Praslinov veliki film

Žanr: animirani
Trajanje: 75 min.

Glavne uloge: John Fiedler (Praslin), Jim Cummings (Vini Pu i Tigar)
Scenario: Brian Hohlfeld, A. A. Milne (knjiga)
Producenti: Michelle Pappalardo-Robinson, Ferrell Barron, Yukari Kiso
Muzika: Carly Simon
Režija: Francis Glebas

SINOPSIS

Mali ružičasti druškan dolazi u centar pažnje u priči o prijateljstvu i poštovanju u „Diznijevom“ ostvarenju „Praslinov veliki film“, divnom dugometražnom filmu koji nastavlja legat o pričama iz Stoletne šume. „Praslinov veliki film“ pripoveda priču o družini iz Stoletne šume, koja se susreće s poteškoćama kada treba da shvati da neko ne mora biti veliki da bi činio velike stvari. Praslin će se osetiti poniženo kada njegovi drugari počnu da sakupljaju med i kažu da je suviše mali da bi pomagao. Kada Praslin nestane, ostali koriste njegovu beležnicu kao mapu pomoću koje pokušavaju da ga pronađu. Tokom ove potrage otkrivaju da je ova „vrlo mala životinja“ bila junak na više načina. Posle potrage pune raznih doživljaja i dramatičnog vrhunca, Praslin ponovo pokazuje koliki uticaj ima na svoje drugare.

O FILMU

Sve je počelo davne 1921. godine, kada je mladi Kristofer Robin Miln, kao poklon za rođendan, dobio medu po imenu Edvard. U narednih nekoliko godina svojoj kolekciji dodao je još nekoliko igračaka (magare, jednog ili dva kengura, prase i tigra). Kada je Kristofer napunio četiri godine, otišao je u londonski zoološki vrt i sprijateljio se sa kanadskim mrkim medvedom po imenu Vini (skraćeno od medinog rodnog grada Vinipeg). Dečakovo oduševljenje medvedom navelo je njegovog oca, priznatog novinara i dramskog pisca A. A. Milna, da osmisli čudesnu zbirku priča i knjiga.

Studio „Volt Dizni“ je 1961. godine otkupio prava na knjige o Puu. Prvi film snimljen je 1966; drugi film, snimljen dve godine kasnije pod nazivom „Winnie the Pooh and the Blustery Day“ („Vini Pu i vetroviti dan“), osvaja Oskara za najbolji kratki crtani film. Potom je usledilo još nekoliko naslova – „Avanutre Vinija Pua“, „Vini Pu i Magov dan“, „Tigrov film“ i, konačno, ove godine na veliki ekran stiže „Praslinov veliki film“.

Autori filma bili su na trogodišnjem proputovanju kroz Stoletnu šumu kako bi pred gledaoce doneli novu priču iz knjiga A. A. Milna „Vini Pu“ i „Kuća na Puovom ćošku“, koje su napisane još u prvoj polovini dvadesetih godina prošlog veka. Za ovaj film iskorišćene su tri priče u kojima je Praslin ključni karakter. Zanimljivo je da su ovoga puta deca imala velikog udela u kreiranju filma. Kao što je to tipično za Holivud, mališanima nije bilo dovoljno što su ponudili svoje mišljenje – tražili su da im se imena nađu na odjavnoj špici. S obzirom na to da su čitav film proveli sedeći na ivicama svojih stolica, verujemo da će i naši mališani sa istim uzbuđenjem propratiti film koji u naše bioskope stiže početkom oktobra.

O LIKOVIMA

PRASLIN
To je maleni, blagoglagoljivi, razdragani drugar čija velikodušnost i odanost daleko nadmašuju njegove omanje dimenzije. Sa ružičastim ušima, šalom i džemperom na crveno-crne pruge, Praslin je skroman, prilično čist, uvek gostoljubiv i neverovatno maštovit. U „Praslinovom velikom filmu“ stanovnici Stoletne šume postaju svesni značaja Praslinovog prisustva u njihovim životima. „U svakom od nas postoji pomalo od Praslina, naročito kad ste mali“, kaže Fidler. Mislim da je Praslin primer svih vrsta detinjih strahova, počev od dolaska na svet do prve spoznaje sveta; mislim da se mališani poistovećuju s Praslinom zato što je svet za njih ogroman.“

VINI PU
Lepi mali meda je potpuno zaokupljen plišanim životima svojih prijatelja duboko u Stoletnoj šumi. Luckasti stari Pu je „pravi meda s malo mozga“, ali ako ostavimo po strani njegovo jednostavno razmišljanje, Pu gaji duboka osećanja i brine o sreći svojih prijatelja, naročito o malom Praslinu. Kao i uvek, Pu žudi za malo meda kako bi umirio neutoljivu glad u svom stomačiću.

TIGAR zvani TIGAR
Nema boljeg načina da se opiše Tigar nego sa „poskoči, doskoči, naskoči, odskoči, zabava do beskraja“! On je jako živahan i lako se uzbuđuje. Naravno, što voli jako da naglasi, takvog kao on više na svetu nema.

RU
Ovo je najmlađi stanovnik Stoletne šume; živi sa svojom mamom Kangom. Kao i njegovom dobrom prijatelju Tigru, Ruu je najvažnije skakanje i doslovce ga obožava. Mali Ru želi samo da zadivi Tigra i da radi stvari koje tigrovi najbolje rade.

MAGO
Siv i natmuren sa svetloroze mašnom, Mago je najomiljeniji šarmantni depresivni magarac. U stvari, kada Magovi prijatelji učine za njega nešto lepo, on smerno odgovara sa: „Hvala vam što ste me primetili“ ili nekom sličnom rečenicom. Možda nije mnogo živahan, ali ima dobro srce i bez ramišljanja bi žrtvovao svoju sreću kako bi pomogao prijateljima.

SOVA
Sova je mudri stariji stanovnik Stoletne šume kojeg Pu i ostali često zovu da razreši probleme i objasni neke stvari. Iako su Sovine mudre reči ponekad zbrkane ili netačne, da ne pominjemo da su i predugačke ili sa previše detalja, njegovim prijateljima, izgleda, to ne smeta.

KANGA
Ona je Ruova nežna mama i majčinska figura za Pua, Tigra i sve ostale. Od trenutka kad utopljava Rua za igru na snegu do uspavljivanja, Kanga je pravi roditelj pun ljubavi. Kao mnoge majke, ona vrlo dobro zna za sve nestašluke u koje su uključeni Ru i njegovi prijatelji – iako oni to ne primećuju.

KRISTOFER ROBIN
On je šarmantni dečak koji je Puu i njegovim prijateljima glas razuma. Na sebe je preuzeo odgovornost da bude čuvar prijatelja iz Stoletne šume; on je njihov savetnik, rešava probleme i izigrava mirotvorca. „On je normalan dečak sa velikom maštom“, kaže Fidler. „Upravo kroz njegovu maštu igračke postaju žive.“

Oficijelni sajt:

  • Piglet“s Big Movie (2003)

    Premijera: 9. oktobar 2003. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.