U trendu

Povratnik

Žanr: avantura, drama, triler, vestern
Trajanje: 151 min

Glavne uloge: Leonardo Dikaprio (Leonardo DiCaprio), Tom Hardi (Tom Hardy), Domhnall Gleeson, Lukas Haas
Scenario: Alehandro Gonzales Injaritu (Alejandro Gonzalez Inarritu), Mark L. Smit (Mark L. Smith), Michael Punke (delimično baziran na romanu „The Revenant: A Novel of Revenge“)
Režija: Alehandro Gonzales Injaritu (Alejandro Gonzalez Inarritu)
SINOPSIS

Duboko u neispitanoj američkoj divljini, legendarnog trapera Hju Glasa (Leonardo Dikaprio) ostavili su teško povređenog nakon napada medveda da umre članovi njegove lovačke družine. Dok se bori za život, Glas planira osvetu nad Džonom Fitcdžeraldom (Tom Hardi). Vođen jakom voljom kao jedinim oružjem i ljubavlju prema porodici, Glas mora da se izbori sa surovom zimom i željom za osvetom.

O FILMU

Inspirisan stvarnim događajima, „Povratnik” prikazuje epsko preživljavanje pojedinca i snagu ljudskog duha. Režiju „Povratnika” potpisuje reditelj i dobitnik Oskara Alehandro Gonzales Injaritu („Čovek ptica“, „Vavilon“).

Drama o preživljavanju u divljini Alehandra G. Injaritua, film „Povratnik“, osvojiila je najviše, ukupno 12 nominacija za Oskara, i to za najbolji film, režiju, glavnog (Dikaprio) i sporednog glumca (Hardi), fotografiju, kostim, montažu, scenografiju, šminku, vizuelne efekte, montažu zvuka i miks zvuka. Dobitnik je i tri Zlatna globusa – za najbolji film, najbolju režiju i najboljeg glumca. Kritičari ga nazivaju spektaklom godine koji se ne sme propustiti. Borba sa medvedom i opstanak u teško pristupačnim predelima Severne Amerike prikazani su u veličanstvenim slikama, zbog čega ovaj film zahteva da se pogleda na velikom platnu.

Izuzetno ambiciozni projekat, sniman je u zabačenim predelima Kanade i Argentine. Injaritu i direktor fotografije Emanuel Lubecki, Oskarom nagrađen za filmove „Gravitacija“ i „Čovek ptica“, insistirali su da se tokom snimanja koristi samo prirodno svetlo. Snimali su u ekstremnim uslovima u popodnevnim časovima, obično između 17:30 i 19:30 časova.

Snimajući ovaj film, četrdesetogodišnji glumac je proveo devet meseci u konstantnoj hipotermiji, u jezivoj hladnoći severnih kanadskih i južnih argentinskih predela. Leonardo je snimio oko četrdesetak scena, koje su verovatno najizazovnije od svega što je uradio u svojoj karijeri. Da bi ušao u lik američkog lovca Hjua Glasa, morao je da radi stvari koje nikad do sada nije radio: spavao u utrobi mrtvih životinja, jeo sirovu džigericu i kupao se u smrznutim rekama.

Oficijelni sajt: The Revenant (2015)

Premijera: 21. januar 2016. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar