U trendu

Poslednji vuk (video)

Žanr: epska avantura
Trajanje: 121 min
Zemlja porekla: Kina/Francuska, 2015

Glavne uloge: Feng Shaofeng, Shawn Dou, Ankhnyam Ragchaa, Yin Zhusheng, Basen Zhabu
Scenario:  Režija: Žan Žak Ano (Jean-Jacques Annaud)

SINOPSIS

Sedamdesetih godina 20. veka, mladi intelektualac iz Pekinga, Čen Džen, odlazi u udaljene mongolske stepe da živi sa nomadima. Tamo otkriva njihovu drevnu sinergiju životinja koje oni čuvaju i divljih vukova koji lutaju nepreglednim ravnicama. Zaveden složenom duhovnom vezom između ovih prirodnih suparnika, Čen prisvaja mladunče vuka koga spasava od sigurne smrti. Međutim, kad odjek promena u Narodnoj Republici Kini stigne iz gradova u stepe, noseći sobom duh modernog doba, krhka ravnoteža između ljudi i vukova biva narušena. Tradicionalni način života pastira i mongolski pašnjaci, kao i prijateljstvo mladića i vuka, u opasnosti su da zauvek budu uništeni.

O FILMU

Umetničko remek-delo „Poslednji vuk“ slavnog francuskog reditelja, producenta i scenariste nagrađenog Oskarom Žana Žaka Anoa („Sedam godina na Tibetu“, „Ime ruže“) stiže na velike ekrane. Raskošna ekranizacija čuvenog romana Đijanga Žunga – „Volf Totem“, izabrana kao kandidat Kine za Oskara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, okitila se sa deset prestižnih nagrada na filmskim festivalima širom sveta i oduševila i kritiku i publiku. Sad je na redu da svojom dirljivom pričom, začinjenom prekrasnim pejzažima, osvoji i srpsku publiku.

Od starog Čiroki indijanca naučili smo da se u duši svakog od nas vodi bitka između dobrog i zlog vuka, a da pobeđuje onaj koga hranimo. Ukoliko je čovek čoveku odista vuk, šta je onda vuk čoveku i čovek vuku? Odgovor na ovo pitanje nudi „Poslednji vuk“. Raskošna i emotivna epska avantura vraća nas kroz čudesne pejzaže, od kojih zastaje dah, u vreme kulturne revolucije kineske provincije Unutrašnja Mongolija.

Mada su svojevremeno zabranili njegov film „Sedam godina na Tibetu“ (2007), kineska vlada pozvala je francuskog reditelja, producenta i scenaristu Žana Žaka Anoa da uradi adaptaciju romana „Volf Totem“ i prenese svetu njegovu ekološku poruku o štetnosti uništavanja vukova. Posle sedam godina pripreme i tri godine snimanja, film je ispunio očekivanja i sa budžetom od 38.000.000 zaradio čak 126.000.000 dolara! Kina ga je podržala kao svog favorita za Oskara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, u kojoj je Anoa već trijumfovao s prvim dugometražnim ostvarenjem „Black and white in color“ (1976). Dva puta je osvojio francusku nacionalnu filmsku nagradu Cezar za „Potragu za vatrom“ (1981) i „Medveda“ (1988). Njegovoj ekranizaciji čuvenog dela Umberta Eka „Ime ruže“ (1986) pripale su dve BAFTA nagrade za najboljeg glumca (Šona Konerija) i najbolju šminku.

Oficijelni sajt: Le dernier loup (2015)
Premijera: 23. jun 2016. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.