaj za čast.

O FILMU

Priča je smeštena u Meiđi period, za vreme Meiđi restauracije, i bazira se na životu Saiga Takamorija, samuraja koji je 1877. godine vodio svoje trupe u borbi s vladinim trupama. Priča je ispričana kroz moćne likove, a arhitektura je sjajna. Produkcija je započela u 1.000 godina starom hramu Engjođi u Himeđiju, 400 milja udaljenom od Tokija. „Biti na ovakvom mestu i osetiti istoriju staru 900 godina bilo je očaravajuće“, seća se Zvik. Ekipa je putovala u jednu dolinu na Novom Zelandu, gde su Kilvertova i Rau preuredili čitavo selo iz 17. veka u planinu. U Burbanku, u Kaliforniji, kreirali su tokijsku ulicu Ginza iz sedamdesetih godina 19. veka. Stvorili su tipičnu zen arhitekturu u Los Anđelesu punom smoga.

Tom Kruz se kao glumac susretao sa mnogim izazovima, ali učenje sedenja na japanskom tatamiju, na kolenima, verovatno je bilo najteže. Kruz je trenirao osam meseci za ovu ulogu da bi uspostavio balans sa nogama i rukama i stekao potrebnu snagu za scene borbe sa mačevima. Samurajsko selo u koje je odveden kidnapovani Algren postaje metafora za način života koji je nestao. Napravljeno je na Novom Zelandu i njegov stil slika minka arhitekturu. Jednom se fiksira na japanske pejzaže sa trščanim krovovima, zemljanim podovima i posebnom atmosferom koja dolazi iz srca. Trešnjino drveće bilo je od svile, a trava je svakodnevno uređivana. Sneg je napravljen od celuloze. To može da bude Japan, ali je na kraju ipak Holivud!

O REŽISERU

Edvard Zvik
Dobio je Oskara za film „Zaljubljeni Šekspir“, gde se pojavljuje kao producent. Zvik je poznat po TV serijama „Thirtysomething“, „Moj takozvani život“ i „Once and Again“, koje su doživele veliki uspeh. Njegov partner na svim projektima je Maršal Herskovic, sa kojim je kasnije osnovao producentsku kuću. Godine 1986. Zvik stvara svoj prvi film – „About Last Night“. Zatim slede filmovi: „Leaving Normal“, „Glory“, „Legends of the Fall“, sa Entonijem Hopkinsom i Bredom Pitom u glavnim ulogama, kao i filmovi „Courage Under Fire“ i „The Siege“ sa Denzelom Vošingtonom. Bio je i producent filmova „I Am Sam“ i „Traffic“.

O GLUMCIMA

Tom Kruz (Nejtan Algren)
Ovaj glumac je svoju prvu ulogu imao u filmu Franka Zefirelija – „Endless Love“, i posle pet godina, zahvaljujući ulogama u tinejdžerskim filmovima kao što su „The Outsiders“, „Risky Business“, „Koktel“ i „Top Gun“, bio je na vrhu A-liste svakog režisera. Rekorderi u zaradama kao što su „Boja novca“, „Kišni čovek“ i „Rođen 4. jula“ podigli su njegovu cenu na 15 miliona dolara po filmu, čineći ga jednim od najplaćenijih glumaca svih vremena. Obožava ekstremne sportove – sam pilotira svojim avionima, uživa u paraglajdingu i planinarstvu i sam izvodi svoje vratolomije u filmovima. Takođe, važi za jednu od najljubaznijih i najobzirnijih zvezda u Holivudu.

Oficijelni sajt:

  • Last Samurai, The (2003)

    Premijera: 28. januar 2004. godine, Centar „Sava“

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.