Poslednji vladar vetrova

Žanr: akcija, avantura
Trajanje: 103 min.

Glavne uloge:Dev Patel (Dev Patel), Džejkson Retbon (Jackson Rathbone), Nikola Pelc (Nicola Peltz), Klif Kartis (Cliff Curtis), Šon Tob (Shaun Toub), Aasif Mandvi (Aasif Mandvi), Noa Ringer (Noah Ringer)
Režija:M. Najt Šajmalan (M. Night Shyamalan)

SINOPSIS
Svet je preplavljen ratovima i niko nema moć da zaustavi neminovno uništenje, do sada. Gotovo čitavo stoleće, nacija Vatre je vodila svoju smrtonosnu kampanju za svetsku dominaciju nad nacijama Vazduha, Vode i Zemlje. Nude samo jedan izbor plemenima koja potpadnu pod njihovu vlast – potpunu predaju ili potpuno uništenje.
Dok seljani uzaludno pokušavaju da se odbrane, oni slušaju nekolicinu odabranih koji mogu da upravljaju elementom njihove nacije i da ih kontrolišu u svoju korist. Uz pomoć ogromne armije i oružja za masovno uništenje, vladari vatre su već eliminisali sve vladare vetra na planeti i sad su se okrenuli naciji Vode, čija se komanda nalazi u severnoj tvrđavi.
Jednoga dana, mladi vladar vode Katara (Nikola Pelc), otkriće mladog dečaka po imenu Ang (Noa Ringer), dok s bratom Sokom (Džejkson Retbon) bude vežbala svoje moći. Ali dok Angove moći upravljanja vazduhom budu postajale sve očiglednije, Katara i Soka će shvatiti da su pronašli nešto više od poslednjeg vladara vetra. Kao što piše u proročanstvu Avatar – jedini koji može da kontroliše sva četiri elementa – mladi vladar vetra – jedino je oružje koje može da zaustavi juriš nacije Vatre i da povrati mir u ratom zahvaćen svet. Ali, može li on da usavrši svoje veštine i postane heroj pre nego što bude prekasno?
O FILMU
Majstor pripovedanja, Oskarom nominovani scenarista, producent ireditelj M. Najt Šajmalan ("Šesto čulo", "Znaci") donosi hit animiranu seriju "Poslednji vladar vetrova" na velika platna i stvara epski svet velikih razmera koji će vas oduševiti spektakularnim specijalnim efektima, sjajnom akcijom i uzbudljivom avanturom.
Od 2005. godine Nikelodeon je počeo da emituje originalnu animiranu seriju "Avatar: poslednji vladar vetrova". Ta serija je postigla neverovatan uspeh i uskoro je postala internacionalni fenomen (trenutno se prikazuje u više od 120 zemalja). Ubrzo je zapala za oko i jednom od najboljih holivudskih pripovedača – M. Najt Šajmalanu. Njegove ćerke su se zaljubile u seriju, posebno u lik mlade vladarke vode, Kataru. Zainteresovan njihovim fanovskim oduševljenjem, Šajmalan je odlučio da s njima počne da gleda seriju, a onda se i on navukao.
Očito, u seriji je postojao ogroman filmski potencijal, ali trebalo je adaptirati 30 sati priče u prikladnu dužinu jednog igranog filma. "Bio sam na smrt uplašen svakog dana snimanja, jer je nekad bilo izuzetno naporno i bilo je toliko nepoznanica. Ovaj film je triput veći od svega ostalog što sam do sad radio," kaže reditelj. "Poslednji vladar vetrova" istražuje prvo poglavlje "Avatar" serijala koji se fokusira na element vode. Priča prati Anga, Avatara, koji će se upustiti u misiju da savlada sva četiri elementa kako bi spasio svet. Potraga za mladog glumca koji bi bio pravi za ovu ulogu trajala je oko šest meseci. Kada su filmadžije dobile DVD snimak mladog šampiona u borilačkim veštinama iz Dalasa, slučajnost i sudbina su se sudarile.
Noa Ringer je počeo da trenira tekvondo s 10 godina. Ubrzo je počeo da dobija brojne nagrade, uključujući i titulu na prvenstvu Teksasa. Još na početku, Noa je počeo da brije glavu da bi se manje zagrevao na treninzima. Kad su njegovi prijatelji i trener primetili koliko liči na televizijskog heroja, počeli su da ga zovu Avatar. Intrigiran, Noa je počeo da prati seriju, a najviše su mu se dopale konstantne akcione scene s borilačkim veštinama.
Kad je iz "Paramaunta" najavljeno da se obavljaju internacionalne audicije za uloge u filmu "Poslednji vladar vetrova", Noa je, na nagovor trenera tekvondoa, poslao DVD snimak audicije, za čije potrebe je čak i nacrtao plavu strelu na već obrijanoj glavi, koja je zaštitni znak ovog lika. "Čim smo videli snimak, odmah smo primetili iskrenost u tim velikim smeđim očima", kaže Šajmalan. "On je posvećen ovom pozivu i zaista želi vredno da radi svaki dan. Disciplinovanost kakvu on poseduje je za jednog tako mladog čoveka bez premca." U svakoj dirljivoj priči o "dobru protiv zla", svi znaju da morate da imate odličnog negativca. Zato je ključ bio u tome da se pronađe glumac za ulogu princa Zuka koji će biti adekvatan pandan mladom Ringeru.
Posle njegovog iznenadnog uspeha sa Oskarom nagrađenim filmom "Milioner iz blata", glavni glumac Dev Patel bio je u potrazi za ulogom što je više moguće različitijom od uloge Džamala. Dok je trajala promocija ovog nezavisnog hit filma, Patel je poslao svoj snimak audicije za ulogu princa i kasnije dobio poziv od Šajmalana. "Princ Zuko je rastrzan između strasti i borbe da povrati čast u očima svog oca. Oduvek mi se dopadala ova priča, jer ima dosta lekcija koje treba da se nauče, a ja sam oduvek bio i veliki fan Brusa Lija tako da su mi se, naravno, dopale sve scene borilačkih veština u animiranoj seriji", kaže Patel.
Poput Ringera, i mlada glumica Nikola Pelc poslala je snimak svoje audicije za ulogu Katare. "Ona je sjajan uzor za devojčice. Sve što zacrta da će uraditi, to i ostvari – toliko je ona i fizički i mentalno jaka", kaže Nikola o liku Katare. Pošto su im oba roditelja odsutna, Katarin stariji brat Soka će drage volje prihvatiti ulogu zaštitnika. Iako on nema moći vladara, poseduje dušu pravog ratnika. Za ulogu Soke izabran je Džekson Retbon, koji je uneo jednu dozu zamišljenosti u ovaj lik.
Krajnji rezultat je taj da je na snimanju filma bilo više od šest hiljada glumaca koji su bili pozvani da stvore svet "Poslednjeg vladara vetrova".
Oficijelni sajt:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.