U trendu

Prekinuti zagrljaji

Žanr: drama, triler Trajanje: 129 min.

Glavne uloge:Penelope Kruz (Penelope Cruz), Luis Omar (Lluis Homar), Blanka Portiljo (Blanca Portillo), Hose Luis Gomez (Jose Luis Gomez), Tamar Novas (Tamar Novas)
Scenario:Pedro Almodovar (Pedro Almodovar)
Režija:Pedro Almodovar (Pedro Almodovar)

SINOPSIS
Ovaj čovek piše, živi i voli u tami. Pre 14 godina nastradao je u teškoj saobraćajnoj nesreći na ostrvu Lanzarote. U nesreći nije izgubio samo vid već i Lenu, ženu svog života. On koristi dva imena: Hari Kejn, pseudonim kojim upotrebljava za svoje književne radove, i Mateo Blanko, pravo ime, kojim kao reditelj potpisuje filmove. Posle nesreće, koristiće samo pseudonim. Ako mu je život uskratio mogućnost da režira filmove, jedino što ga drži u životu je ideja da je Mateo Blanko poginuo na Lanzarotu, zajedno s voljenom Lenom.
Danas, on živi zahvaljujući radovima koje piše i pomoći koju dobija od svoje bivše producentkinje Judit Garsije i Dijega, njenog sina, koji mu pomaže kao sekretar i vodič. Otkako je odlučio da nastavi da živi, Hari je aktivan i atraktivan slepi čovek koji je razvio druga čula kako bi uživao u životu baziranom na ironiji i prinudnoj amneziji. Iz svoje biografije je izbrisao svaki trag prvog identiteta.
Jedne noći, Dijego je imao nezgodu i Hari se brine o njemu. Tokom prve noći oporavka Dijego želi da sazna više o vremenu kada se Hari predstavljao kao Mateo Blanko. Malo iznenađen, Hari ne može da ga odbije i počinje da mu priča šta se dogodilo pre 14 godina, želeći tako da ga malo razonodi, upravo kao otac koji priča svom detetu priču uz koju će ono utonuti u san.
Priča o Mateu, Leni, Judit i Ernestu Martelu je priča u kojoj dominiraju fatalnost, ljubomora, zloupotreba sile, izdaja i osećaj krivice. To je stravična priča koja pokreće, prizor na kome dominira slika na kojoj je dvoje ljubavnika u zagrljaju i koja se raspada na hiljadu delova.
PREKINUTI ZAGRLJAJI
Dvoje glavnih protagonista, koji su našli sklonište u bungalovu na plaži Famara, na strani planine koja se dodiruje s plažom, leže na krevetu, jedno drugom u zagrljaju. Na televiziji gledaju Roselinijev film Put u Italiju (Viaggio in Italia), koji govori o američkom paru čiji se brak raspada tokom puta u Italiju, a u kome glavne uloge tumače Ingrid Bergman i Džordž Sanders. Na ekranu vidimo sekvencu u kojoj Bergmanova i Sanders posećuju iskopine u Pompeji, upravo kada radnici pažljivo iskopavaju ostatke drevnog grada, uništenog u erupciji Vezuva pre 2000 godina. Oni posmatraju kako radnik pronalazi tela čoveka i žene (verovatno muža i žene) koje je lava usmrtila dok su spavali. Ta slika je šok za Bergmanovu i ona se odmiče nekoliko koraka dalje, potresena emocijama. Besmrtna ljubav tog para od pre toliko godina čini da ona počinje da razmišlja o gubitku vrednosti svog braka. I ne može da zadrži suze. To je jednostavna scena, direktna i duboka.
Posle gledanja scene na televiziji, Lena (Penelope Kruz) priljubljuje lice uz obraz svog ljubavnika (Luis Omar), isto onako kako je Ingrid Bergman to uradila, dok je on jače prigrli uz sebe. Ona pomišlja kako bi mogla tako umreti, uvijena u večni zagljaj s Mateom. On pogađa Leninu želju. Ustaje sa kauča, namešta fotoaparat i ostavlja na automatici. Vraća se pored Lene, nežno je grli, oboje gledaju u kameru koja ovekovečava njihov zagljaj, kao što je to učinila lava iz vulkana u Roselinijevom filmu. Ali, za razliku od italijanskog filma, to neće biti večni zagljaj. Nedelju dana kasnije neko će pocepati tu, kao i mnoge druge slike.
Oficijelni sajt

Premijera: Sinemanija 2009
U bioskopima: 5. novembar 2009. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.